Biden navštívil Kyjev

20. 2. 2023

čas čtení 4 minuty
Kolem třinácté hodiny středoevropského času Joe Biden podle novinářů, kteří s ním cestovali, opustil Kyjev

- Lindsey Hilsum, Channel 4 News: Jednoho dne, až tohle všechno skončí, hodně studentů bude psát doktorské práce o rozdílu mezi ukrajinskou a ruskou propagandou/veřejnou informační kampaní o tomto konfliktu:


Biden podnikl nečekanou cestu na Ukrajinu před výročím ruské invaze 

Americký prezident Biden v pondělí bez ohlášení dramaticky navštívil Kyjev, aby demonstroval silnou americkou podporu Ukrajině pouhé čtyři dny před výročím ruské invaze, píše Washington Post.

Vysoce riskantní návštěva v ukrajinském hlavním městě, které je ohroženo raketovými útoky, signalizuje pokračující závazek Spojených států, největšího finančního a vojenského podporovatele ukrajinského úsilí o odražení ruských útočníků ze svého území.

Biden byl spatřen před klášterem svatého Michala Zlatoústého s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinské hlavní město je v přísném bezpečnostním režimu, automobilová doprava byla zastavena a v některých ulicích byl dokonce zablokován přístup chodců. Krátce poté se ve městě rozezněla siréna pro letecký poplach.

Biden trval na tom, že Spojené státy budou Ukrajinu podporovat "tak dlouho, jak to bude nutné", přestože podpora americké veřejnosti slábne a mírové rozhovory o ukončení konfliktu nemají v nejbližší době šanci.
 
Od 24. února 2022, kdy prezident Vladimir Putin vyslal na Ukrajinu ruské jednotky a zahájil tak největší pozemní válku v Evropě od druhé světové války, která již stála jeho zemi i Ukrajinu statisíce obětí, poskytla Bidenova administrativa bezpečnostní pomoc ve výši přibližně 30 miliard dolarů.

Pod Bidenovým vedením USA a jejich spojenci v NATO postupně rozšiřují škálu přislíbené výzbroje o těžké tanky.

Zatímco jiní světoví lídři v uplynulém roce navštívili Kyjev, aby se setkali se Zelenským a prohlédli si válkou zničené město, Biden se kvůli bezpečnostním obavám a strachu z možnosti konfliktu mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi světa držel stranou a místo sebe vyslal své vysoce postavené pomocníky. První dáma Jill Bidenová překvapivě navštívila západní Ukrajinu v květnu na Den matek.

Jeho návštěva byla zahalena tajemstvím. V pondělí večer měl Biden z Washingtonu odletět na ohlášenou návštěvu Polska.


Zdroj v angličtině ZDE

 Kyiv Independent: Biden přislíbil během své překvapivé návštěvy na Ukrajinu další pomoc ve výši 500 milionů dolarů. Pomoc bude obsahovat vojenské zařízení - javeliny, howitzery a munici pro dělostřelectvo.








 




1
Vytisknout
4843

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2023