Izraelští vojáci zabili 10 lidí při zásahu na Západním břehu Jordánu

23. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Izraelské jednotky zabily 10 Palestinců, včetně jednoho teenagera, a desítky dalších zranily při zásahu ve městě na okupovaném Západním břehu Jordánu

Izraelská armáda uvedla, že cílem   operace byli tři ozbrojenci, kteří se nacházeli poblíž centra starého města Nábulus. Všichni tři hledaní muži byli zabiti spolu se sedmi dalšími, včetně 72letého muže. Palestinští představitelé uvedli, že nejméně 103 osob bylo zraněno, přičemž mnoho z nich utrpělo střelná zranění.




Vysoký palestinský představitel Husajn aš-Šajch odsoudil vpád jako "masakr" a vyzval k "mezinárodní ochraně našeho lidu".

Zásah byl jedním z největších za poslední rok, v němž se již tak výbušná situace na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě neustále zhoršuje. Po podobném lednovém náletu následoval útok palestinských ozbrojenců poblíž východojeruzalémské synagogy, při němž zahynulo sedm Izraelců.

Násilnosti přicházejí v kritické době vztahů mezi Izraelem a Palestinci, kdy novou izraelskou vládu ovládli ultranacionalisté, kteří slíbili tvrdý postup proti extremistům a zároveň prosazují rozšiřování osad na Západním břehu Jordánu.

Jedna z osadnických organizací na Západním břehu v úterý oznámila, že izraelská vláda schválila výstavbu 2 000 nových domů na Západním břehu. Tento údajný krok nebyl bezprostředně potvrzen oficiálními představiteli, ale následuje po požadavcích na rozšíření osad ze strany představitelů krajní pravice, kteří mají v nové vládě premiéra Benjamina Netanjahua významný vliv.

Záběry pořízené během středečního zásahu zachycují kolony izraelských vozidel, které se řítí Nábulusem a sledují je početné davy lidí. Někteří mladíci házeli na auta bedny, když vjížděla na tržiště, a pak se stáhli. Jiní házeli kameny a skandovali urážky, když konvoj projížděl kolem, a zdálo se, že vojáci střílejí slzný plyn. Staletým tržištěm se ozývala střelba, uvedli místní obyvatelé, a střety pokračovaly několik hodin.

Na jednom videozáznamu, který byl zřejmě pořízen přímo na místě, bylo vidět, jak dva mladí muži utíkají a padají, když se ozývají výstřely.

Izraelská armáda uvedla, že její jednotky čelily silné střelbě, když se pokoušely hledané muže zadržet. Zveřejnila snímky dvou automatických zbraní, které podle ní byly zabaveny v domě, v němž se nacházeli.

Podle palestinských zdravotníků byly Nábulus a Jenin ohnisky izraelských náletů, při nichž od začátku roku zahynulo 62 Palestinců. Ve stejné době bylo podle izraelských představitelů Palestinci zabito 10 Izraelců a jeden ukrajinský turista.

Američtí představitelé již dříve uvedli, že podmínky na okupovaných palestinských územích jsou zralé pro další eskalaci, a vyzvali izraelskou vládu a palestinské vedení k obnovení dialogu. Šéf CIA William Burns navštívil obě strany v lednu, kdy napětí prudce vzrostlo.

Již dříve Palestinská samospráva pozastavila bezpečnostní vazby s Izraelem, což znamená, že nebude spolupracovat při zatýkání militantů.

Hamás a Islámský džihád, fundmentalistické skupiny, jejichž členové stáli v posledních letech v čele útoků, pohrozily, že budou provádět další útoky uvnitř Izraele.

V prvních měsících Netanjahuovy nové vlády byla otázka osad zdrojem napětí na domácí scéně, na Západním břehu a v OSN, kde Washington nedávno přesvědčil členské státy, aby zmírnily rezoluci odsuzující výstavbu osad.

Saúdská Arábie odsoudila nálet na Nábulus. Egypt, který často vystupuje jako prostředník mezi Izraelem a Hamásem, vyjádřil nad eskalací "krajní znepokojení".

Izrael v posledních několika letech navázal nové vztahy s některými arabskými státy, včetně SAE a Bahrajnu v rámci Abrahámských dohod, které formalizovaly obchodní, bezpečnostní a hospodářské vazby a zrušily desetiletí trvající politiku, která upřednostňovala palestinskou věc.

Tyto pakty se často setkaly s mlčením obyvatel arabských zemí, jejichž obyvatelé se stále silně ztotožňují s osudem Palestinců.

Pokusy USA o zprostředkování dohody mezi Izraelem a Palestinci se během Trumpovy vlády zastavily a po více než roce působení Joea Bidena v Bílém domě vykazují jen malé známky obnovení.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3485

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2023