USA: Mediální oligarcha Rupert Murdoch přiznal, že moderátoři jeho Fox News podpořili lži o volebních podvodech

28. 2. 2023

čas čtení 6 minut
 

Konzervativní mediální magnát se  vyjádřil pod přísahou v rámci žaloby za pomluvu ve výši 1,6 miliardy dolarů, kterou na Fox podal americký výrobce hlasovacích strojků,  společnost Dominion Voting Systems.



Rupert Murdoch, oligarcha a majitel  mediálního impéria, které vlastní americkou televizi Fox News, v soudní výpovědi přiznal, že několik moderátorů jeho televize propagovalo lhaní  o tom, že volby v roce 2020 byly ukradeny bývalému prezidentovi Donaldu J. Trumpovi.

"Podporovali to," řekl Murdoch pod přísahou v odpovědi na přímé otázky týkající se jeho  moderátorů Seana Hannityho, Jeanine Pirro, Lou Dobbse a Marie Bartiromo, uvádí se v právním podání společnosti Dominion Voting Systems. "Byl bych rád, kdybychom to zpětně důrazněji odsoudili."



 
Murdochovy výroky, které pronesl minulý měsíc v rámci žaloby za pomluvu ve výši 1,6 miliardy dolarů, kterou společnost Dominion podala na televizi Fox News, doplnily důkazy, které společnost Dominion nashromáždila ve snaze prokázat své hlavní obvinění: Lidé, kteří řídí nejpopulárnější zpravodajskou televizi v USA, věděli, že tvrzení Donalda Trumpa, že prezidentské volby v roce 2020 byly podvodné, jsou nepravdivá, ale přesto je odvysílali.

Nové dokumenty  odhalily, že vrcholní manažeři a moderátoři ve vysílání reagovali s nedůvěrou hraničící s pohrdáním na různá smyšlená tvrzení o společnosti Dominion, včetně toho, že tajný algoritmus v jejích strojích prý umožňoval přehazovat hlasy od jednoho kandidáta k druhému a že společnost byla založena ve Venezuele, aby pomohla dlouholetému vůdci této země Hugo Chávezovi zfalšovat volby.

Nejnovější podání společnosti Dominion také popisuje, jak Paul D. Ryan, bývalý republikánský předseda Sněmovny reprezentantů a současný člen správní rady společnosti Fox Corporation, ve své výpovědi uvedl, že Rupertu Murdochovi a Murdochovu synovi Lachlanovi, výkonnému řediteli, řekl, že "Fox News by neměla šířit konspirační teorie".Ryan navrhl, aby Fox News začala vysílat jinak a "přestala podporovat  Donalda Trumpa a přestala šířit předvolební lži".

Podání vykresluje RupertaMurdocha jako ředitele, který se jednak hluboce angažoval ve vztahu ke svému vrcholovému vedení ohledně zpravodajství o amerických prezidentských volbách, jednak působil poněkud odtažitě a  zasahovat nechtěl. Na otázku právníka Dominionu Justina Nelsona, zda mohl nařídit Fox News, aby nevysílala výroky  Trumpových právníků, jako jsou Sidney Powell a Rudolph W. Giuliani, Murdoch odpověděl: "Mohl jsem to udělat. Ale neudělal jsem to.

Od podání žaloby na začátku roku 2021 společnost Dominion konstatuje, že Fox News dala přednost sledovanosti a zisku před novinářskou povinností říkat divákům pravdu.

Na základě textových zpráv a e-mailů, které si v týdnech po volbách posílali zaměstnanci Foxu a prominentní moderátoři jako Hannity a Tucker Carlson, sestavila společnost Dominion dramatický popis  situace uvnitř této televize, který líčí zběsilý boj o získání diváků poté, co se sledovanost propadla.

V noci po volbách byla stanice Fox News první zpravodajskou stanicí, která vyhlásila Josepha Bidena vítězem voleb v Arizoně - a fakticky tak předpověděla, že se stane příštím prezidentem. Vzhledem k tomu, že  Trump odmítl uznat, že prohrál, obrátil se on i jeho příznivci proti Foxu a sledovanost stanice klesla. Brzy poté začali mnozí z nejpopulárnějších moderátorů a pořadů na Foxu propagovat obskurní tvrzení, že volební strojky firmy Dominion byly nedílnou součástí dalekosáhlého spiknutí proti volbám, jehož cílem bylo odepřít Trumpovi druhý mandát.

Součástí podání je také výpověď Viet Dinha, hlavního právního zástupce společnosti Fox. Poté, co pHannity 5. listopadu 2020 sdělil divákům, že bude "nemožné se někdy dozvědět skutečné, spravedlivé a přesné výsledky voleb", Dinh podle  poznamenal Lachlanu Murdochovi, šéfce Fox News Media Suzanne Scottové a vrchní ředitelce komunikace Foxu Ireně Brigantiové: "Hannity se dnes večer svým komentářem a hosty dostává strašně blízko k hranici."

Ve své výpovědi Dinh na otázku, zda má vedení společnosti Fox povinnost zabránit moderátorům pořadů vysílat lži, odpověděl: "Ano, zabránit a opravit známé lži."

Případ se nakonec bude pravděpodobně točit kolem otázek ohledně záměru moderátorů Foxu, když poskytli platformu pro-trumpovským popíračům voleb, jako jsou Powellová a  Giuliani, a nezmohli se na žádný odpor, když jejich hosté lživě a opakovaně zapletli firmu Dominion do spiknutí s cílem zbavit desítky milionů Trumpových voličů volebního práva.

Společnost Dominion tvrdí, že interní komunikace, kterou odhalila,  ukazuje na to, že  se zaměstnanci společnosti Fox chovali se "skutečným zlým úmyslem" - což je právní standard potřebný k prokázání pomluvy.

Existují dva způsoby, jak splnit tuto vysokou právní laťku, a to prokázáním, že obžalovaní buď věděli, že to, co říkají, je nepravdivé, nebo jednali s takovým spěchem a bez ohledu na pravdu, že přehlédli zjevné skutečnosti svědčící o opaku.

Ve zprávě předložené soudu tento měsíc právníci Dominionu odhalili soukromé textové zprávy a e-maily, které ukazují, že moderátoři včetně  Carlsona opakovaně uráželi a zesměšňovali Trumpovy poradce, jako je  Powellová.

"Sidney Powellová mimochodem lže. Přistihl jsem ji při tom. Je to šílené," napsal Carlson 18. listopadu 2020 Lauře Ingrahamové, která moderuje prime-time pořad Fox News, který se vysílá po jeho.

Ingrahamová mu odpověděla: "Sidney je naprostý blázen. Nikdo s ní nebude spolupracovat. Stejně tak  Rudy."

Carlson pokračoval: "Naši diváci jsou dobří lidé a věří tomu," čímž dal jasně najevo, že on sám tomu nevěřil.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4847

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2023