Desítky íránských školaček byly po otravě převezeny do nemocnice

1. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Podezření na útok na studentky ve městě východně od Teheránu je posledním z řady incidentů, k nimž došlo v posledních třech měsících


Íránská tisková agentura informovala, že v úterý byly v Íránu po záhadné otravě hospitalizovány desítky školaček. Je to nejnovější z řady podezřelých útoků.

V posledních třech měsících byly hlášeny stovky případů respiračních potíží u íránských školaček, především ve městě Kom jižně od Teheránu, přičemž některé z nich musely být ošetřeny v nemocnici.

 
Vládní úředník v neděli uvedl, že se předpokládá, že útoky jsou záměrným pokusem vynutit si uzavření dívčích škol.

"Dnes v poledne bylo několik studentek otráveno v dívčí škole Chajjám ve městě Pardis v provincii Teherán," uvedla v úterý tisková agentura Tasnim.

Agentura uvedla, že do nemocnice bylo zatím převezeno 35 studentek, které se tak přidaly ke stovkám případů otrav od listopadu v nejméně dvou dalších městech včetně Komu.

K otravám došlo po více než pěti měsících protestů, které se rozšířily po celém Íránu kvůli smrti dvaadvacetileté Mahsy Aminiové ve vazbě po jejím zatčení za údajné porušení přísných pravidel oblékání žen v Íránu.

V neděli byly po podobném incidentu, který byl v tomto  městě již čtvrtým za poslední týden, převezeny do nemocnice studentky dívčí školy v Borujerdu.

Íránský parlament se v úterý sešel, aby projednal podezření na útoky za přítomnosti ministra zdravotnictví Bahrama Eynollahiho, informovala oficiální tisková agentura IRNA.

IRNA citovala předsedu parlamentu Mohammada Baghera Ghalibafa, který uvedl, že jak v Komu, tak v Borujerdu se "jedná o otravy studentek".

Náměstek íránského ministra zdravotnictví Younes Panahi v neděli uvedl, že v dívčí škole v Qomu bylo otráveno několik osob s cílem zastavit vzdělávání dívek.

"Po otravě několika studentek ve škole v Komu bylo zjištěno, že někteří lidé chtěli, aby byly uzavřeny všechny školy, zejména dívčí," citovala ho tehdy agentura IRNA.

Bližší podrobnosti neuvedl. Doposud nedošlo k žádnému zatčení v souvislosti s otravami.

Aktivisté přirovnávají osoby zodpovědné za podezřelé útoky k Talibanu v Afghánistánu a Boko Haram v Sahelu, kteří se staví proti vzdělávání dívek.

Podle agentury IRNA se 14. února před gubernií Kom shromáždili rodiče studentek, které onemocněly, a "požadovali od úřadů vysvětlení".

Následující den mluvčí vlády Alí Bahadori Džahrúmí uvedl, že ministerstva školství a zpravodajských služeb se snaží zjistit příčinu otravy.

Minulý týden íránský generální prokurátor Mohammad Džafar Montazeri nařídil soudní vyšetřování těchto incidentů.

Ahmad Amiri Farahani, poslanec parlamentu zastupující město Qom, odsoudil podezření z útoku na školačky jako "iracionální čin" a zdůraznil, že lidé ve městě "podporují vzdělávání dívek".

V úterý vyjádřila bývalá íránská reformistická viceprezidentka Massoumeh Ebtekar politování nad "opakováním zločinu otrávení dívek" a vyzvala úřady, aby "jednou provždy skoncovaly s misogynními fanatiky".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4828

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023