Větrejte při vaření a zbavte se plynu! Mít doma plynový sporák vážně ohrožuje vaše zdraví

27. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Výzkum předního světového vědeckého časopisu Nature odhalil, že 3,2 milionu lidí na celém světě zabíjí znečištění domácího prostředí.

Nová zpráva zdůrazňuje, že partikuláty ve velikosti 2,5 mikrometrů jsou nejškodlivější známou látkou znečišťující ovzduší a stále častěji se vyskytují v lidských domovech ze spotřebičů, které rodiny denně používají.

Studie varuje, že tyto částice prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění, demence a dokonce způsobují duševní onemocnění u dětí.

 
Při vaření na plynu a v plynových kotlích vznikají částice PM2,5. Číslo 2,5 se vztahuje k velikosti částic, mají průměr 2,5 mikrometru nebo menší (lidský vlas má asi 70 mikrometrů)."

"Jejich nebezpečnost spočívá v tom, že mohou proniknout hluboko do našich plic a pak se krví dostat do orgánů, jako je srdce a mozek." Abyste snížili množství znečištění partikuláty PM 2,5 ve vaší domácnosti, větrejte!

"Zvláště důležité je, abyste při vaření na plynu zapnuli horní odsávací ventilátor, pokud ho máte. Celkově je zdravější péct než smažit."

Nebezpečné je také používání kamen na dřevo. Tyto spotřebiče produkují více znečištění malými částicemi než veškerá silniční doprava  dohromady. Někteří lékařští odborníci prosazují v Británii zákaz topení dřevem v příštích pěti letech.

Dr. Mosley dodal: "Kromě toho, že znečištěný vzduch poškozuje naše srdce, plíce a mozek (je spojován s úbytkem kognitivních funkcí a demencí), ovlivňuje také naši náladu. Ve studii zveřejněné tento měsíc v časopise JAMA Psychiatry na základě zdravotních záznamů téměř 400 000 Britů bylo zjištěno, že lidé, kteří byli vystaveni nejmenšímu znečištění ovzduší, měli nejnižší míru deprese a úzkosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5481

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2023