Praha dlouhodobě překračuje emisní limity v hustě obydlených oblastech. Ohrožuje zdraví lidí

27. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta


K tomu:

Pražští automobiloví maniaci ohrožují životy i mladých lidí

Proč umírají na rakovinu plic nekuřáci? V důsledku znečištění vzduchu automobilovou dopravou

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence

Partikuláty ze znečištěného vzduchu nalezené v mozku dětí působí později Alzheimerovu chorobu

 19995

Ruská agrese na Ukrajině: Putin obvinil Západ, že chce rozčlenit Rusko

27. 2. 2023

čas čtení 6 minut


- Putin obviňuje Západ, že chce rozložit Rusko

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko nemá jinou možnost než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože vojenská aliance vedená USA usiluje o porážku Ruska.

"Jak můžeme v dnešních podmínkách, kdy všechny vedoucí země NATO prohlásily, že jejich hlavním cílem je způsobit nám strategickou porážku, aby náš lid trpěl, jak říkají, jak můžeme v těchto podmínkách ignorovat jejich jaderný potenciál?" řekl Putin ve státní televizi Rossija 1.

Západ chce podle Putina Rusko zlikvidovat. "Mají jediný cíl: zlikvidovat bývalý Sovětský svaz a jeho základní část - Ruskou federaci," řekl Putin.

Západ je podle něj nepřímým spoluviníkem "zločinů" páchaných Ukrajinou.

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

 20009

Ukrajinská nositelka Nobelovy ceny za mír požaduje zvláštní tribunál, který by soudil Putina

27. 2. 2023

čas čtení 6 minut


Oleksandra Matvijčuková upozorňuje, že postavení Rusů před soud za zločin agrese může zabránit dalším zvěrstvům

 

Ukrajinská nositelka Nobelovy ceny za mír vyzvala k urychlenému vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil Vladimira Putina a jeho spolupracovníky za zločin agrese. Argumentuje, že by to mohlo vést k poklesu zvěrstev páchaných ruskými  invazními silami na Ukrajině.

Šéfka Centra pro občanské svobody Oleksandra Matvijčuková rovněž uvedla, že rychlé zahájení soudních procesů s ruským prezidentem a vojáky za válečné zločiny by mohlo zachránit lidské životy tím, že by to  ruské jednotky odradilo od páchání dalších zločinů.

 20007

Připravují se testy pro případ výskytu ohnisek ptačí chřipky ve Spojeném království

27. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Nesahejte na ptactvo v přírodě a po krmení ptactva si umyjte ruce

Ptačí chřipkou byli nakaženi i lišky, vydry a tuleni

Poté, co v Kambodži zemřela dívka na H5N1, je britská agentura pro zdravotní bezpečnost v pohotovosti, ale tvrdí, že přenos z člověka na člověka je vzácný


Britští zdravotníci připravují plány na nasazení testů, pokud se objeví známky toho, že se ptačí chřipka začala šířit z jednoho člověka na druhého.

Tento program by poskytl rychlé informace o nebezpečí, které nemoc představuje.

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) rovněž pracuje na krevních testech, které by odhalily protilátky proti viru, a úředníci budou analyzovat genetické mutace nemoci, aby odhalili údaje o zvýšeném riziku ptačí chřipky pro lidské zdraví.

Pozor, nesahejte na nemocné ptáky. Pozor taky na kuřata!

26. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Světová zdravotnická organizace v pátek potvrdila, že přezkoumává své globální hodnocení rizika ptačí chřipky po vypuknutí epidemie v Kambodži, informoval rozhlas BBC.  Na jihovýchodě země zemřela jedenáctiletá dívka, která se počátkem tohoto týdne nakazila virem H5N1, její otec měl na ptačí chřipku pozitivní test.

Profesor Peter Openshaw je profesorem experimentální medicíny na Imperial College v Londýně, členem skupiny Nerve Tag. Možná si vzpomenete na tuto skupinu, která radí britské vládě v oblasti nových a vznikajících hrozeb respiračních virů konstatoval moderátor rozhlasu BBC a pokračoval:  Zeptal jsem se ho, jak moc bychom měli být  znepokojeni.

 20006

Větrejte při vaření a zbavte se plynu! Mít doma plynový sporák vážně ohrožuje vaše zdraví

27. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Výzkum předního světového vědeckého časopisu Nature odhalil, že 3,2 milionu lidí na celém světě zabíjí znečištění domácího prostředí.

Nová zpráva zdůrazňuje, že partikuláty ve velikosti 2,5 mikrometrů jsou nejškodlivější známou látkou znečišťující ovzduší a stále častěji se vyskytují v lidských domovech ze spotřebičů, které rodiny denně používají.

Studie varuje, že tyto částice prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění, demence a dokonce způsobují duševní onemocnění u dětí.

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20004

Přivedou svou idiotsky slepou politikou čeští politikové Česko skutečně zu grunde?

26. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Foto: Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL

Máte smůlu, jestliže jste se narodili tak špatně, že jste v nynějších silných ročnících teenagerů. Nedostanete se na střední školu. Český stát školství zanedbal a bude nyní drasticky plýtvat lidským potenciálem, který Česká republika nutně potřebuje v nadcházejícím období, kdy dochází k radikální přeměně ekonomiky v důsledku jejího převzetí umělou inteligencí.

Idioti, bohužel je mi líto, že to tak musím říct, ale je to tak, jako Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, žijí zřejmě kdesi v osmnáctém století. Svými výroky opravdu vytvářejí nebezpečí, že ČR ekonomicky zahyne. Na Twitteru napsal:

"Na malé gymply má chodit cca 8% populace. V Praze bylo 30%. Je nespravedlivé, že se narodite v silném ročníku, ale to je život."

Bělobrádek má pořád tu hloupou, zastaralou představu, že "většina národa je blbá" (Gaussova křivka) a k vyššímu vzdělání má mít přístup jen minimální vrstvička obyvatelstva. Neuvěřitelné.

Je tomu zcela jinak. Minimální přístup k vyššímu vzdělání byl k dispozici v minulých stoletích proto, že většina obyvatelstva musela dělat manuální práci. Tato nutnost zmizela a nyní zlikviduje umělá inteligence i většinu středostavovských zaměstnání lidí s bílými límečky. Představa, že většina populace je vlastně pitomá, neodpovídá skutečnosti, jak dokázaly země, které otevřely přístup ke vzdělání všem.

V roce 2017 mělo určitou formu terciárního vzdělávání (vyššího než středoškolského) v Británii 45,7 procent Britů ve věku 25 až 64 let, 52 procent Britů ve věku 25 až 34 let. Z toho vyplývá, že země jako Británie dramaticky zvyšují přístup mladých lidí ke vzdělávání.

Průměrně má v zemích OECD terciární vzdělávání 44 procent obyvatelstva.  A co Česko?

Zajímavé je, že podle údajů OECD má Česká republika rekordně vysoký počet středoškoláků, je světově na prvním místě. Bohužel však s terciárním vzděláváním je na tom špatně.

Nejlépe jsou na tom země Kanada, Japonsko, Jižní Korea, Spojené státy Irsko, Velká Británie, Austrálie, Finsko. V Kanadě má terciární vzdělání ve věku od 25 do 64 let 58 procent obyvatelstva. Česko je ve statistickém žebříčku čtvrté od konce, horší je jen Turecko, Itálie a Mexiko. Česká republika má 24 procent lidí s terciárním vzděláním ve věku od 25 do 64 let.

Má-li společnost přežít, musí intenzivně investovat do vzdělávání a vycvičit co největší množství obyvatelstva v originálním, kreativním a kritickém myšlení. Jen lidé s takovýmto vzděláním budou schopni konkurovat umělé inteligenci.

Je neuvěřitelné, jako to čeští politici nechápou a nedělají nic.


Podívejte se, jak na to lidi reagují. Tohle píše Daniel Hůle:




 18990

Si Ťin-pchingův kalkul

27. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Si Ťin-pching sdílí s Vladimirem Putinem "přátelství bez hranic". Ale co se skutečně skrývá za tímto spojením? Jeho dvanáctibodový plán zůstává předvídatelně vágní a skrývá, o co mu vlastně jde. Vojenský historik Martin van Creveld odpovídá na všechny otevřené otázky.

Včerejší sláva na Hlaváku - dva lékaři a primátoři řeční a rychle odjíždějí

25. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Strašně mi to připomnělo chování soudruhů v konci osmdesátých let.,..

"Co tady čumíte, vlezte mi někam, copak si myslíte, že na to čekám?
Co tady civíte? Táhněte domů! Pomníky stavíte, prosím Vás, komu?"
(Karel Kryl, Píseň neznámého vojína)


Tak se politici a jejich "podržtaškové", tedy hlavně mocenské složky, pochválili a všichni se dojmuli nad svou dobrotou a velkým srdíčkem. On již jim to nikdo na ulici neřekne, a tak si to musí chudáčci říci mezi sebou.

 20003

Pětasedmdesát let od komunistického převratu

25. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Milan Kundera:

V roce 1939 vpochodovalo do Čech německé vojsko a stát Čechů přestal existovat. V roce 1945 vpochodovalo do Čech ruské vojsko a země se opět nazývala samostatnou republikou. Lidé byli nadšeni Ruskem, které vyhnalo ze země Němce, a protože viděli v české komunistické straně jeho věrnou paži, přenesli svou sympatii na ni. Tak se stalo, že se komunisté zmocnili v únoru 1948 vlády nikoli v krvi a násilím, ale za jásotu přibližně jedné poloviny národa. A teď dávejte pozor: ta polovina, co jásala, byla ta aktivnější, chytřejší a lepší.

Rozhovor Britských listů 575. Proč odstoupila skotská premiérka a co bude dál?

21. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous mluví s Janem Čulíkem v Glasgow o tom, co se stane se skotskou nezávislostí a se skotskou politickou scénou poté, co náhle oznámila svou rezignaci superúspěšná skotská premiérka a šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeonová. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 21. února 2024

 19641

Co zjistila klíčová zpravodajská služba o Putinově strategii

27. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Otázka Putinových cílů zaměstnává stratégy po celém světě. Dobře informovaná estonská zahraniční zpravodajská služba odhalila některá zjištění. Podle toho je Ukrajina jen začátek a Moskva může i nadále doufat v pomoc Pekingu – z překvapivého důvodu, informuje Christoph B. Schiltz.

 20003

25th February 2023 - seventy-five years since the communist takeover of Czechoslovakia

25. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

 
Milan Kundera:

In 1939, the German army marched into Bohemia and the Czech state ceased to exist. In 1945, Russian troops marched into Bohemia and the country was once again called an independent republic. The people were delighted with Russia, which had driven the Germans out of the country, and because they saw the Czech Communist Party as its loyal arm, they transferred their sympathy to it. Thus it was that the Communists seized power in February 1948, not by blood and violence, but to the cheers of about one half of the nation. Now pay attention: the half that cheered was the more active, smarter and better half.
 

 20008

Putin není šachista, ale hráč pokeru. A ví, že prohrál

27. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí po mnoho let tvrdili, že ruští vůdci hrají šachy, zatímco západní lídři hrají dámu - přičemž ti první uznávají, že mohou obětovat mnoho slabších figur, aby vyhráli, ale ti druzí předpokládají, že musí vyhrát vše, aby dosáhli svých cílů, píše Garry Kasparov.

 18971

V roce 2021 Kreml plánoval připojení Ukrajiny i Běloruska

27. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruské Dossier Center získalo dokument z Kremlu, který ukazuje, že Moskva hodlala během příštího desetiletí postupně absorbovat Bělorusko do Ruské federace poté, co by vojenskými prostředky dosáhla změny režimu na Ukrajině. Neschopnost Ruska udělat to druhé zatím nijak nezměnila plány Moskvy ohledně toho prvního, říkají zdroje centra.

Rozhovor Britských listů 573. V Praze není vůbec žádná cyklistická infrastruktura

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jan Čulík hovoří s portugalským cyklistou Sergiem Almeidou, který dojíždí po pražské magistrále z Holešovic na Pankrác a je frustrován absolutní absencí jakékoliv fungující cyklistické infrastruktury v Praze. Proto se nedávno pokusil na pražské magistrále namalovat na vozovku cyklotrasu. To se poněkud nelíbilo Policii ČR. Jak je možné, že Praha a Česká republika nerespektují ustanovení Evropské unie ohledně cyklistiky a zmírňování automobilového provozu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 17. února 2023.

 19382

Čeká Moskvu vzpoura kolonií?

27. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin opakovaně prohlásil, že Ukrajina existuje jen proto, že Lenin založil Ukrajinskou SSR. Taková prohlášení znepokojují lidi v neruských republikách, jejichž státní struktury byly také zřízeny bolševickým vůdcem, upozorňuje Jelena Solovjovová.

Při rozpadu plachetnice u italských břehů zahynulo 59 uprchlíků, včetně dětí

26. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 
Loď, která  vezla uprchlíky z Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, narazila na skály u pobřeží Kalábrie
 



Padesát devět lidí, včetně jednoho novorozence a dalších dětí, zahynulo poté, co dřevěná plachetnice, která převážela uprchlíky, narazila na skály u pobřeží italského regionu Kalábrie.

Mnoho mrtvol  bylo   vyplaveno na turistickou pláž poblíž Steccato di Cutro, zatímco další byla nalezena v moři.

Podle přeživších bylo na palubě lodi před nárazem do skal asi 140 až 150 lidí. Osmdesát jedna lidí přežilo, dvacet z nich bylo převezeno do nemocnice, řekla agentuře Reuters Manuela Curra, úřednice provinční vlády.

 19999

Nenápadné Pitomiovo vítězství

24. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Okamurova SPD, KSČ(M) a Babišovo ANO spolu s rozesílateli dezinformačních řetězových e-mailů už měsíce pracují na vyvolávání zášti proti válečným uprchlíkům z Ukrajiny. A podle posledních zjištění novinářů Seznamu Zprávy se výsledek dostavuje.

 18973

Ukrajina rok poté….Na sociálních odborech vlastně o nich ani nevíme…

24. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Neuvěřitelně statečný národ, který se umí vždy o sebe sama postarat…Stačí jen nastavit jasnou pomoc v úvodních týdnech a měsících na Úřadech práce ČR…

Ale dost! Neprosit, nestěžovat si - kuš! Nefňukat! Pro tohle dupali raznočinci v rozeschlých holínkách, abych je teď zradil? Umřeme jako pěšáci, ale nebudeme slavit ani dravost, ani nádeničinu, ani lež.

(Osip Mandelštam, 1931)

Nikdy v životě nezapomenu na ten strašlivý projev Vladimíra Putina den před agresí na Ukrajinu. Najednou slyším slova Adolfa Hitlera a vracím se strojem času zpět…"Tady stojím já a zde pan Beneš…"Tento potrat "Versailleské smlouvy" musí být zničen…

Rok 1938, Československo, najednou slyším stejná slova.


 19996

Německo: Tisíce lidí protestovaly v Berlíně proti dodávkám zbraní Ukrajině

26. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Organizátorka demonstrací Sahra Wagenknechtová

U Braniborské brány se sešlo asi 13 000 lidí, demonstrace se konaly  i v dalších německých městech


Tisíce lidí se zúčastnily demonstrace v centru Berlína,  protestovaly proti poskytnutí dalších zbraní Ukrajině, a vyzvaly německou vládu, aby deeskalovala krizi a místo toho připravila půdu pro jednání s Vladimirem Putinem.

Policie odhaduje, že na akci Povstání za mír u Braniborské brány, kterou organizovala Sahra Wagenknechtová, odpadlice ze strany Links, a veteránka feministických kampaní Alice Schwarzerová, bylo 13 000 lidí.

 18211

OSN vyzývá k okamžitému stažení Ruska z Ukrajiny

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


V důrazném hlasování před prvním výročím zahájení ruské vojenské agrese na Ukrajině  odsoudilo ruskou invazi 141 zemí, sedm bylo proti a 32 se zdrželo hlasování.


OSN drtivou většinou hlasů vyzvala Rusko k okamžitému a bezpodmínečnému stažení svých vojsk z Ukrajiny a u příležitosti jednoho roku od invaze Moskvy vyzvala k nastolení "komplexního, spravedlivého a trvalého míru".

Při oznámení výsledku vypukl potlesk.

Pro rezoluci se ve čtvrtek večer vyslovilo 141 zemí, sedm bylo proti a 32 se zdrželo hlasování, včetně Číny.

Rusko se usilovně snažilo ukončit svou izolaci tím, že obviňovalo Západ z toho, že do regionu sype zbraně, a poukazovalo na rostoucí hladovou krizi, z níž viní západní sankce.

 18992

Ruská agrese na Ukrajině: OSN hlasiovala pro stažení ruských vojsk, ale Čína se zdržela hlasování

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Čína se zdržela hlasování, když OSN přijala nezávaznou rezoluci vyzývající Rusko k ukončení nepřátelských akcí a stažení vojsk z Ukrajiny.
  Vyzvala rovněž k zastavení bojů a k nastolení míru na Ukrajině.

Výsledek hlasování byl  141:7. 32 států, mezi nimiž byla i Čína,se zdrželo hlasování. Výsledek hlasování byl o něco nižší než nejvyšší počet hlasů u pěti předchozích rezolucí schválených 193členným světovým orgánem od doby, kdy Rusko zahájilo agresu proti Ukrajině.


- OSN odhlasovala poměrem hlasů 141 ku 7 - a 32 se zdrželo hlasování - výzvu Rusku, aby se okamžitě a bezpodmínečně stáhlo z Ukrajiny. Mezinárodní společenství tedy nepolevuje ve svém odhodlání odsoudit ruskou agresi na Ukrajině.

Při posledním hlasování, které proběhlo bezprostředně po ruské anexi republik na východě Ukrajiny, bylo Rusko odsouzeno 143 hlasy pro, 5 proti a 35 se zdrželo hlasování, přičemž většina z nich pocházela z Afriky.

Při oznámení výsledku propukl potlesk.

Ruská agrese na Ukrajině: Čeká nás rok "neporazitelnosti" a vítězství, říká Zelenskij v den výročí

24. 2. 2023

čas čtení 13 minut


'Tento rok bude rokem našeho vítězství,' říká Zelenskij


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  napsal v pátek ráno: "24. února miliony z nás učinily volbu. Ne bílou, ale modrožlutou vlajku. Nikoliv útěk, ale postoj čelem. Tváří v tvář nepříteli. Odpor a boj.

Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty. A tento rok je rokem naší neporazitelnosti. Víme, že tento rok bude rokem našeho vítězství!"

Olenaa Zelenská: Oslavujeme rok odvahy, výdrže, lidskosti a záchrany:

- Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek prohlásil, že před ratifikací členství Maďarska ve Finsku a Švédsku v NATO, o které začnou zákonodárci jednat příští středu, je třeba dalších jednání mezi parlamentními skupinami.


Orbán dodal, že nakonec by mělo být jasně řečeno, že Maďarsko podporuje členství Finska a Švédska v NATO, ale uvedl, že by měly být vyslyšeny i obavy Turecka ohledně vstupu Švédska, jinak by snaha o rozšíření mohla ztroskotat.

"Pokud jde o Turecko, jsou to také naši spojenci, a proto je třeba vyslyšet jejich hlas," řekl Orbán.

Ankara tvrdí, že Stockholm ukrývá podle Tukeyho členy teroristických skupin, a nedávno naznačila, že v současné době by pro členství v NATO schválila pouze Finsko.

- Paříž ve čtvrtek večer rozsvítila Eiffelovu věž v modrožlutých barvách ukrajinské vlajky na znamení podpory Ukrajině a u příležitosti prvního výročí války. Na akci promluvil ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko.

Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 18489

Mlha války a válečné lži

24. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Přečíslená Ukrajina čelící palebné převaze si nemůže dovolit luxus přemýšlet o Putinově příštím kroku, píše Neville Sarony.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev a Moskva vítají zásah Číny do mírového procesu

24. 2. 2023

čas čtení 19 minut


- Rusko omezuje dodávky ropy do Polska, sděluje ropná společnost

Největší polská ropná společnost PKN Orlen přestala dostávat dodávky ropy z Ruska ropovodem Družba, uvedl její generální ředitel Daniel Obajtek.

Obajtek na Twitteru uvedl:  Rusko zastavilo dodávky do Polska, na což jsme připraveni.

Ropovod Družba, který dodává ropu do Polska a Německa a také do Maďarska, České republiky a na Slovensko, byl vyňat ze sankcí EU, aby pomohl zemím s omezenými možnostmi alternativních dodávek.

Ruská ropa tvoří asi 10 % polských dodávek poté, co Varšava po loňské ruské invazi na Ukrajinu omezila její dovoz. 

 17641

V britských supermarketech nejsou kvůli brexitu rajčata - ale v Rusy trvale ostřelovaném Chersonu ano...

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta


"Jezte tuřín, když není zelenina," vyzývá Brity konzervativní "ministryně životního prostředí". Vážně....



 18666

Do Evropy se vrátila totalita. Musí být poražena

24. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Tato válka skončí u jednacího stolu. Ale vzhledem k tomu, že jednání mohou začít až po obnovení územní celistvosti Ukrajiny a protože změna názoru v Moskvě je v krátkodobém horizontu nepravděpodobná, bude třeba zatlačit Rusko zpět k jeho hranicím vojenskými prostředky, napsal Frans Timmermans.

 19026

Ruský kult smrti

24. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Zdá se, že Rusko miluje válku a smrt. "Válka je vítězství, válka je přítel, válka je láska," tak to nedávno řekla jedna ruská úřednice, žena středního věku, která by mohla být matkou nebo babičkou, publiku složenému z mladých chlapců a dívek, píše Alexandr Motyl.

 19913

K odstoupení Ruska od smlouvy START

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Termín "pozastavení účasti na smlouvě START" zmíněný v Putinově projevu je nejasný. Tato smlouva je buď platná, nebo neplatná. Chcete-li jít ven kouřit a pak se vrátit, tak to neumožňuje, píše ruský blogger El Murid.

 19073

Dokud se Rusko poctivě nevyrovná se Stalinem, nic se nespraví

24. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Ti, kdo se dnes snaží rehabilitovat a dokonce zbožšťovat Stalina a odsuzovat destalinizaci, to dokážou pouze ignorováním ruských duchovních tradic a redukováním ruské historie na sovětské období, kdy byly napadeny kulturní a náboženské tradice carského Ruska, tvrdí Alexandr Cipko.

 17115

Válka jako způsob života

24. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Válka jako nový normál. Ani cíle války, ani plán, jak se z ní dostat, ani obraz "vítězství" Putin v projevu nepopsal. Válku prezentoval jako jakousi "obtížnou situaci", která se sama "vyvinula". "Nejsme to my – jsou to oni, kdo začal, a Rusko se snaží to ukončit" – jenže ve skutečnosti můžete donekonečna končit s tím, co jste sami začali, píše Denis Gračev.

 19274

"Putin nemá plán B"

24. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Bývalý autor projevů Vladimira Putina řekl DW, že věří, že ruský vůdce nemá na Ukrajině žádný "plán B".

 18776

Putin: Jaký začátek, takový konec

24. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí v Rusku i na Západě, kteří jsou zděšeni tím, co Putin dělá, ale dříve se na něj dívali s nadějí a dokonce ho podporovali, nyní prosazují známou tezi, že současný vůdce Kremlu prý začal slibně, ale končí špatně, konstatuje Vadim Zajdman.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
17269