Pobrexitová Británie na úrovni někdejší NDR: Není zelenina

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty
Britské supermarkety zaznamenaly nedostatek zeleniny. Že prý je to proto, že v jižní Evropě je "špatné počasí", tvrdí britská média. Jenže, jak na to poukazují škodolibí komentátoři na Twitteru, čímpak to asi je, že evropské země žádný nedostatek zeleniny nezaznamenaly?

Británie:

Britské supermarkety Asda a Morrisons prodávají od nynějška zeleninu včetně rajčat a paprik na příděl

Nedostatek způsobený špatným počasím v jižní Evropě bude umocněn velkým poklesem produkce salátů ve Velké Británii, píše britský tisk. :)

Odborníci varují, že problémy mohou trvat několik týdnů


Podle britských producentů budou zasaženy i dodávky z britských farem, protože mnohé z nich omezily výsadbu kvůli rostoucím nákladům na vytápění skleníků pro pěstování salátů.

Předsedkyně Národního svazu zemědělců Minette Battersová uvedla, že kvůli dopadu vyšších nákladů na energie na britské pěstitele se počítá s prodejem salátů na příděl.

Řekla to v úterý na výroční konferenci NFU v Birminghamu: "Domácí produkce salátů, včetně okurek a rajčat, klesla na nejnižší úroveň od počátku záznamů v roce 1985."

Supermarket Morrisons od středy zavádí limity dvou kusů na balení rajčat, okurek, salátu a paprik.

Společnost Asda v úterý uvedla, že omezuje nakupující na tři kusy u osmi řad čerstvých produktů - včetně brokolice, květáku, malin a salátů -, aby zajistila, že všichni zákazníci dostanou, co potřebují.


K přídělovým opatřením ve společnostech Asda a Morrisons došlo poté, co dovozci uvedli, že dodávky salátů a polních plodin byly ovlivněny směsí nepříznivého počasí ve Španělsku a jižní Evropě a bouřek ve Středomoří v kombinaci se snížením množství plodin vysazených ve vytápěných sklenících v Nizozemsku, další velké producentské zemi, protože účty za energii vzrostly.

Zástupci odvětví uvedli, že dostupnost produktů se u některých plodin snížila o 30 až 40 %, přičemž podle dodavatele stravovacích služeb Reynolds se ve Španělsku snížila úroda paprik o 70 %. Velkoobchodní ceny se v některých případech vyšplhaly až na trojnásobek obvyklé úrovně, což přispělo k inflaci v obchodech i k prázdným regálům.

Britský tisk neřeší jak to, že v zemích Evropské unie nedostatek zeleniny není.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5375

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2023