Skotsko: Favoritem na místo Nicoly Sturgeonové se stal Humza Yousaf

21. 2. 2023

čas čtení 5 minut
Aktualizace: Zdá se, že kandidatura Kate Forbesové možná skončila dřív, než začala. Její komentáře o osobním odporu k rovnému manželství pro homosexuály vyvolaly okamžitou a zuřivou reakci.

Forbesová uvedla, že veřejnost "touží po politikovi, který by na přímé otázky odpovídal přímými odpověďmi". Významní poslanci, kteří ji předtím podpořili ve snaze stát se příští předsedkyní SNP nyní  svou podporu stáhli a členové strany LGBTQ+ popsali svůj "hněv a šok".

Forbesová, která byla na mateřské dovolené z pozice ministryně financí, v pondělí novinářům řekla, že by nehlasovala pro  legislativu edinburského parlamentu o rovném manželství pro homosexuály, kdyby v té době byla poslankyní, a to jen několik hodin po zahájení své kampaně. Vyjádřila i další ultrakonzervativní postoje, které jsou pro Skotskou nacionální stranu a vlastně i širokou skotskou a britskou veřejnost nepřijatelné. Forbesová je členem ultrakonzervativní církve Svobodných protestantů.

Tahle kandidátka se tedy asi opravdu skotskou premiérkou nestane:

Skotský ministr zdravotnictví Humza Yousaf slíbil, že bude podporovat sociálně progresivní program odcházející skotské premiérky Sturgeonové
 

Humza Yousaf se stal hlavním favoritem na místo skotského premiéra po Nicole Sturgeonové. Přislíbil, že bude pokračovat v její sociálně progresivní politice.

Yousaf, skotský ministr zdravotnictví v pondělí uvedl, že podporuje postoje Sturgeonové k manželství osob stejného pohlaví, k ochranným zónám u potratových klinik a prohlásil, že "rozhodně" napadne blokování zákona o uznávání pohlaví ze strany britské vlády v Holyroodu.

Řekl, že rozhodnutí britské vlády zablokovat návrh zákona, který podle posledních průzkumů podporuje většina skotských voličů, je ve skutečnosti "útokem, napadením" autonomie edinburskéhio parlamentu

Řekl: "Opravdu mi chce někdo navrhnout, že bychom měli ustoupit a dovolit jim, aby pošlapali vůli skotského parlamentu [v případě] zákona, který měl podporu všech politických stran?"

 

Yousafovy naděje na nástupnictví po Sturgeonové vzrostly poté, co Angus Robertson, ministr kultury, který byl favoritem sázkových kanceláří, když Sturgeonová prohlásila, že odejde z funkceí, v pondělí ráno oznámil, že kandidovat nebude.

Robertson, nejzkušenější z potenciálních uchazečů a bývalý předseda Skotské národní strany ve Westminsteru, v prohlášení na Twitteru uvedl, že jako otec dvou malých dětí "není ten správný čas [na] přijetí tak velkého závazku".


Očekává se, že se tak z klání stane souboj dvou kandidátů mezi sedmatřicetiletým Yousafem a dvaatřicetiletou Kate Forbesovou, sociálně konzervativní skotskou ministryní financí, která na Twitteru potvrdila, že také kandiduje na nástupkyni Sturgeonové.

Kandiduje i Ash Reganová, bývalá ministryně, která odešla z vlády Sturgeonové na protest proti její legislativě o uznávání pohlaví a nabídla spolupráci separatistické straně Alba Alexe Salmonda, ale je všeobecně považována za outsidera.

Mnozí pozorovatelé se domnívají, že Robertsonovi bylo jasné, že nemá podporu vedoucích osobností uvnitř strany a že Yousaf je Sturgeonové favorizovaným nástupcem. Yousaf ve svém úvodním projevu prozradil, že byl jedním z mála lidí, s nimiž Sturgeonová o svém plánu rezignovat předem hovořila.

Robertsonovi je všeobecně vyčítáno špatné zvládnutí loňského sčítání lidu ve Skotsku, které muselo být prodlouženo poté, co statisíce Skotů nevyplnily svá přiznání.

Yousaf uvedl, že se rozhodl zahájit svou kampaň v pondělí v Clydebanku, bývalém loďařském městě západně od Glasgow, protože jeho dědeček Muhammed Yousaf měl po emigraci do Skotska v roce 1962 první zaměstnání v tamější  nedaleké továrně na šicí stroje Singer.

Yousaf uvedl, že jeho kandidatura na post prvního ministra je důkazem inkluzivního a rozmanitého skotského étosu. Jeho dědeček si "ani v nejdivočejších snech nedokázal představit, že jeho vnuk bude kandidovat na premiéra Skotska", řekl.

Na dotaz novinářů, jak by oživil kampaň za skotskou nezávislost, Yousaf uvedl, že nesouhlasí s rozhodnutím Sturgeonové učinit z příštích parlamentních voleb ve Westminsteru "de facto referendum" o nezávislosti.

Řekl, že cílem SNP je, aby se nezávislost stala "pevnou vůlí" skotského lidu. Na pozdější otázku, jak se to bude měřit, odmítl odpovědět, ale řekl, že nezávislosti lze dosáhnout pouze právně uznanou cestou - což znamená, že je třeba ji dosáhnout schváleným referendem.

Forbesová, který hovoří gaelsky a je členkou sociálně konzervativní evangelické Svobodné církve Skotska, se stala favorizovanou kandidátkou propodnikatelského křídla SNP a je považována za kritika práva na potrat. Vadí jí uznávání pohlaví a manželství osob stejného pohlaví.

Yousaf, praktikující muslim, naznačil, že pokud se Forbesová stane první ministryní a zaujme konzervativnější postoj k sociálním otázkám, on sám zřejmě nebude v její vládě působit. Podle jeho slov stojí na progresivním manifestu SNP. "Lidé se mohou podívat na mé výsledky, ale já nepřijímám zákony na základě své víry. Dělám to, co považuji za nejlepší pro zemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3930

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023