Ruská agrese na Ukrajině: Několik ukrajinských činitelů rezignovalo kvůli obviněním z korupce; NATO si je "jisté", že německé tanky brzy přijdou na řadu

24. 1. 2023

čas čtení 7 minut
 

Rezignace a odchody vysokých představitelů během otřesů ve vysokých funkcích v Kyjevě; Jens Stoltenberg říká, že Západ "musí poskytnout těžší a modernější systémy


- Stoltenberg z NATO si je "jistý" brzkým řešením otázky německých tanků

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je přesvědčen, že aliance brzy najde řešení ohledně dodávek bojových tanků na Ukrajinu, uvedl po úterním setkání s německým ministrem obrany.

"V tomto klíčovém okamžiku války musíme Ukrajině poskytnout těžší a modernější systémy a musíme to udělat rychleji," řekl Stoltenberg novinářům, když stál po boku německého ministra obrany Borise Pistoria.

"Proto vítám naši dnešní diskusi. Diskutovali jsme o otázce bojových tanků. Konzultace mezi spojenci budou pokračovat a jsem přesvědčen, že brzy najdeme řešení," dodal Stoltenberg.

Pistorius uvedl, že mezi spojenci nepanuje nejednotnost ohledně vyslání těžkých bojových tanků na Ukrajinu, a zdůraznil, že pokud dojde ke kladnému rozhodnutí, Berlín bude jednat rychle. Řekl však, že se NATO   nesmí stát stranou války na Ukrajině.

- "Moldovu, Ukrajinu a pobaltské země okupují a vládnou tam nacisté":




 - Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne z Oděsy oznámila, že počet ruských plavidel operujících v Černém moři vzrostl na 11. 


- Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v úterý prohlásil, že Ukrajina navrhla jeho zemi pakt o neútočení,
uvedla státní tisková agentura Belta.

Rusko využilo Bělorusko v únoru 2022 jako odrazový můstek k zahájení neúspěšné ofenzivy s cílem dobýt Kyjev a Rusko a Bělorusko pokračovaly ve společných vojenských cvičeních v průběhu ruské invaze na Ukrajinu.

Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne uvádí, že ve Lvovské oblasti došlo k nouzovému vypnutí elektřiny po překročení limitů spotřeby.

- Konečné rozhodnutí o tom, zda Německo pošle na Ukrajinu tanky Leopard, nebo zda to umožní jiným zemím, bude přijato na kancléřství v Berlíně, uvedl v úterý vysoký úředník ministerstva zahraničí.

V současné době berlínská vláda čeká, zda země předloží žádosti o reexport, které pak budou předány německé radě pro národní bezpečnost, která o takových žádostech rozhoduje, uvedl Lindner.

Polsko uvedlo, že takovou žádost zaslalo a že ji Německo obdrželo v úterý ráno.


- Německo obdrželo oficiální žádost Polska o reexport tanků Leopard

Německo nyní obdrželo oficiální žádost Polska o reexport tanků Leopard na Ukrajinu, uvedl podle agentury Reuters polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uvedl, že úterní rezignace na státní funkce v Kyjevě  ukázaly, že Volodymyr Zelenskij reaguje na "klíčový požadavek veřejnosti", aby spravedlnost platila pro všechny.

V úterý své funkce opustili náměstek vedoucího prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko, náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov a náměstek generálního prokurátora.

Maksym Kozyckij, gubernátor Lvova, na aplikaci pro zasílání zpráv Telegram oznámil, že přes noc nebyly v jeho regionu zaznamenány žádné letecké poplachy a noc proběhla v klidu. Uvedl, že harmonogram hodinových výpadků elektřiny v regionu pokračuje, neboť "limity spotřeby pro náš region nadále zůstávají na úrovni méně než poloviny potřeby".

Kozytskyi uvedl, že včera do regionu přijelo 43 vnitřně vysídlených osob evakuačními vlaky a 13 osob přijelo autobusem.


- Ukrajinská státní služba pro mimořádné události informuje, že za poslední den navštívila 132 míst se škodami způsobenými "následky nepřátelských akcí Ruské federace". Upřesňuje:

    Během dne jednotky státní pohotovostní služby uskutečnily 132 výjezdů k odstranění následků ostřelování obydlených oblastí a objektů infrastruktury ze strany okupantů, bylo uhašeno 12 požárů. Pomoc byla poskytnuta 74 osobám.

Uvádí se v něm, že celkem bylo od začátku poslední ruské invaze na Ukrajinu "uskutečněno 78 124 výjezdů k odstranění následků ostřelování, uhašeno 13 794 požárů, zachráněno 3 880 osob".

- Ruský velvyslanec v Estonsku Vladimir Lipajev obvinil Západ z vyzbrojování pobaltského státu zbraněmi, které by mohly zasáhnout Petrohrad.

Ruská státní tisková agentura Tass cituje velvyslance:

"Anglosasové měli zájem vytvořit zde protiruskou základnu, která by vyvíjela nátlak na Ruskou federaci. A mluvíme nejen o ekonomickém, politickém, kulturním, ale i vojenském nátlaku. Estonsko aktivně vyzbrojuje, není jasné proč, typy konvenčních zbraní, které jsou schopny zasáhnout Petrohrad. Vytváří se systém protiraketové obrany středního dosahu."

Jeho slova přicházejí v týdnu diplomatického napětí mezi Ruskem a jeho sousedy kolem Baltského moře. V pondělí Rusko uvedlo, že zhoršuje diplomatické vztahy s Estonskem, a obvinilo Tallinn z "totální rusofobie". Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že estonskému vyslanci sdělilo, že musí příští měsíc odejít a obě země bude v hlavních městech zastupovat místo velvyslance dočasný charge d'affaires. Lotyšsko uvedlo, že sníží své diplomatické styky s Ruskem a informuje svého ruského velvyslance, aby opustil zemi do 24. února.

- Náměstek ukrajinského generálního prokurátora Symonenko byl odvolán z funkce

V úterním prohlášení o jeho odvolání nebyl  uveden žádný důvod, ale bylo uvedeno, že se tak stalo "na jeho vlastní přání".

Již dříve rezignovali poradce prezidenta Kyrylo Tymošenko a náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov, protože Ukrajina má korupční skandál uvnitř vlády.

- Náměstek ukrajinského ministra obrany Šapovalov rezignoval s odvoláním na "mediální obvinění" z korupce.

Náměstek ukrajinského ministra obrany Vjačeslav Šapovalov, který je zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením, rezignoval s odvoláním na "mediální obvinění" z korupce, která jsou podle něj i ministerstva neopodstatněná.

V prohlášení na internetových stránkách ministerstva obrany se uvádí, že Šapovalovova rezignace je "záslužným činem", který pomůže udržet důvěru v ministerstvo, píše agentura Reuters.

- Britské ministerstvo obrany zveřejnilo svou každodenní operační zprávu o tom, jak vidí situaci na Ukrajině. Zaměřilo sena spekulace o ruské vojenské hierarchii:

    Generálplukovník Michail Teplinskij byl pravděpodobně odvolán z funkce jednoho z klíčových ruských operačních velitelů na Ukrajině. Teplinskij byl důstojníkem na místě, který měl na starosti relativně úspěšné stažení Ruska ze západní části Dněpru v listopadu 2022, a v Rusku se mu dostalo chvály jako schopnému a pragmatickému veliteli. Teplinského odvolání je pravděpodobně dalším příznakem přetrvávajících rozporů v rámci vyšší hierarchie ruské operace, neboť generál Valerij Gerasimov se pokouší vnutit válce svou osobní autoritu.

0
Vytisknout
3053

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2023