Lula odhaluje genocidní činy Bolsonara proti původním obyvatelům Amazonie

23. 1. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Domorodí obyvatelé deštného pralesa dokázali po deset tisíc let nejen najít veškeré prostředky pro svou obživu, ale díky vynikajícím zdrojům potravy měli i nadprůměrný zdravotní stav. Kvůli bývalému křesťanskému fundamentalistickému krajně pravicovému autokratickému prezidentovi Jairu Bolsonarovi umírají kmeny Yanomami v Brazílii doslova hlady. 


 
Protože Bolsonaro umožnil těžařům zlata legálně vnikat na území domorodých rezervací a využívat je. Následkem toho byly jejich vody otráveny rtutí používanou k těžbě zlata a domorodci nemohli již volně lovit, protože je zlatokopové při tom zastřelili. Yanomamové se tak ocitli v pasti ve svých rezervacích a nebyli schopni shánět potravu. 

Bolsonaro také ukončil vládní programy, které jim poskytovaly další základní potraviny a lékařskou péči. Nejméně 500 domorodých dětí zemřelo na podvýživu a nezjištěný počet dospělých zemřel nebo se nachází v hrozných podmínkách. Vypadají jako těla z koncentračních táborů holocaustu.


Během pandemie poslal Bolsonaro jednomu z kmenů Yanomami kamion s matracemi. Naštěstí byl kmen k náhlému daru podezřívavý a nechal je vyšetřit. Stalo se totiž to, že matrace pocházely přímo z nemocnice. Byly to vyřazené matrace od pacientů s covidem-19. Jinými slovy, Bolsonaro poslal matrace nakažené virem, aby  yanomami zabily.


V 70. letech 20. století měla vojenská diktatura (1964-1985) oficiální vládní program na likvidaci původního domorodého obyvatelstva. Tisíce z nich armáda jednoduše zabila nebo poslala žít do slumů velkých měst. Přímo uprostřed jejich kmenových území postavila silnice, které se nikdy nepoužívaly. Bolsonaro v té době vstoupil do armády a v prvních letech svého působení byl vyslán na vyhlazovací misi.

Brazilci byli zvyklí vnímat své domorodé obyvatelstvo jako zodpovědné za ostudný obraz Brazílie, který se lišil od toho, co chtěly městské střední třídy: aby byla Brazílie vnímána jako tropické Spojené státy. Teprve poté, co se svět začal soustředit na naši Amazonii a britský zpěvák Sting přijel navštívit yanomamy a zahájil celosvětovou kampaň, která měla na Amazonii upozornit, v době, kdy se díky celebritám a aktivistům stala kauza obrany životního prostředí mainstreamovou. Tehdy začalo více Brazilců vnímat původní obyvatele a Amazonii jako pozitivní přínos. 

Většina Brazilců nikdy neviděla "indiána" (dnes se o nich raději mluví jako o původních národech nebo původních obyvatelích, protože víme, že slovo indián jim bylo dáno omylem, když si Kryštof Kolumbus a Pedro Álvares Cabral, který v roce 1500 objevil Brazílii, mysleli, že se dostali do Indie). Drtivá většina Brazilců žije v blízkosti Atlantického oceánu, takže Amazonie je od nich vzdálená tisíce kilometrů. Nemáme tedy skutečné spojení s deštným pralesem a původními obyvateli, vidíme je v amerických a evropských dokumentárních filmech, pokud vůbec. 

Současný prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, se v pátek vydal do země yanomami, aby zhodnotil tragédii. Okamžitě ruší všechny Bolsonarovy dekrety a zákony, které domorodce zanechaly zcela bezmocné a bez svobody pohybu ve vlastních rezervacích. Prezident se zavázal zastavit nelegální těžbu na území původních obyvatel a zajistit zdravotní péči pro Yanomami.

"Už nebude žádná genocida. S původními obyvateli se bude zacházet důstojně. Lidstvo má historický dluh vůči původním obyvatelům, kteří chrání životní prostředí a pomáhají omezovat dopady změny klimatu. Tento dluh bude splacen ve jménu přežití planety", dodal.

0
Vytisknout
4375

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2023