Británie: Předseda Konzervativní strany a nedávný britský ministr financí "omylem" nezaplatil miliony liber, které dlužil na daních

21. 1. 2023

čas čtení 6 minut
Nadhim Zahawi bojuje o svůj politický život poté, co přiznal daňovou "chybu"

Předseda britské Konzervativní strany odhalil, že se dopustil "neopatrné, ale nikoli úmyslné" chyby při prodeji akcií za několik milionů liber

Dohodl se s britským daňovým úřadem na dodatečné platbě daně  ve výši několika milionů liber

Nadhim Zahawi v sobotu večer bojoval o záchranu své politické kariéry poté, co konečně přiznal, že se dohodl s daňovým úřadem na daňovém vyrovnání v důsledku "chyby" týkající se kontroverzního mnohamilionového podílu ve  společnosti pro průzkum veřejného mínění YouGov.

 
V pečlivě formulovaném prohlášení Zahawi podle všeho potvrdil, že britský daňový úřad provedl vyšetřování jeho finančních záležitostí v době, kdy loni v létě zastával funkci ministra financí. Zahawi, který je nyní předsedou Konzervativní strany, uvedl, že daňový úřad dospěl k závěru, že se dopustil "neopatrné, ale nikoli úmyslné" chyby.

"Abych se mohl soustředit na svůj život veřejného činitele, rozhodl jsem se záležitost urovnat a zaplatit, co jsem podle daňového úřadu dlužil, což bylo správné," prohlásil. Daňoví experti uvedli, že toto prohlášení je tichým přiznáním, že Zahawi zaplatil i pokutu.

Toto přiznání vyvolává  otázky, co a kdy o tomto finančním vyrovnání věděl premiér Rishi Sunak.  Přichází v době, kdy je premiér již pod tlakem poté, co byl v pátek pokutován za nepoužití bezpečnostního pásu v automobilu, (byla to už druhá pokuta, kterou Sunak od britské policie dostal)  a poslanci jsou také nespokojeni s jeho odmítavým postojem ke snížení daní a s vládním přidělením vyrovnávacích fondů. 


Zahawiho daňové záležitosti se dostaly do centra pozornosti loni v létě, když ho Boris Johnson jmenoval  ministrem financí, den předtím, než byl Johnson nucen odstoupit. List Observer informoval, že úředníci z týmu pro korektnost a etiku úřadu vlády  Borise Johnsona před Zahawiho jmenováním  upozornili, že Zahawi má problém s daňovým úřadem, ale Johnson to ignoroval.

Zahawi čelil kontrole v souvislosti s kolekcí akcií společnosti YouGov, která se zabývá průzkumy veřejného mínění a kterou spoluzakládal. Tyto akcie byly v držení gibraltarské společnosti Balshore Investments a byly v letech 2006 až 2018 prodány za přibližně 27 milionů liber. Podle odhadů thinktanku Tax Policy Associates se Zahawi při prodeji těchto akcií vyhnul dani ze zisku z kapitálu ve výši 3,7 milionu liber.

Sobotní prohlášení okamžitě odstartovalo nové požadavky na nejvyššího britského státního úředníka a parlamentního komisaře pro standardy, aby zahájili samostatná vyšetřování této aféry poté, co se objevily otázky, zda Zahawi podal úředníkům a parlamentu správná prohlášení týkající se jeho finančních zájmů.

Zahawi stále nezveřejnil, kolik vlastně daňovému úřadu zaplatil, ani nepotvrdil, že zaplatil pokutu. Podle denku Guardian zaplatil v souvislosti s prodejem akcií společnosti YouGov přibližně 5 milionů liber.

Na rozdíl od spoluzakladatele firmy YouGov Stephana Shakespeara Zahawi žádné akcie YouGov nepřevzal. Podíl 42,5 % však vlastnila společnost Balshore Investments, offshoreový trust kontrolovaný Zahawiho rodiči. S růstem hodnoty společnosti YouGov společnost Balshore do roku 2018 všechny akcie prodala.

Zahawi uvedl, že jeho otec převzal akcie "výměnou za určitý kapitál a své neocenitelné vedení". Dodal, že daňový úřad  sice souhlasil s tím, že jeho otec měl na akcie nárok, ale "nesouhlasil s tím, kolik jich dostal. Dospěli k závěru, že se jednalo o 'nedbalostní, nikoli úmyslnou' chybu".

Zahawi uvedl, že daňový úřad souhlasil s tím, že Zahawi nikdy nezaložil offshoreovou strukturu, včetně společnosti Balshore Investments, a že "nejsem příjemcem kapitálu společnosti Balshore Investments". Na dotaz v sobotu večer se jeho tým nechtěl vyjádřit k tomu, zda měl Zahawi někdy v minulosti prospěch z Balshore Investments.

Dan Neidle, daňový právník a zakladatel společnosti Tax Policy Associates, uvedl: "Když jsem o tom poprvé informoval, popřel to, pohrozil mi žalobou a po celou dobu tvrdil, že jeho daňové záležitosti jsou v pořádku. Je to ostuda."

Opoziční strany nyní požadují zveřejnění veškeré Zahawiho korespondence s daňovým úřadem. Vyzývají také k nezávislému vyšetřování, zda Zahawi učinil potřebná prohlášení úředníkům a parlamentu.

Simon Case, tajemník vlády, čelí výzvám, aby dohlédl na vyšetřování, zda Zahawi neměl podle ministerského kodexu oznámit jakékoli vazby na YouGov nebo Balshore. Místopředsedkyně liberálních demokratů Daisy Cooperová napsala Caseovi dopis, v němž ho vyzvala k zásahu.

Cooperová uvedla: "Zahawi a jeho kolegové z konzervativního kabinetu se arogantně snaží zamést tuto záležitost pod koberec. Stále je třeba zjistit některá fakta, takže je třeba zahájit nezávislé vyšetřování, aby se všemu přišlo na kloub. Britská veřejnost po letech skandálů ztratila veškerou důvěru v konzervativní ministry, že budou mluvit pravdu."

Labouristé se mezitím obrátili dopisem také na Daniela Greenberga, nového parlamentního komisaře pro etické standardy, s dotazem, zda měl Zahawi ve veřejném rejstříku zájmů členů parlamentu nahlásit společnost Balshore Investments.

Anneliese Doddsová, předsedkyně labouristů, uvedla, že Zahawiho nové výroky vyvolávají další otázky. "Toto pečlivě formulované prohlášení zpochybňuje předchozí výpovědi Nadhima Zahawiho o této nejasné aféře," řekla. "Nyní musí zveřejnit veškerou korespondenci s daňovým úřadem, abychom si mohli udělat úplný obrázek. Uprostřed největší krize životních nákladů za celou generaci bude veřejnost právem udivena, že někdo může tvrdit, že nezaplacení daní v hodnotě milionů liber je pouhou 'nedbalostí'."

Dodala: "Nadhim Zahawi musí ještě vysvětlit, kdy se o vyšetřování dozvěděl a zda byl v té době m ininistrem financí a měl na starosti náš daňový systém."

Zahawiho se zastalo několik vysoce postavených ministrů, včetně premiéra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4419

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023