Ruská agrese na Ukrajině: Obě strany "shromažďují významné síly" v Záporoží

21. 1. 2023

čas čtení 11 minut
- Rusko zahajuje ofenzívu na jižní Ukrajině:



-  "Nerozhodnost zabíjí další naše lidi," říká Zelenského poradcev důsledku zpoždění dodávky tanků

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že opatrnost a pomalé rozhodování o vyslání tanků Leopard 2 na Ukrajinu stojí životy.

Mychajlo Podoljak v sobotu na Twitteru vyjádřil své rozčarování nad "globální nerozhodností" ohledně dodávek zbraní na Ukrajinu.

Uvedl: "Stejně Ukrajině pomůžete potřebnými zbraněmi a uvědomíte si, že neexistuje jiná možnost ukončení války než porážka [Ruska].

"Ale dnešní nerozhodnost zabíjí další naše lidi. Každý den prodlení znamená smrt Ukrajinců. Přemýšlejte rychleji."

Americký prezident Joe Biden v pátek večer novinářům řekl, že "Ukrajina dostane veškerou pomoc, kterou potřebuje", v odpovědi na otázku, zda podporuje Polsko v tom, aby na Ukrajinu poslalo tanky Leopard 2.



 - Propagandista ruské televize Solovjev vyhrožuje "nacistovi Scholzovi" že "skončí špatně":
 
Podle britského ministerstva obrany pokračují těžké boje, ale velká část ukrajinské války je v patové situaci

- Obě strany soustřeďují "významné síly" v Záporoží, sděluje Velká Británie


Válka na Ukrajině je podle britského ministerstva obrany v patové situaci.

Ve své denní zpravodajské aktualizaci uvedlo, že existuje možnost ruského postupu v okolí silně napadeného města Bachmut v oblasti Donbasu, ale jinak je zde malý pohyb.

Ruské a Wagnerovy zástupné síly se konsolidovaly ve městě Soledar poté, co jej začátkem tohoto týdne dobyly.

Dále na jihu v Záporoží obě strany shromáždily "značné síly", dochází k vzájemným dělostřeleckým útokům, ale obě strany se vyhýbají jakýmkoli rozsáhlým ofenzivním snahám.

Poblíž Kreminy na severovýchodě Ukrajiny dosáhly síly Volodymyra Zelenského několika malých zisků a ubránily se ruským protiútokům.

- Ruské útoky v Doněcké oblasti v pátek zabily tři civilisty a další čtyři zranily, uvedl gubernátor regionu.

Pavlo Kyrylenko na Telegramu uvedl, že dva lidé byli zabiti v Bachmutu, kde probíhaly těžké boje, a další v Želaně, malém městě na okraji města Doněck. Obě místa se nacházejí na východě Ukrajiny.


- Lotyšsko žádá Německo, aby "ihned" poslalo na Ukrajinu tanky Leopard 2

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs to napsal na Twitteru: "My, [ministři zahraničí Lotyšska, Estonska a Litvy], vyzýváme Německo, aby okamžitě poskytlo Ukrajině tanky Leopard. Je to nutné k zastavení ruské agrese, pomoci Ukrajině a rychlému obnovení míru v Evropě. Německo jako vedoucí evropská mocnost má v tomto ohledu zvláštní odpovědnost."

Stejný tweet zveřejnili i jeho protějšky v Estonsku a Litvě.


Pobaltské státy sousedí s Ruskem a obávají se, že pokud bude Rusko na Ukrajině úspěšné, mohlo by obrátit svou pozornost k těmto třem zemím, které kdysi tvořily součást Sovětského svazu.

Rinkēvičova výzva přichází den poté, co se na vojenském summitu na letecké základně Ramstein v Německu nepodařilo získat příslib německé vlády o vyslání tanků.

Německo nařídilio revizi zásob Leopardů 2, ale ministr obrany Boris Pistorious prohlásil: "Než o takových věcech rozhodneme, musíme zvážit všechna pro a proti, jen tak," uvedla agentura Associated Press.

Od vypuknutí války se ze strany vlády Olafa Scholze projevuje opatrný přístup, ačkoli zašla dál než v předchozích konfliktech a změnila svou dlouholetou politickou kulturu, která se traduje od druhé světové války.


- Podle amerických odhadů mohl počet ruských obětí od jejich invaze na Ukrajinu dosáhnout 188 000, bylo oznámeno.


Toto číslo bylo údajně sděleno deníku Sun na summitu v Německu.

Novináři tyto údaje připsali "obranným zdrojům" poté, co americký generál Mark Milley uvedl, že Rusko utrpělo "obrovské množství ztrát ... výrazně přes 100 000".

Předpokládá se, že jde jak o ruské síly, tak o žoldnéřskou skupinu Wagner, která pracuje pro Rusko.

V sobotu vlastní ukrajinské počty uváděly číslo 120 160, přičemž v pátek bylo zabito dalších 860 osob.

Boje rovněž vyřadily dalších 15 obrněných vozidel a pět taktických dronů.

- Tento týden byl na Ukrajině zabit bývalý příslušník amerického námořnictva, uvedli v pátek američtí představitelé. Uvedli, že nebojoval v oficiální funkci.

Daniel W. Swift, který byl poddůstojníkem 1. třídy, byl zraněn v Dnipro a ve středu na následky zranění zemřel.

Námořnictvo uvedlo, že v březnu 2019 dezertoval ze svého stanoviště v San Diegu v Kalifornii.

"Nemůžeme spekulovat, proč byl bývalý námořník na Ukrajině," uvedlo námořnictvo.

Podle prohlášení ministerstva zahraničí a zpráv jednotlivých rodin je známo nejméně pět dalších Američanů, kteří zemřeli v bojích na Ukrajině.

Swift vstoupil do námořnictva v roce 2005 a v roce 2007 byl přidělen k jednotce Seal. Službu dobrovolně opustil v lednu 2014, ale v roce 2015 se do ní vrátil.

Ministerstvo zahraničí se odmítlo konkrétně zabývat Swiftovou smrtí, ale v prohlášení uvedlo, že může potvrdit nedávné úmrtí amerického občana na Ukrajině.

"Jsme v kontaktu s jeho rodinou a poskytujeme veškerou možnou konzulární pomoc," uvedlo ministerstvo.

-  Rusko prohlásilo, že v rámci svého intenzivního, několik měsíců trvajícího postupu k městu Bachmut dobylo vesnici na východě Ukrajiny.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že vesnice Kliščijivka, která se nachází 9 km jižně od Bachmutu, byla "osvobozena".

Toto tvrzení nebylo možné nezávisle ověřit a ukrajinští představitelé se k němu bezprostředně nevyjádřili.

Dobytí Kliščijiivky by bylo jen malým průlomem, ale Kreml po měsících neúspěchů touží po dobrých zprávách z bojiště.

Na druhou stranu Bachmut by byl větší výhrou. Mohl by Rusku umožnit narušit ukrajinské zásobovací linie na východě a ohrozit další Ukrajinci držená města v okolním Doněcku.

Podle úředníka obeznámeného s názory administrativy prezidenta Joea Bidena však američtí představitelé začali Ukrajince přesvědčovat, aby se od Bachmutu odvrátili a soustředili se na přípravu ofenzivy na jihu.

Představitelé americké administrativy sdělili, že se domnívají, že existuje vysoký potenciál pro to, aby Rusové nakonec vytlačili ukrajinské síly z Bachmutu, kde se doposud odehrávaly jedny z nejintenzivnějších bojů ve válce.


- Ukrajinci budou cvičit na tancích Leopard 2 v Polsku, říká ministr

Ukrajinské síly budou cvičit na bojových tancích Leopard 2 v Polsku, nechal se slyšet ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, přestože se spojencům nepodařilo dosáhnout dohody o dodávkách těchto vozidel německé výroby do Kyjeva.

Reznikov hovořil pro ukrajinsky vysílající Hlas Ameriky poté, co se zúčastnil jednání na americké letecké základně Ramstein v Německu, kde partneři Ukrajiny nepřijali rozhodnutí o předání tanků. Německo, které tanky Leopard vyrábí, by muselo jakýkoli převod schválit.

Reznikov označil vývoj výcviku za průlom a úspěch připsal úsilí Polska.

"Začneme tímto a pak se posuneme dál," citoval ho Hlas Ameriky.

Reznikov, opakující dřívější komentáře ukrajinských představitelů, řekl, že doufá, že Německo dospěje k rozhodnutí o tancích.

"Vidím to optimisticky," dodal. "Protože první krok byl učiněn - zahájíme výcvikové mise na tancích Leopard 2."

Již dříve Reznikov na Twitteru poděkoval německé vládě a lidem za vojenskou pomoc a pohostinnost.

Vedle své fotografie s novým německým ministrem obrany Borisem Pistoriusem napsal: "Upřímně jsme diskutovali o Leopardech 2."


    Generál Mark Milley, předseda sboru náčelníků štábů USA, uvedl, že nepovažuje za reálné očekávat, že Ukrajina vytlačí ruské jednotky ze svého mezinárodně uznaného území v roce 2023. "Z vojenského hlediska stále tvrdím, že od letošního roku by bylo velmi, velmi obtížné vojensky vytlačit ruské jednotky z každé pídě Ruskem okupované Ukrajiny," řekl na tiskové konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu.

- Německo na zvláštním mezinárodním summitu v Ramsteinu odmítlo přijmout rozhodnutí o tom, zda Ukrajině poskytne tanky Leopard 2. V Evropě a USA se doufalo, že Německo alespoň umožní reexport Leopardů, které vlastní země jako Polsko a Finsko, ale navzdory několikadenním prosbám nově jmenovaný berlínský ministr obrany uvedl, že žádné konečné rozhodnutí nebylo přijato.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na úvod schůzky v Ramsteinu prosil Německo a západní spojence, aby do Kyjeva poslali své bojové tanky.
Podle ukrajinského vůdce je nutné urychleně jednat, protože "Rusko soustřeďuje své síly, poslední síly, a snaží se všechny přesvědčit, že nenávist může být silnější než svět".

-  Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že skupina ministrů obrany podporujících Kyjev se soustředila na to, aby "zajistila, že Ukrajina bude mít schopnosti, které právě teď potřebuje, aby byla úspěšná". V projevu po jednání na letecké základně Ramstein Austin označil Německo za "spolehlivého spojence".

-  Kreml uvedl, že dodání dalších tanků Kyjevu "nic zásadního nezmění". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov rovněž uvedl, že vztahy Ruska s USA jsou na "historicky nejnižším bodě" a "v dohledné době" není naděje na zlepšení bilaterálních vztahů.

- Spojené státy uvalí další sankce proti Wagnerově skupině, uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. Americké ministerstvo financí plánuje označit skupinu Wagner za významnou nadnárodní zločineckou organizaci, což by znamenalo zmrazení veškerých aktiv, která skupina v USA má, a zákaz Američanům poskytovat skupině Wagner finanční prostředky, zboží nebo služby.

-  Italské úřady pátrají po ruském oligarchovi poté, co z přístavu na Sardinii záhadně zmizely dvě z jeho luxusních jachet, které byly zabaveny v rámci sankcí EU. Jachty patřící Dmitriji Mazepinovi, miliardáři a majiteli společnosti vyrábějící minerální hnojiva, se ztratily loni v létě v sardinském přístavu Olbia v rozmezí několika týdnů.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3938

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023