Putin na Ukrajině: Zoufalá, nebo kalkulující odvaha?

20. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Vladimir Putin stojí před volbou mezi opotřebovací válkou, která minimalizuje vojenská rizika, ale zvyšuje rizika politická, a rozšířenou válkou, která zvyšuje vojenská rizika, ale minimalizuje ta politická. Protože mu jde spíše o politická rizika, pravděpodobně zvolí to druhé, tvrdí Vladimir Pastuchov.

Putin toto rozhodnutí zřejmě přijme intuitivně - a v tomto případě projeví tendenci podlehnout spíše iracionalitě spíše než racionalitě.

Když se lidé ocitnou ve slepé uličce, z níž buď není cesta ven, nebo není zřejmá, rozdělují se do dvou různých skupin v závislosti na povaze své odvahy: Na "zoufalé" nebo "kalkulující".

Ti, kteří mají "zoufalou" odvahu mají tendenci pokračovat a ignorovat hrozby, zatímco ti s "kalkulujícím" druhem se zastaví a čekají, až se jim naskytne příležitost. Oba druhy odvahy mohou vést k vítězství, nebo alternativně k porážce.

Putin je však muž spíše zoufalé než kalkulující odvahy; a v podmínkách narůstajícího stresu bude v pokušení vyřešit problém, kterému čelí, jedinou ranou, než aby se spoléhal na hru s osudem. V důsledku toho i úzce taktický úspěch na Donbasu podněcuje tuto odvahu.

Proto kremelský vládce pravděpodobně rozšíří svou agresi na Ukrajině - i když celková rizika strategické vojenské ofenzivy během této zimy jsou mnohem vyšší než ta, která by Kreml považoval za přijatelná, pokud by provedl opravdu racionální posouzení situace.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4555

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2023