Ruská agrese na Ukrajině: Tři zranění při novém ostřelování poblíž jaderného reaktoru, OSN vyzývá k demilitarizované zóně

13. 8. 2022

čas čtení 6 minut
 - Ruský "politolog" Nikita Danjuk  se rozčiluje v ruské  televizi, jak je možné, že lidé v Kyjevě žijí normálním životem a nemusejí se před bombardováním skrývat ve sklepech:
- Moskva a Kyjev si vyměňují obvinění kvůli ostřelování okolí elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že zaútočil na ruský muniční sklad

- Rusko varovalo Spojené státy, že případné zařazení Ruska na seznam států sponzorujících terorismus amerického ministerstva zahraničí by mohlo být diplomatickým "bodem, odkud není návratu", a vyvolat naprostý rozpad vztahů mezi oběma zeměmi.

- Dva hlavní silniční mosty, které umožňují přístup do kapsy Ruskem okupovaného území na západním břehu Dněpru v ukrajinské Chersonské oblasti, jsou nyní pravděpodobně mimo provoz pro účely zásadního vojenského zásobování, uvedla v sobotu britská vojenská rozvědka.

I kdyby se Rusku podařilo mosty významně opravit, zůstaly by klíčovým zranitelným místem, uvedlo podle agentury Reuters britské ministerstvo obrany.

Pozemní zásobování několika tisíc ruských vojáků na západním břehu je téměř jistě závislé na pouhých dvou pontonových trajektových přechodech.

Vzhledem k tomu, že jejich zásobovací řetězec je omezený, bude podle aktualizace velikost případných zásob, které se Rusku podařilo na západním břehu vytvořit, pravděpodobně klíčovým faktorem pro odolnost sil.

 

    Ukrajinská armáda uvedla, že její dělostřelectvo zasáhlo ruský muniční sklad poblíž klíčového mostu na jihu země a dodala, že nyní je schopna zasáhnout téměř všechny zásobovací linie Moskvy v okupovaném regionu.


- OSN vyzvala k vytvoření demilitarizované zóny v okolí Záporožské jaderné elektrárny,  Rusko a Ukrajina si vyměňují obvinění kvůli dalšímu ostřelování. Ukrajinská společnost pro jadernou energii uvedla, že zařízení na jihovýchodě země bylo ve čtvrtek pětkrát ostřelováno ruskými silami, v důsledku čehož se zaměstnanci nemohli střídat. Valentyn Rezničenko, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, údajně uvedl, že při nočním ostřelování v pátek byli v Marhanci, městě naproti elektrárně, zraněni tři civilisté - včetně jednoho chlapce.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl vládním představitelům, aby přestali hovořit s novináři o vojenské taktice Kyjeva vůči Rusku, a uvedl, že takové výroky jsou "upřímně řečeno nezodpovědné". V souvislosti s velkými výbuchy, které v úterý zničily ruskou leteckou základnu na Krymu, citovaly deníky New York Times a Washington Post nejmenované představitele, podle nichž jsou za ně odpovědné ukrajinské síly. Vláda v Kyjevě naopak odmítla sdělit, zda za výbuchy stojí.  

- Britské ministerstvo obrany uvedlo, že výbuchy na Ruskem provozovaném vojenském letišti Saky na západě Krymu na začátku týdne byly "téměř jistě" způsobeny detonací až čtyř nezakrytých muničních skladů, ačkoli zůstává nejasné, co je spustilo.
Podle britské rozvědky bylo při explozích téměř jistě zničeno nebo vážně poškozeno nejméně pět stíhacích bombardérů Su-24 Fencer a tři víceúčelové letouny Su-30 Flanker H.

- Zkáza na ruské letecké základně na Krymu naznačuje, že Kyjev možná získal novou schopnost úderu dlouhého doletu s potenciálem změnit průběh války. Základna se nachází daleko za dosahem moderních raket, jejichž vyslání na Ukrajinu západní země zatím přiznávají, přičemž někteří západní vojenští experti uvedli, že rozsah škod a zjevná přesnost úderu naznačují novou silnou schopnost s potenciálně významnými důsledky.

-  Ukrajinské bezpečnostní agentury vydaly společné prohlášení, v němž vyzvaly OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby vyslaly své zástupce do míst, kde Rusko zadržuje ukrajinské válečné zajatce. Tato žádost v pátek následovala po dřívějších obviněních Kyjeva, že moskevské síly zajatce mučí a popravují, mimo jiné zinscenováním výbuchu v ukrajinském táboře pro válečné zajatce v Olenivce.

- Volodymyr Zelenskij na Twitteru uvedl, že v pátek hovořil s papežem Františkem. "Informoval o agresi, kterou Ruská federace provádí proti Ukrajině, o strašných zločinech Ruska," napsal na Twitteru.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že na Ukrajinu dorazila zásilka tanků M20 MLRS. Ve svém tweetu poděkoval britskému ministru obrany Benu Wallaceovi a Britům za dar, který byl přislíben již dříve. "Vaše podpora je úžasná a pro Ukrajinu tak důležitá."

- José Andres, jehož skupina World Central Kitchen od únorové ruské invaze vydala na Ukrajině více než 130 milionů jídel, vyzval k lepší koordinaci úsilí o potravinovou pomoc před tím  zimou.
Varoval, že dárcovství se snižuje s tím, jak se válka vleče, což znamená, že WCK, která poskytuje krátkodobou nouzovou pomoc, musí začít ukončovat své operace právě v době, kdy chladné počasí pravděpodobně zhorší problémy milionů vysídlených Ukrajinců.

-  Indie v pátek uvedla, že na ni západní země ani nikde jinde nevyvíjejí žádný nátlak ohledně nákupu energií z Ruska,  indické firmy zvyšují dovoz ropy a uhlí ze země, které se ostatní vyhýbají kvůli její invazi na Ukrajinu. Indie, která je třetím největším dovozcem ropy na světě, v červenci předstihla Čínu a stala se největším odběratelem ruské ropy na základě objemů přepravovaných po moři, přičemž před únorovým začátkem války na Ukrajině nakupovala od Ruska jen velmi málo.

0
Vytisknout
4180

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2022