Výživa primátů

28. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta

Výživa primátů je samosebou velice důležitá, neboť primáti bez výživy hubnou, skomírají a umírají. Z těchto důvodů bychom neměli výživu primátů zanedbávat, ale naopak podporovat, a to zvláště v období různých krizí, zdražování, pandemií a válek, kdy jsou potraviny drahé, a pro mnoho primátů jsou nedostupné.

Například primát orangutan (Pongo), který je rodem hominid žijící původně na ostrovech Borneo a Sumatra, je oblíbeným živým a dobře živeným exponátem v našich ZOO.

 

 

Orangutani vyžadují krmení 5x denně, přičemž 65 až 90 % jejich potravy tvoří ovoce. Nemůže to však být ovoce ledajaké, nějaké podřadné jakosti, a zasažené plísněmi a hnilobou. Orangutany krmíme ovocem nejlépe čerstvým.

Orangutany chováme a krmíme zadarmo. V zimním období vyžadují klimatizovaný pobyt. Zima jim neprospívá. Jejich obydlí v ZOO je nutné temperovat.

Jinými dobře známými primáty jsou například důchodci. Nejsou sice tak atraktivní jako orangutani nebo jiné opice, ale výhodou jejich domácího chovu je fakt, že většina důchodců stravu 5x denně nevyžaduje - vhledem k jejich finanční situaci si ji ani dovolit nemůže.

Ovoce tvoří asi 1% stravy důchodců, a může být i podřadné kvality. Na rozdíl od primátů chovaných v ZOO, většina důchodců si na svůj domácí odchov musí vydělat ve svém v produktivním věku. V zimním období jsou s klimatizovaným pobytem v jejich obydlí značné potíže.

Orangutani, si žádné penzijní pojištění platit nemusí. U důchodců je to nutnost. Nebylo by možná pro mnoho důchodců lépe, aby žili v ZOO?





2
Vytisknout
5020

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2022