Ruská agrese na Ukrajině: Ruský útok na Mykolajiv je dosud nejbrutálnější za celou dobu války

1. 8. 2022

čas čtení 10 minut
- Ruský útok na Mykolajiv je   nejbrutálnější  v dosavadním průběhu války v regionu

Zdá se, že Rusko zintenzivňuje svou ofenzivu v regionech na jihu Ukrajiny.

Starosta města Mykolajiv na jihu země uvedl, že dva lidé byli zabiti a tři zraněni poté, co rakety v noci na neděli zasáhly dvě obytné čtvrti.

Oleksandr Senkevyč řekl, že údery byly "pravděpodobně nejsilnější za celou dobu [války]".

Ruský útok  připravil o život také 74letého Oleksije Vadaturského a jeho manželku Raisu, zakladatele jedné z největších ukrajinských zemědělských firem "Nibulon".

Poradce ukrajinského prezidenta uvedl, že se domnívá, že přední ukrajinský zemědělský magnát Oleksij Vadaturskij byl úmyslně zabit, když raketa zasáhla jejich dům v jižním městě.

Mychajlo Podoljak uvedl, že raketa zasáhla podnikatelovu ložnici, což podle něj "nezanechává pochybnosti", že šlo o cílený útok.

- První loď s obilím vyplula. Veze 26 000 tun obilí do Libanonu:



- Útokem se ve svém posledním celostátním projevu zabýval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij:

"Dnes došlo k jednomu z nejbrutálnějších ostřelování Mykolajeva a regionu za celou dobu Desítky raket a střel... Okupanti zasáhli obytné budovy, školy, další sociální infrastrukturu a průmyslové objekty."

- První loď vyvážející obilí dnes podle Turecka opustí ukrajinský přístav

Podle tureckého ministerstva obrany dnes v 8.30 hodin ráno vypluje z ukrajinských přístavů první loď vyvážející ukrajinské obilí.

Podle CNN dorazí první lodě do  přístavu v Istanbulu ve středu 3. srpna na cestě do Afriky.

- Oleh Synyehubov, gubernátor Charkova, napsal na Telegram, že v pondělí  v 7 hodin ráno byli při ostřelování v oblasti Saltivka v Charkově zraněni dva muži. Jeden z mužů ve věku 72 let následně v nemocnici zemřel.

- Podle policejního náčelníka regionu je v důsledku bojů v Kyjevské oblasti stále považováno za pohřešované asi 300 lidí.

Andrij Nebytov v ranním příspěvku na Telegramu rovněž uvedl, že v Belaru je v současné době zadržováno několik ukrajinských občanů a dalších 216 mrtvol nebylo dosud identifikováno.

Za nezvěstné je nyní považováno asi 300 lidí, kteří se během bojů v Kyjevské oblasti pohřešují. Nalezených 216 mrtvol zatím nebylo identifikováno. Byla provedena příslušná selekce DNA. Doufám, že díky spolupráci s příbuznými se nám podaří tyto osoby identifikovat.

- Zelenskij vyzývá civilisty k útěku z východního Doněcka

Volodymyr Zelenskij vyzval civilisty k evakuaci z frontové oblasti Doněcka, která je dějištěm prudkých střetů s ruskou armádou, zatímco Kyjev vyzval Červený kříž a OSN, aby dostali  přístup k ukrajinským vojákům zadržovaným moskevskými silami.

Ukrajinský prezident ve svém každodenním projevu varoval, že v oblastech bojů v regionu se stále nacházejí statisíce lidí, včetně desítek tisíc dětí, přičemž doněcký gubernátor uvedl, že v pátek bylo zabito šest civilistů a 15 jich bylo zraněno.

Požádal ty, kdo znají lidi, kteří jsou stále v donbaské oblasti - zejména ty s dětmi -, aby s nimi promluvili o odchodu. "Mnoho lidí odmítá odejít... ale je to opravdu třeba udělat... Čím dříve se to udělá, čím více lidí nyní opustí Doněckou oblast, tím méně lidí bude mít ruská armáda čas zabít," řekl.

"Odejděte, my vám pomůžeme," řekl Zelenskij. "V této fázi války je hlavní zbraní Ruska teror."

V oznámení o povinné evakuaci, které bylo zveřejněno v sobotu večer, se uvádí, že vzhledem k nadcházející zimě je to naléhavá záležitost, zejména pro více než 50 000 dětí, které v regionu stále zůstávají.

"Je třeba je evakuovat, nelze je v zimě vystavit smrtelnému nebezpečí bez topení, světla, bez možnosti udržet je v teple," uvedlo v prohlášení kyjevské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území.

- Rusko pravděpodobně přesune značný počet svých sil ze severního sektoru Donbasu na jižní Ukrajinu, uvedlo britské ministerstvo obrany.

V nejnovější zprávě zpravodajských služeb se uvádí:

"V posledních čtyřech dnech se Rusko nadále pokoušelo o taktické útoky na ose Bachmut severovýchodně od Doněcku, přičemž se mu dařilo postupovat jen pomalu.

Rusko pravděpodobně upravuje operační plán své ofenzívy v Donbasu poté, co se mu nepodařilo dosáhnout rozhodujícího operačního průlomu podle plánu, kterým se řídilo od dubna.

Pravděpodobně identifikovalo svou záporožskou frontu jako zranitelnou oblast, která potřebuje posílit."

- V důsledku ostřelovánív pondělí ráno v druhém největším ukrajinském městě Charkově byli údajně zraněni dva lidé.

Šéf regionální státní správy Oleg Synegubov v pondělí před půl devátou ráno v příspěvku na Telegramu uvedl, že Rusko zaútočilo na severovýchodní část města Saltiv, a vyzval obyvatele, aby zůstali v krytech.

- Britský majetkový rejstřík zasahuje proti oligarchům

V rámci boje proti ruským oligarchům a zkorumpovaným elitám, které propírají  nelegální majetek, bude nyní Velká Británie vyžadovat, aby zahraniční společnosti vlastnící nemovitosti ve Spojeném království identifikovaly své skutečné vlastníky v oficiálním registru.

Registr zahraničních subjektů, který začne fungovat ode dneška, je součástí širšího zákona o hospodářské kriminalitě, který byl letos přijat ve snaze zastavit tok nelegálních ruských peněz do Londýna po invazi Moskvy na Ukrajinu.

Jeho cílem bude zajistit, aby se zločinci nemohli skrývat za tajnými řetězci fiktivních společností, a podpořit vládní úsilí o vymýcení ruských oligarchů, kteří využívají majetek v Británii k ukrytí špinavých peněz, uvedlo ministerstvo obchodu ve svém prohlášen

Zahraniční subjekty, které již vlastní pozemky ve Spojeném království, jež spadají do působnosti rejstříku, budou mít šest měsíců na to, aby se podřídily požadavkům a identifikovaly svého skutečného vlastníka u Companies House.

Registr se bude vztahovat na nemovitosti zakoupené od ledna 1999 v Anglii a Walesu a od prosince 2014 ve Skotsku.

Těm, kteří nová pravidla nedodrží, hrozí sankce včetně pokuty až 2 500 liber denně nebo pětiletého vězení.

Registr je označován za významné ustanovení zákona o hospodářské kriminalitě, přičemž představitel Transparency International v březnu označil tento krok za "seismickou změnu", která donutí zahraniční vlastníky nemovitostí k otevřenosti.

Zákon byl zaveden v březnu, kdy vláda čelila výzvám, aby učinila více pro ztížení praní špinavých peněz prostřednictvím nemovitostí v Londýně, kterému někteří dlouho přezdívali "Londongrad".

- Rusko posiluje jednotky na jihu Ukrajiny


Podle zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky přesouvá Rusko na jih Ukrajiny velké množství vojáků pro boje proti silám země přes nově obsazená území a Krym.

Pokud by Rusko zvítězilo, pokusilo by se získat další území, uvedl Vadym Skibitsky. "Zvyšují počty svých vojáků, připravují se na naši protiofenzívu [na jihu Ukrajiny] a možná se chystají zahájit vlastní ofenzívu. Jih je pro ně klíčový, především kvůli Krymu," řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij tyto zprávy potvrdil ve svém posledním celostátním projevu, v němž uvedl, že Rusko přesouvá vojska z východu na jih Ukrajiny, aby se posunulo směrem k regionálnímu městu Cherson a také k Záporožské oblasti.

"Nyní se ruská armáda snaží posílit své pozice v okupovaných oblastech na jihu naší země a zvyšuje aktivitu v příslušných oblastech," řekl a dodal, že "ze strategického hlediska nemá Rusko šanci tuto válku vyhrát".

Přesuny ruských vojsk přicházejí v reakci na Ukrajinou vyhlášenou protiofenzívu s cílem osvobodit jižní okupované oblasti Chersonu a Záporoží.

Podle vojenského gubernátora regionu Dmytra Butrije ukrajinské síly znovu dobyly desítky vesnic a měst podél hranice a postupují směrem k regionálnímu městu Cherson.

- Rusko tvrdí, že po útoku ukrajinského dronu na velitelství jeho černomořské flotily bylo zraněno pět lidí, což přimělo představitele zrušit oslavy plánované na Den námořnictva. "Dnes brzy ráno se [Ukrajina] rozhodla zkazit nám Den námořnictva," uvedl Michail Razvožajev, vedoucí místní ruské správy v Sevastopolu na Krymu. "Do dvora velitelství flotily vletěl neidentifikovaný objekt. Podle předběžných údajů šlo o dron. Pět lidí bylo zraněno."

- Mezinárodní výbor Červeného kříže zatím nedostal povolení k návštěvě budovy v Olenivce, kde bylo zabito nejméně 50 ukrajinských zajatců,
uvedl v neděli. Rusko tvrdilo, že pozvalo odborníky z OSN a Červeného kříže, aby prozkoumali úmrtí "v zájmu provedení objektivního vyšetřování". Zelenskij útok odsoudil jako válečný zločin.

- Podle zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany se dvě stovky ruských námořních pěšáků z 810. námořní pěší brigády odmítly vrátit do bojů v jižních oblastech Ukrajiny.

- Ukrajinská úroda by letos mohla být kvůli ruské invazi poloviční než obvykle, sdělil Zelenskij. "Hrozí, že ukrajinská úroda bude letos dvakrát menší," uvedl ukrajinský prezidenst


    Podle Zelenského by letošní úroda na Ukrajině mohla být kvůli ruské invazi poloviční než obvykle. "Hrozí, že ukrajinská úroda bude letos dvakrát menší," uvedl ukrajinský prezident v komentáři, který pravděpodobně posílí obavy z celosvětového hladu.

0
Vytisknout
5443

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022