Kosovo: Na jižní frontě neklid

1. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Od 1. srpna mělo začít platit 5 let oznámené reciproční opatření kosovských úřadů. Ty dopředu oznámily, že nebudou nadále uznávat srbské doklady a espézetky příslušníků srbské menšiny na severu země, tak jako srbské úřady neuznávají doklady kosovské. V neděli však došlo k blokádě dvou hlavních hraničních přechodů a demonstracím Srbů v Kosovu. Severně od hranice se shromáždily srbské vojenské jednotky. Podle některých zpráv srbští speciálové dokonce hranici překročili. Kosovská policie oznámila, že se dostala pod palbu, ovšem bez obětí. 

Proruský srbský prezident večer vystoupil s teatrálním televizním projevem. Vyhrožoval "denacifikací" Kosova a tvrdil, že Kosované plánují o půlnoci zahájit útok na srbskou menšinu.


Později se vydal na dlouhé jednání do sídla generálního štábu, kde mu údajně bylo doporučeno vyslání dalších vojenských posil ke kosovské hranici.

Mezitím velení mise KFOR v Kosovu vydalo následující komuniké:

Po skončení jednání na generálním štábu prezident Vučić opět krátce promluvil v televizi. Prohlásil, že srbští vojáci jsou v kontaktu s NATO, a doufá, že během pondělka situace deeskaluje.

Na druhé straně kosovské úřady zjevně po americkém nátlaku oznámily, že odkládají platnost sporného opatření ohledně srbských dokladů a poznávacích značek vozidel o jeden měsíc.

Přímo v Kosovu je rozmístěna mezinárodní jednotka pod americkým velením v síle brigády. Další síly, s nimiž se počítalo pro případ krize, se však nacházejí pod italským velením na italském území. Po pádu Draghiho kabinetu, k němuž došlo krátce po jednání italských ultrapravičáků s Rusy, ovšem vláda v demisi postrádá pravomoc vyslat vojáky do zahraničí.

Na druhé straně Rusové nejsou schopni Srbům, které pošťuchují k otevření druhé fronty na Balkáně, nijak vojensky pomoci. Žádná z okolních zemí nepustí přes svůj vzdušný prostor ruská letadla a co se týče ruských výsadkářů, byli spotřebováni v Hostomelu a na dalších ukrajinských bojištích.

Po rychlé reakci NATO je velmi nepravděpodobné, že by se Srbové pustili do nové války v Kosovu. Situace však minimálně v příštích několika dnech až týdnech zůstane mimořádně napjatá a nejsou vyloučeny ani další náhlé zvraty.

0
Vytisknout
10871

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022