O mladé ženě, která právě vedle mne spáchala sebevraždu

28. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co jsou mimořádné výdaje? A zpráva dne: Vdova po Petru Kellnerovi se nechala vyfotit do své brožury o dobročinnosti českých, kuponových miliardářů..

"Věnováno anonymní mladé matce, která dne 27.7.2022 ráno ukončila svůj život sebevraždou."

"Sebevražda tvého bližního není jen jeho věc, je to také tvůj zločin." (Vladimír Merta)

Vždy, když sleduji vystoupení mluvících hlav v médiích (zejména ekonomických "expertů"), vzpomenu si na trochu opomíjený film Jiřího Menzela podle předlohy Vladislava Vančury "Konec starých časů"z konce 80. let dvacátého století.

Přesně popsané chytráctví z rozumu, kdy nás laiky bude vždy toto panstvo za každých dob a časů školit a mistrovat, ekonomičtí a pragmatičtí cynici každé doby. Už je slyším:

"Nerozumíte tomu, nechápete základní ekonomické poučky, mlčte a makejte, máte malou produktivitu práce, Vaše žebrácké platy rozjíždějí inflaci a musíte si zvyknout na snížení životního standardu."

Základní otázka této doby je vlastně naprosto jednoduchá: Dokážeme popsat skutečně mimořádné výdaje?

1, jsou to bilionové náklady na posílení koruny, stavby nových jaderných elektráren, vojenské zakázky…

2, nebo se jedná o několik desítek miliard na sociálně potřebné, valorizace důchodů, sociální a zdravotní služby, zvýšení mezd…?

Pro nás, obyčejné, anonymní, jednoduché, zaměnitelné a stále více přebytečné občany to bude určitě bod číslo jedna!

Avšak současný diskurs napříč politických stran, médií a nakonec i většinové, vzdělanostní veřejnosti je jednoznačný:

Vždy platí bod dvě - většinová společnost jsou vinici inflace, žití života nad poměry, na dluh, konzumně nad své možnosti. Zaměstnanci, důchodci, zdravotně postižení, lidé ve švarcsystému - prostě ty miliony lidí, kteří vždy mohou za to, že jejich mzdy, výplaty, příspěvky, penze jsou tak malé. Pochopitelně, malá produktivita práce, životů, vlastně tato mlčící většina zajímá politiky jen v den voleb.

O těch půjčených stovek miliard v bodu jedna se vůbec nediskutuje, nemluví. Přitom všichni přeci víme, že zde je skoro vše předražené, jsou zde obrovské úplatky, neprůhledné prostředí, leč toto nikoho z nás bezejmenných nemá trápit, ty úroky z bilionových půjček nikdo neřeší, To se zaplatí. Zato zjistit, zda žadatel dávek hmotné nouze ve výši pár tisíc korun posílá dítě do školy, je téma, které většina politiků a následně veřejnosti a médií řeší, posuzuje, odsuzuje a trestá.

Sektorovou daň nejde zavést, daň z finančních operací a spekulací nejde samozřejmě nikdy provést, bankovní daň je kontraproduktivní, miliardy zisků v pandemii covidu nebo teď obchodníkům s energiemi, vítězům v tomto neštěstí nejde vice zdanit. Zato propojit žákovskou knížku a dávky sociální pomoci půjde.

Oligarchové a miliardáři k veřejnosti mlčí, kupují nové byznys jachty, investují v nemovitostech…Vdova po Petru Kellnerovi se dokonce nechala vyfotit. Zde je to totální středověk a nová pseudošlechta vytvořená z lumpenburžoazie, která na rozdíl od středověké šlechty - a to si nedělám žádné iluze -  nemají žádné duchovní a morální závazky k místu. prostoru, lidem, pouze k zisku.

Ve své zprávě o finanční skupině PPF, která vždy vydělávala na hraně a i za hranou zákona hlavně ve východní Evropě se snaží popsat své sponzorské, lidumilné projekty. V přepoču jejich zisku se jedná o drobné, vždy většinou hlavně podpora pro ty výkonné, šikovné, budoucí chytré hlavy, které třeba využijeme ve firmě. Ano oligarchie přeje vždy těm (potencionálně) úspěšným, to je jejich DNA.

Nikoho nenecháme padnout přes palubu, sděluje nám tato vláda. Dnes v 7. 15 ráno naproti mého pracoviště anonymní, zoufalá mladá žena odvedla své malé dítě k sousedce, výtahem vyjela do desátého patra a skočila dolů…

Tu jsme na palubě nezachytili, pane predsedo vlády Fialo. Budiž ji země lehká ❤️



2
Vytisknout
7884

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2022