Dokáže Washington zachránit Rusko?

27. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Ruská média jsou plná příběhů, podle nichž Spojené státy plánují rozbití Ruské federace, stejně jako SSSR před 30 lety. USA se však v roce 1991 snažily SSSR spíše zachránit než zničit, přičemž až do samého konce podporovaly jeho jednotu. Je pravděpodobné, že stejnou strategii přijmou nyní - a že toto úsilí zřejmě nebude o nic úspěšnější, než před třemi dekádami, varuje Kamil Galejev.

Konzervatismus americké zahraniční politiky se projevil v nedostatku touhy rozdrtit Sovětský svaz. Už v srpnu 1991 se USA vyslovily pro jeho zachování a proti separatismu svazových republik - zejména proti nezávislosti Ukrajiny.

Až do úplného konce, tedy až do podzimu 1991, USA doufaly v zachování svazu a vedly rozhovory se svazovou vládou, která již dávno ztratila jakýkoli vliv na situaci. Během tohoto období Washington nejen že o rozpad SSSR neusiloval, ale snažil se mu aktivně zabránit.

Teprve když byl Washington postaven před hotovou věc, o kterou se nesnažil, spěchaly si USA připsat zásluhy.

Nyní se USA budou snažit zachránit Rusko a jeho státní jednotu. Důvod je jednoduchý. Washington se zatím necítí přímo ohrožen Ruskem a jeho politika vůči Moskvě je řízena spíše domácími politickými zájmy než zahraničněpolitickou analýzou. Američané chtějí kontinuitu a stabilitu, nikoli nějakou radikální změnu.

Americký zahraničněpolitický establishment přichází s mnoha nápady a věnuje velké úsilí tomu, aby zabránil rozpadu Ruské federace. Ale většina z toho je do značné míry "naprosto idiotská". To nebude fungovat, Rusko se rozpadne, než se stane přímou hrozbou pro USA, a Washington pak vyhlásí za vítězství něco, o co neusiloval.

USA nebyly schopny zabránit rozpadu SSSR, proto je nepravděpodobné i to, že budou schopni zachránit Rusko. I to se rozpadne a Američané si pak mohou znovu připsat zásluhy – ale bude to zásluha za něco, čemu jen nedokázali zabránit.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4878

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2022