Berlín chce dodat Ukrajině kontrabaterijní superradary

6. 5. 2022

čas čtení 3 minuty
Spolková vláda plánuje předat Ukrajině radarový systém Cobra. Přesnost dělostřeleckého systému Panzerhaubitze 2000 by se tak výrazně zlepšila. Ukrajina má navíc dostat i nejnovější radary protivzdušné obrany, které Bundeswehr ani nevlastní, informuje Gerhard Hegman.

Spolková republika plánuje dodat Ukrajině vyspělé vojenské radarové a průzkumné systémy. Vysoce výkonný radarový systém Cobra je jedním z příkladů balíku, který je nyní v požadován zbrojním průmyslem. Systém je schopen využít trajektorii projektilů k výpočtu přesné polohy při startu nebo bodu dopadu. Se systémem Cobra by se bojová hodnota německého systému Panzerhaubitze 2000 mohla výrazně zvýšit.

Podle informací listu WELT z berlínských vojenských kruhů Ukrajina původně požadovala dodávku 40 systémů Cobra. Ve skutečnosti by nyní mohlo být zpřístupněno tři až pět systémů ze zásob 19 systémů, které pak budou nahrazeny pro Bundeswehr. Odborníci odhadují hodnotu systému Cobra na 50 milionů eur. Hodnota celého balíku činí podle rozsahu třícifernou milionovou částku.

Dodávka by nebyla zakázkou Ukrajiny pro německý zbrojní průmysl, ale zakázkou spolkové vlády, na kterou se nyní hledá nabídka. Středem zájmu je mnichovský specialista na radary a senzory, společnost Hensoldt. Mluvčí společnosti to odmítl komentovat.

Radarová technologie Cobry (kontrabaterijní radar, Counter Battery Radar) je dělostřelecký průzkumný systém a umožňuje detekci nepřátelských houfnic a minometů od ráže 80 milimetrů. Bundeswehr popisuje systém v krátkém videu větou:

"Žádný výstřel nezůstane nezjištěn." Systém původně vyvinuly Německo, Francie a Velká Británie a nyní je uváděn na trh francouzsko-německým společným podnikem. Radar prý dokáže za dvě minuty zaznamenat 40 palebných pozic.

Podle Spojených států i ony dodaly Ukrajině dělostřelecké průzkumné radary. Nelze je však spojit s německým systémem Panzerhaubitze 2000. Podle informací WELTu hodlá spolková vláda dodat na Ukrajinu sedm kusů Panzerhaubitze 2000 z vlastních zásob. Nizozemsko také oznámilo, že zpřístupní Panzerhaubitze 2000 Ukrajině.

Nabídkový balík na Ukrajinu, který je nyní před dokončením, má také obsahovat vyšší počet radarů "Spexer" a kamer "Nightowl", které by pravděpodobně mohly být dodány ve velmi krátké době. Technologie "Spexer" slouží například k detekci a obraně proti dronům, ale dokáže identifikovat i vrtulníky, stíhačky nebo obrněná vozidla. Speciální kamery jsou schopny detekovat vozidla nebo osoby na kilometry daleko, a to i v noci.

Pozoruhodné je, že Ukrajina má obdržet i takzvané pasivní radary. Hensoldt vyvinul radarovou technologii, kterou lze dokonce použít k detekci letounů katogorie stealth. Ruské ozbrojené síly v minulosti opakovaně zdůrazňovaly takzvané stealth vlastnosti některých modelů stíhaček jejich letectva, které jsou konvenčními radarovými systémy obtížně detekovatelné.

S pasivními radary Hensoldt by pak Ukrajina získala jeden z nejmodernějších radarových systémů na světě. Samotný Bundeswehr dosud nebyl vybaven pasivními radary.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
6227

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2022