Ghislaine Maxwellová shledána vinnou, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Ghislaine Maxwell (Wikipedia Commons)
 

Rozsudek nad šedesátiletou Britkou českého původu představuje dramatický závěr nečekaně rychlého soudního procesu



Britská bývalá společenská celebrita Ghislaine Maxwellová byla ve středu odpoledne u federálního soudu na Manhattanu shledána vinnou z toho, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek.

Pro české čtenáře může být zajímavé, že Maxwellová je dcera britského tiskového oligarchy Roberta Maxwella, původem českého emigranta jménem Jan Hoch (1923-1991).  Robert Maxwell byl absolutní monstrum. Přišel do Británie jako člen československé armády v exilu, jako člen britské armády se zmocnil v Německu nakladatelství a vybudoval z něho v Británii Pergamon Press. Těsně před smrtí vykradl důchodové fondy zaměstnanců svých podniků a pak zřejmě spáchal sebevraždu, protože byl nalezen mrtvý v moři u své jachty.

Děti samozřejmě nejsou odpovědné za hříchy svých rodičů, list Independent ovšem líčí, jaký dopad mělo chování jejího příšerného otce na její život...:

Jak duch Roberta Maxwella byl přítomen u procesu s jeho oblíbenou dcerou - Ghislaine




 
Maxwellova dcera, nyní šedesátiletá Ghislaine Maxwellová, byla zatčena v červenci 2020 a obviněna z účasti na sexuálním zneužívání nezletilých dívek, z nichž některým bylo pouhých 14 let. Dívky obstarávala pro svého boyfrienda, milionáře  Jeffreyho Epsteina.

Maxwellová byla odsouzena v pěti ze šesti obvinění, kterým čelila.  

Po vynesení rozsudku o vině uvedl v prohlášení manhattanský státní zástupce Damian Williams: "Porota jednomyslně shledala Ghislaine Maxwellovou vinnou z jednoho z nejhorších představitelných zločinů - napomáhání sexuálnímu zneužívání dětí a účasti na něm. Zločinů se dopustila se svým dlouholetým partnerem a spolupachatelem Jeffreym Epsteinem."

Epstein, odsouzený sexuální delikvent a předpokládaný miliardář, počítal mezi své kumpány anglického  prince Andrewa  (který byl také vyfotografován, jak drží kolem pasu jednu nezletilou dívku, která ho nyní žaluje za znásilnění) a bývalé prezidenty Billa Clintona a Donalda Trumpa mezi své kumpány, než se v roce 2019, asi měsíc po svém zatčení za sexuální obchodování, zabil v newyorském vězení.

Rozsudek představuje dramatický závěr nečekaně rychle probíhajícího procesu: původně se očekávalo, že řízení potrvá nejméně šest týdnů. Žalobci předvolali 24 svědků během deseti dnů a obhájci předvolali devět svědků během dvou dnů.

Prokurátoři uvedli, že Maxwellová "lovila zranitelné mladé dívky, manipulovala s nimi a podsouvala je Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7437

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022