18182

Bůh zná jejich jména...

4. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lidé jsou stvořeni k obrazu Božímu, a proto mají nekonečnou hodnotu, hodnotu, která přesahuje jejich ekonomickou nebo utilitární funkci.  Na každém člověku absolutně záleží, nejen na těch, které považujeme za přijatelné.

Česká média svorně propadla otřesné xenofobii, když jednotně informovala o tom, že jakýsi pachatel trestného činu na Karlovarsku byl cizinec. To se prostě nedělá, etnicky či národnostně je nepřípustné bezdůvodně profilovat pachatele trestných činů, protože idioti ihned usoudí, že kriminálníky jsou všichni příslušníci této společenské skupiny.

Tahle neodpovědná novinářská práce má obrovské dopady ve společnosti. Podobně jako nesmyslně vyvolala česká média nenávist a strach z neexistujících uprchlíků od roku 2015, i tenhle typ zpravodajství prohlubuje rasismus a nenávist ve společnosti. Není to jen český jev, nedávný průzkum v Británii ukázal, že kdykoliv napíše pravicový tisk něco o vědeckých odbornících na pandemii, stávají se okamžitě terčem nenávistných kampaní antivaxerů, kteří na ně dokonce útočí i v místech jejich bydliště. Neodpovědné vyvolávání nenávisti může končit násilím.

Vraťme se ještě jednou k rekapitulačnímu pořadu britského rozhlasu z Nového roku Pick of the Year (Výběr roku). Zaujalo mě, jak diametrálně odlišný postoj mají novináři z BBC stále ještě k lidem kolem sebe - samozřejmě, i v Británii existuje množství nenávisti a xenofobie vůči "lidem, kteří nejsou stoprocentně jako my". (I když ultrapravicové útoky proti záchranným člunům vedly k rekordnímu nárůstu finančních darů pro organizaci záchranných člunů, v létě 2021, když Nigel Farage útočil na to, že záchranné čluny v kanálu La Manche zachraňují uprchlíky, finanční dary veřejnosti pro organizaci RNLI, která zachraňuje lidi na moři, stouply o 3000 procent.)

Jenže média aspoň proti tomu bojují,. možná nepříliš úspěšně, ale snaží se. Ne že by naopak šířila xenofobii, kterou samozřejmě už prohlubují sociální sítě.

Citujme (JČ):

Rozhovor Britských listů 456. Nás nezajímá ani Německo

4. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Boháčem, šéfredaktorem serveru Voxpot, který usiluje o to informovat českou veřejnost o důležitých zahraničněpolitických událostech, vzhledem k tomu, že poměry v českém prostoru jsou už snad čtyři sta let určovány především ze zahraničí, hovoří Albín Sybera. Jenže Čechy nezajímá ani Německo. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 4. ledna 2022.


 18125

Monitor Jana Paula: Iracionalita jako projev obrany

4. 1. 2022 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

Koláž Jan Paul

Vyústění článku Johna Harrise je jednoznačné v samém jeho závěru:„Jsme prostě velmi daleko od toho, abychom byli společností, která si navzájem kolektivně rozumí. Nevyžaduje to odsuzování, ale porozumění, jemuž jsme se ještě nepřiblížili“. O antivaxerství už bylo napsáno hodně, a zaznamenávám jen odsudky a kritiku lidí, kteří se nechtějí nechat z nejrůznějších důvodů očkovat. Potíž je, že odsuzování jedněch druhými není cesta k porozumění. John Harris míní, že antivaxerství je často jen projevem sociální deprivace, a má pravdu, jen bych dodal, že je spíše projevem deprivace psychické.

 18207

Novoroční projev Petra Fialy, aneb všechno bude rozumné

3. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 11 minut

Myslím, že novoroční projev pana premiéra Fialy zůstal mentálně stále před volbami. Už jen ten začátek: vážení spoluobčané, děkuji vám za důvěru. Za důvěru se děkuje po skončených volbách, nikoli po sestavení vlády, která ještě nemá ani důvěru Sněmovny, natož občanů. Za předvolební lze také považovat vymezování se vůči minulé vládě (což pan Babiš dělal pořád, ale o něm se taky právem říkalo, že „jede permanentní předvolební kampaň“).

 18207

Petr Fiala: Vinu má Babiš, budeme škrtat, stavět jaderné bloky a musíme se naučit žít s covidem

1. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

 

Novoroční projev Petra Fialy obvinil ze špatné ekonomické a zřejmě i politické situace předchozího premiéra Andreje Babiše. Fiala mu měl, jak se na činitele ODS nepřekvapivě sluší, za zlé hlavně "plýtvání", které podle něho povede k nárůstu inflace a k rozvalu ekonomiky. Proto - také nepřekvapivě pro činitele ODS - chce Petr Fiala ve státním rozpočtu škrtat a "omezovat zbytnělý stát". Skutečně je český stát "zbytnělý"? Nebo je to jen známý ideologický tik ODS? Škrtat se ale bude prý jen tam, "kde to nepostihne obyvatelstvo". Je to cesta do pekla. V postcovidové situaci je naopak třeba stimulovat ekonomiku investicemi do inovací. Fiala si stěžoval, že si vláda musí pro státní rozpočet půjčovat - jenže inflace by samozřejmě státní dluh umořila.

K tomu:

Útok ve škole na homosexuály

4. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:





Musíš zůstat doma

4. 1. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 
Zkuste si vzpomenout, kdo ve vašem okolí jezdí s prarodiči na úřady, nebo zůstává doma s nemocnými dětmi. Šance, že odpovíte muž, je asi tak velká, jako že jste na Štědrý den vydrželi nejíst maso, abyste viděli zlaté prasátko.

Pojďme se podívat na důkazy. Výsledek tzv. evropského indexu rovnosti žen a mužů za rok 2021 není zrovna ohromující. Od roku 2020 vyrostl o necelý bod na 68 z možných 100. Podle EIGE, Evropského institutu pro rovnost žen a mužů, který index publikuje, bude v následujících letech nejdůležitější zvládnout a zmírnit dopady pandemie na ženy a muže. Z analýz je už nyní jasné, že následky covidu budou trvalejší a hůře zvladatelné pro ženy. Proč?

 16447

Počet nákaz koronavirem na Floridě stoupl o 948 procent

4. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

- Británie v úterý zaznamenala 218 724 denních nákaz (obsahují nákazy ze Severního Irska za 4 dny a z Walesu za 2 dny). Anglie sama zaznamenala v úterý 148 725 denních nákaz. V anglických nemocnicích je 15 044 pacientů s covidem, o 9546 více než před týdnem. Zemřelo dalších 48 lidí. Od začátku pandemie zemřelo v Británii více než 174 000 osob, které mají zmíněný covid na úmrtním listě.

 17282

Šachová chyba Kremlu: Putin napomáhá Bidenovi k větší popularitě

4. 1. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 
Ruský autokrat Vladimir Putin udělal ve svých globálních politických šachách špatný tah. Га́рри Ки́мович Каспа́ров, známější jako Garry Kasparov, vždy říkal, že k vítězství v šachové partii nestačí znát dopředu své vlastní tahy, ale stěžejní je znát dopředu i tahy soupeře. Bezpečně předvídat techniky soupeře je pro výhru zásadní. Putinův herní styl není žádným tajemstvím: je jako ti rváči ve škole, kteří mnohem více vyhrožují, než konají. Vyhlašuje bouřky, aby se všichni pustili do nákupu deštníků. Pak působí jen lehký déšť.

30049

V roce 2030 by USA mohly být pod vládou pravicového diktátora, varuje kanadský profesor

4. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Kanadský politolog varuje před trumpovskou hrozbou pro americkou demokracii a možným dopadem na severního souseda


Spojené státy by mohly být do roku 2030 pod vládou pravicové diktatury, varoval kanadský profesor politologie a vyzval svou zemi, aby se chránila před "zhroucením americké demokracie".

Jako ve všech fašistických hnutích našly současné síly populárního vůdce neomezovaného pravidly demokracie, tentokrát v osobě Donalda Trumpa.

Amerika se nyní nachází v legální fázi fašismu.

 18211

Pět nejmocnějších zemí světa se zavázalo, že se vyhnou jaderné válce

4. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

USA, Rusko, Čína, Británie a Francie, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, se shodly, že "jadernou válku nelze vyhrát"

Pět nejmocnějších zemí světa se shodlo na tom, že "jadernou válku nelze vyhrát a nikdy nesmí být vedena", a společně se tak zavázalo snížit riziko, že takový konflikt vůbec vypukne.

In the Quad

4. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall

(Videoprezentace Linefall ZDE)

 16578

Alternativní energetická koncepce ČR IV

31. 12. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 14 minut


Navazuji na předchozí články zde, zde a zde. V této části bych se chtěl věnovat vlivu dopravní revoluce na elektrickou síť. V 18. století byl vynalezen parní stroj. V 19. století byl vynalezen benzínový spalovací motor. Ve 20. století byl doveden do velkoseriové výroby elektromobil. Stojíme na prahu další dopravní revoluce, kdy spalovací motory budou nahrazeny elektromotory.

Přehled všech typů motorých vozidel registrovaných v ČR je uveden v následující tabulce:

Zdroj informací je zde.

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

Co je katastrofického na sýrové bariéře mezi UK a EU? Není naopak žádoucí?

3. 1. 2022

čas čtení 5 minut

Přinášíme zajímavou polemiku čtenáře Pavla Šmerka. Ano, pan Šmerk má naprostou pravdu, že by se v klimatické krizi potraviny ani zboží neměly dopravovat přes půl Zeměkoule. Jsou s tím ale dvě potíže. Pravděpodobně je nutno restrukturalizovat ekonomiku z globálního dosahu na místní výrobu a spotřebu postupně,  ne zlikvidovat brexitem tisíce podniků ze dne na den. Druhá potíž je, že Boris Johnson brexitem zabránil Britům obchodovat s blízkou Evropskou unií a nutí je (naprosto nekompetentně, takže to stejně nejde) obchodovat namísto toho se zeměmi na druhé straně světa.

Co se týče xenofobie a rasismu projevovanému v katolické církvi, je možné, že existují kněží, kteří rasismus a xenofobii při kázáních neprojevují. Zatím jsme žádné takové neslyšeli. A pokud je kázání katolického BISKUPA, čelného představitele katolické církve ve významné regionální metropoli, plné útoků proti Romům, bohužel to nelze než přijímat jako oficiální stanovisko katolické církve.

K tomu je nutno dodat, že s rasismem a xenobofobí a nenávistí vůči EU  jsme se nesetkali v postojích a kázáních českých evangelických duchovních. (JČ) 

Pavel Šmerk:

 18206

K zemi hleď!

1. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Foto: Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) a její školitel dr. Randal Mindy (Leonardo di Caprio) v idiotském televizním pořadu s idiotskými moderátory

Zatímco Británie zaznamenala dalších 189 846 denních nákaz covidem, 11 918 lidí v nemocnicích a 203 denních mrtvých a Boris Johnson prohlásil, že koronavirová pandemie už není problém, a dodal, že největším (jediným?) "výdobytkem" brexitu pro Británii je návrat k imperiálním mírám a váhám, tedy zrušení metrů a kilogramů a návrat k pintám, uncím a librám, strávil jsem sobotní večer v mrazivé hrůze, sledováním onoho slavného filmu Don't Look Up/K zemi Hleď!, který je nyní nejsledovanějším snímkem na Netflixu v mnoha zemích světa.

 18209

Vážení "mírotvůrci", v Evropě se už osmým rokem střílí

3. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

  • Od Silvestra ruští okupanti zabili na Donbasu dva ukrajinské vojáky. O kus dále na jihu v Sýrii stihli od nového roku zabít matku se dvěma dětmi a včera navrch vybombardovali vodovod v Idlíbu. 
  • Hodně zdaru v "zachraňování míru" s takovou darebáckou mocností. 
 
Zatímco svět oslavoval nový rok, v severozápadní Sýrii páchalo Rusko v časných ranních hodinách na Nový rok letecké údery  a bombardovalo dům a stany, kde spali vyhnaní civilisté. Rusové usmrtili  dvě děti a ženy a zranili deset lidí, včetně šesti dětí...
 



 17282

Co nám vlastně říká americko-ruská roztržka kvůli Ukrajině?

3. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Karel Dolejší ve svých textech o rusko-ukrajinském konfliktu v průběhu uplynulých let čtenářům Britských listů opakovaně sugeroval, že válka s „ruským agresorem“ je na spadnutí – a v ohrožení neměla být pouze východní Ukrajina. Podle mého mínění Putinův režim na proruskými proxies ovládané regiony nakonec nezaútočí – pokud nebude k útoku vyprovokován úderem ukrajinské armády nebo pokud se situace nějakým způsobem nevymkne kontrole. Mohu se samozřejmě mýlit, a v tom případě si klidně veřejně posypu hlavu popelem. Mám ale za to, že ani jedna strana nechce jít do otevřeného konfliktu, neboť v sázce je opravdu hodně.

 18186

Adam Schiff: Rusko "velmi pravděpodobně" bez uvalení "obrovských sankcí" napadne Ukrajinu

3. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

 Předseda zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů upozornil, že invaze Ruska na Ukrajinu nutně způsobí rozšíření NATO na východ, protože všechny země sousedící s Ruskem se ho začnou bát. Sankce musí být "na takové úrovni, jakou Rusko ještě nezažilo", aby Putina odradily



Je "velmi pravděpodobné", že Rusko napadne Ukrajinu, a odradit by ho mohly pouze "obrovské sankce", uvedl v neděli předseda výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů USA demokrat Adam Schiff. Schiff rovněž zdůraznil, že invaze by se mohla Moskvě vymstít tím, že by do vojenské aliance NATO vtáhla další země.

 16879

Rozšíření NATO a Rusko: mýty a realita

3. 1. 2022

čas čtení 10 minut

Ono je to trochu složitější s tím (Putinovým) tvrzením, že NATO porušilo slib daný Rusku nerozšiřovat se na východ, jak vysvětluje autor Michael Rühle. Koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let se rozšiřování NATO na východ považovalo za naprosto fantastickou možnost. Po rozpuštění Varšavského paktu však - právem - středoevropské země bývalého sovětského bloku vstup do NATO požadovaly, protože se - nepřekvapivě - Ruska bály a bojí. Odepřít jim tuto možnost by znamenalo potvrdit čtyřicetileté rozdělení Evropy na Východ a Západ a odebrat jim právo na vlastní sebeurčení.
 

Ve svém projevu v ruském parlamentu 18. dubna 2014, v němž prezident Putin zdůvodnil anexi Krymu, zdůraznil ponížení, které Rusko utrpělo kvůli mnoha porušeným slibům Západu, včetně údajného slibu nerozšiřovat NATO za hranice sjednoceného Německa. Putin se u svého publika dotkl citlivé struny. Již více než 20 let je vyprávění o údajném "porušeném slibu" nerozšiřování NATO na východ nedílnou součástí postsovětské identity Ruska. Není proto překvapivé, že se tento narativ znovu vynořil v souvislosti s ukrajinskou krizí. Zabývání se minulostí zůstává nejpohodlnějším nástrojem k odvrácení pozornosti od současnosti.

 18125

Jsou neočkovaní občané idioti?

3. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 Koláž Jan Paul


Antivaxerství jen často projevem sociální deprivace, argumentuje John Harris a dokumentuje to údaji z Británie. V Česku to bude podobné...


Uprostřed raketově rostoucí míry koronavirové infekce, zvyšujícího se počtu hospitalizací a nedostatku testů budou první týdny roku 2022 v Británii definovány nedostatkem očkování, napsal John Harris.

Avšak 9 % lidí v Británii, kteří dosud nebyli  vůbec očkováni, představuje přibližně pět milionů osob, jejichž převaha mezi těmi, kteří jsou nyní hospitalizováni, je zjevně obrovský problém.
 

 18208

(Ne)jde jen o „křesťanský“ kalendář?

3. 1. 2022 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Ne že by běžně ten „západní“ (a „křesťanský“) letopočet vzbuzoval nějaký nepokoj či neklid. Třeba už tím, že to není jediný letopočet, který by byl v platnosti pro celý náš svět. Nebo tím, že když se začalo v různých zemích postupně ujímat křesťanství jako státně preferovaná náboženská víra, byl by souběžně zaváděn křesťanský letopočet.

 16451

O čtrnáctileté dívce, kterou Instagram přivedl k sebevraždě

3. 1. 2022

čas čtení 9 minut

 
V novoročním pořadu rozhlasu BBC, Pick of the Year (Výběr roku),  který se vrátil k závažným tématům z minulého roku, se hovořilo o dezinformacích. Je zjevné, že šiřitelé nenávisti, šiřitelé lží o údajné nebezpečnosti očkování proti covidu a lží při přírodních katastrofách mají jednotný cíl: vyvolávat chaos a škodit. A sociální sítě jim v tom silně napomáhají. Zřejmě se blíží jejich regulace. Citujme pár ukázek z tohoto pořadu na toto téma. Reportéři Clive Myrie a Marianna Spring volnou debatou spojovali ukázky z nejzávažnějších pořadů roku:

going Quietly

2. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall

(Videoprezentace Linefall ZDE)

Italský rozhlasový odpůrce vakcín, který se chlubil tím, že je "šiřitelem moru" a v horečkách procházel supermarkety bez roušky, zemřel na Covid ve věku 61 let

2. 1. 2022

čas čtení 3 minuty


Maurizio Buratti byl 10 let pravidelným posluchačem italského rádia Zanzara
Chlubil se tím, že s 38stupňovou horečkou chodil po supermarketech bez roušky
Jednašedesátiletý muž byl 22 dní na jednotce intenzivní péče

V Holandsku zemřel ekonom, odpůrce očkování a lockdownů


Zanícený italský odpůrce vakcín, který si získal kultovní oblibu po pravidelném telefonování do oblíbeného rozhlasového pořadu, zemřel na covid.

Jednašedesátiletý Maurizio Buratti, kterého jeho fanoušci znali jako Maura z Mantovy, se chlubil, že je "šiřitelem moru" poté, co se několik dní před svou hospitalizací úmyslně vydal do supermarketu Carrefour bez roušky, když mu bylo špatně a měl teplotu 38 stupňů.

Buratti, který púvodně pracoval jako mechanik, byl před svou pondělní smrtí 22 dní na jednotce intenzivní péče.

 16637

Nové studie: Zdá se, že omikron skutečně méně poškozuje plíce

2. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 
- Stále více důkazů naznačuje, že varianta omikron infikuje spíše hrdlo než plíce, což podle vědců může vysvětlovat, proč je nakažlivější, ale méně smrtelná než jiné varianty viru. Šest studií - čtyři z nich byly zveřejněny od Štědrého dne - zjistilo, že omikron nepoškozuje plíce lidí tolik jako delta a další předchozí varianty covidu. Studie dosud nebyly recenzované. ZDE

- Zoufalí občané v čínském městě Xi'an na západě země nemají potraviny, protože jim úřady zakázaly v přísném lockdownu jít nakupovat. Čína se stále snaží zcela zlikvidovat nákazu. Minulý měsíc bylo do přísné karantény uvrženo v jednom pohraničním městě 200 000 lidí, protože se tam vyskytla jediná nákaza.

Rusko zabilo v Sýrii další dvě děti a ženu, zranilo deset civilistů včetně šesti dětí

2. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Ruské stihačky zaútočily na dočasné ubytování pro civilisty. Usmrtily dvě děti a ženy a zranily deset civilistů včetně šesti dětí.


Bílé helmy vyprošťují mrtvolu Rusy zabitého dítěte:


Za posledního půl roku zabili Asad a Rusko v Sýrii 63 dětí:



https://twitter.com/SyriaCivilDef/status/1462084705679982595?s=20

 16518

Lžou a vyhrožují smrtí. Covid ukázal sílu dezinformací

1. 1. 2022

čas čtení 5 minut


Průzkum listu Guardian zjistil, že britští vládní vědečtí poradci pro koronavirovou pandemii jsou terčem neuvěřitelné vlny nenávisti a výhrůžek smrtí od veřejnosti, vždycky, když jsou jejich výroky citovány v pravicovém bulvárním tisku. ZDE 


Před zkušenostmi z posledních dvou let s Covidem-19 jsem předpokládala, že vlády případnou smrtelnou virovou epidemii rychle zvládnou. Zejména v bohatých zemích s dobrými zdravotnickými systémy, infrastrukturou veřejného zdravotnictví, balíky ekonomické podpory a důvěrou ve veřejné instituce. Myslela jsem si, že bude existovat všeobecná shoda na tom, co je třeba udělat, a že lidé budou získávat informace přímo od odborníků pracujících na univerzitách a od orgánů veřejného zdraví. Vždyť kdo by chtěl riskovat, že se nakazí smrtelnou infekcí? píše profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku Devi Sridhar.

Bude ruský útok na Ukrajinu znamenat miliony uprchlíků v Evropě?

21. 12. 2021

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci,  v posledních dnech a týdnech jsme zažívali takovou ságu ohledně českého ministra zahraničí,  který má být dnes, 17. prosince,  pan Lipavský, konečně jmenován. Poté, co  Miloš Zeman ustoupil nově designovanému premiérovi Fialovi,  Kritika byla ze strany pana prezidenta Zemana, že údajně není pan Lipavský dostatečně kvalifikovaný. Samozřejmě takové útoky znamenají, že ten ministr zahraničí se do té funkce dostává už v relativně oslabené pozici. Ale já možná se na to dívám trošku cynicky, ale když pohlížím na českou zahraniční politiku, tak mám z toho dlouhou dobu pocit, že ona nikdy nebyla příliš silná, nebyla příliš definovaná, v Evropské unii Českou republiku v podstatě nebylo slyšet, nikdo moc neví, co vlastně si Česká republika přeje, jakou má strategii.

 16518

V jižní Francii byla identifikována nová varianta koronaviru. Má 46 mutací

31. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Kamerun je země, kde je očkováno proti covidu pouze 2,4 procent obyvatelstva.

Výskyt nové varianty viru SARS-CoV-2 pravděpodobně kamerunského původu v jižní Francii, která obsahuje substituce N501Y a E484K v proteinu hrotu

(Pozn. red. Bude záviset na tom, do jaké míry je tato nová varianta nakažlivá...)

Varianty SARS-CoV-2 se staly hlavním virologickým, epidemiologickým a klinickým problémem, zejména s ohledem na riziko úniku z imunity navozené očkováním. V tomto článku popisujeme vznik nové varianty. U dvanácti SARS-CoV pozitivních pacientů žijících ve stejné zeměpisné oblasti jihovýchodní Francie ukázalo testování qPCR, které provádí screening mutací spojených s variantou, atypickou kombinaci. Indexový případ se vrátil z cesty do Kamerunu. Genomy byly získány sekvenováním nové generace pomocí přístrojů Oxford Nanopore Technologies na přístrojích GridION během přibližně 8 h. Jejich analýza odhalila 46 mutací a 37 delecí, které vedly k 30 aminokyselinovým záměnám a 12 delecím. Čtrnáct aminokyselinových záměn, včetně N501Y a E484K, a 9 delecí se nachází v proteinu hrotu. Tento genotypový vzorec vedl k vytvoření nové linie pangolinů s názvem B.1.640.2, která je fylogeneticky sesterskou skupinou ke staré linii B.1.640 přejmenované na B.1.640.1. Obě linie se liší 25 nukleotidovými substitucemi a 33 delecemi. Soubor mutací a fylogenetická pozice genomů zde získaných naznačují na základě naší předchozí definice novou variantu, kterou jsme pojmenovali "IHU". Tyto údaje jsou dalším příkladem nepředvídatelnosti vzniku variant SARS-CoV-2 a jejich zavlečení do dané zeměpisné oblasti ze zahraničí.

Další podrobnosti ZDE

Odkaz Petra Uhla: Socialistický étos a lidská práva patří k sobě

13. 12. 2021

čas čtení 10 minut


Bohumil Kartous:

Zemřel Petr Uhl, vážení návštěvníci Britských listů, pravděpodobně jedna z nejvýraznějších osobností společenského, intelektuálního, politického světa v Československu i v České republice posledních padesáti let. Rádi bychom se ohlédli za jeho životem a jeho přínosem společně s Matějem Metelcem, editorem knihy, sborníku textů s názvem Petr Uhl: Za svobodu je třeba neustále bojovat a Matěj Metelec je zároveň redaktorem kulturní revue A2. Matěji, dobrý den..

Matěj Metelec:

Dobrý den.

Bohumil Kartous:

Mohl byste říct, co byste v tom prvním plánu vybral? Nejsilnější charakteristiku?


 16764

Svět v roce 2022: další rok nebezpečného života

31. 12. 2021

čas čtení 17 minut

 

Klima, pandemie a napětí mezi státy znamenají, že nadcházející rok bude pravděpodobně stejně bouřlivý jako posledních dvanáct měsíců.



Na prahu nového roku čelí svět řadě skličujících problémů: obnovující se pandemii covidu-19, klimatické krizi, boji mezi demokracií a autoritářstvím, humanitárním krizím, masové migraci a mezinárodnímu terorismu. Hrozí riziko nových mezistátních konfliktů, které ještě zhoršuje rozpad mezinárodního řádu založeného na pravidlech, a šíření smrtících autonomních zbraní. Celkově vzato bude rok 2022 pro většinu lidí na Zemi - a pro hrstku lidí ve vesmíru - dalším rokem nebezpečného života, míní Simon Tisdall.

 18125

Jaroslav Flegr: Udělejte si na leden železnou zásobu potravin, léků, peněz a benzínu. Bude neuvěřitelná vlna omikronu, která může ochromit služby

31. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Koláž Jan Paul

Biolog Jaroslav Flegr publikoval zhodnoceni koronavirové situace v ČR nyní a v budoucích týdnech. Je možná trochu přehnaně optimistická (některé skutečnosti, které Jaroslav Flegr předpovídá, nejsou zatím stoprocentně jasné.) Jeho analýza je ZDE 

Shrnutí:
 
- Kvůli neproočkovanosti zemřelo na covid od září do konce prosince 2021 v ČR zcela zbytečně 6000 lidí. O hodně mladších než loni.
- Vznikly nové antivirové léky a na jaře vznikne vakcína nové generace.
JENŽE: nových léků nebude dostatek
- Do druhého týdnu v lednu bude ČR zachvácena vlnou omikronu. Očekávejte kolaps služeb a dodávek zboží. (
V Británii už to je. Byla tam zrušena řada vlakových spojů, protože železničáři jsou nemocní na covid nebo v karanténě, jsou zahlceny nemocnice.) Zajistěte si předem léky a základní potraviny.
- Bude zahlceno zdravotnictví. Proto by se měli před první vlnou omikronu starší a rizikoví lidé ukrýt do doby, než bude zdravotnictví opět funkční. Nakaženi omikronem budou nakonec všichni. Jediná obrana je izolovat se od ostatních lidí.
- Nákaza omikronem bude MOŽNÁ méně nebezpečná, avšak VARUJÍCÍ je zvýšený počet hospitalizovaných dětí.
- Životně důležité je proočkovat třetí dávkou co největší počet lidí.
- Omikron vytváří imunitu pro všechny dosavadní varianty koronaviru.
JENŽE: není záruka, jaké další varianty vzniknou v neproočkovaných zemích či mezi zvířaty.
- Nová vakcína by měla chránit snad před všemi novými variantami covidu, protože se bude zaměřovat na ta místa koronaviru, která se při vzniku variant nemění. Vakcínami získaná imunita nebude trvalá. Doufejme, že osoby, které nákazu prodělají opakovaně, získají spolu s očkováním trvalejší imunitu.

Znamená zvolení Gabriela Boriče v Chile posun k levici v Latinské Americe, nebo jen pokračování antiestablishmentových populistů jako oblíbené volby voličů?

30. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Po deseti letech, kdy krajně pravicový populismus úspěšně chytil za srdce voliče od Spojených států po Brazílii, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Itálii, Rumunsko, Turecko a mnoho dalších zemí, mnozí věří, že zvolení levicového Gabriela Boriče prezidentem Chile signalizuje změnu kurzu, novou vlnu levicovosti na jihoamerickém kontinentu.

René Levínský: Lidé s posilující dávkou v nemocnicích nejsou

6. 12. 2021

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:
 
Ve čtvrtek 2. prosince,  vážení televizní diváci, máme v Čechách zase 21 126 denních nákaz. Vždycky se myslelo, že  ten nejhorší počet bude v úterý, kdy se nabalují ty údaje z víkendu, ale teď už tohle je za středu, což není příliš povzbuzující.  33 317 mrtvých, což mně připadá jako otřesné číslo globálně. Myslím si, že ale čeští politikové, česká veřejnost, jaksi nad tím krčí rameny, nebo se možná mýlím. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Reného Levínského, matematika, ekonoma a dramatika, který poukázal na jednu dosti děsivou věc ohledně toho, že sice v Čechách je určité procento obyvatelstva proočkováno, ale ona ta imunita po delší době klesá a nedělá se nic. Interpretuji to správně, pane Levínský, jak to je?

Fiala: Ať žije podvádění!

31. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta



 16578

Odchody 2021

31. 12. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Pomyslná kytice v těchto dnech patří dobrým nebo převážně dobrým lidem, kteří se veřejně proslavili a jimž jsme během uplynulého roku museli dát sbohem.

Spektrum těchto osobností zahrnuje dokonce vědu, spojenou s krajně náročnou praxí (neurochirurg Vladimír Beneš nejstarší, zemřel 18. 7.) Různorodé činnosti dále obsahují popularizaci humanitních věd prostřednictvím překladů i srozumitelné výuky. A navíc upozadění akademických titulů (anglista Miroslav Jindra, 27. 7.)

Pozor, aby protiočkovací hnutí nezlikvidovalo demokracii

20. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 450.


Jan Čulík:

Pan Richard Vlasák, vážení televizní diváci, je evangelickým farářem v Rumburku a ve Varnsdorfu. Jaká je dneska situace covidová i společenská v České republice? A co musíme dělat, pane Vlasáku?

Richard Vlasák:

Hezký dobrý den vám i divákům Britských listů. To, co bychom měli dělat, doporučuje se očkování a já se k tomuto doporučení samozřejmě rád připojuji. Ovšem mě z hlediska teologického jako člověka, který má na starosti evangelický sbor, farnost nebo také dneska se rádo říká komunitu, tak něco zajímá ještě z jiného úhlu pohledu. A sice jak se mění nálady ve společnosti a jako teolog musím sledovat, kam se vlastně společnost svými myšlenkami ubírá. A některé jevy, které sleduji v té scéně proti očkování, ve mně vyvolávají velkou pozornost a řekl bych i poněkud obavy ohledně prolínání několika různých světů, které jsme ještě před chvílí, před pár lety nechápali, že by se někdy mohly spojit. A to musím z hlediska teologického samozřejmě sledovat a reflektovat. Vnímat to. Dávat si na to pozor.


Mají novou, nelidskou morálku. Co se to stalo s Polskem?

17. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 449.

Jan Čulík:

Vážení televizní diváci, náš spolupracovník Tomasz Oryński píše pravidelně každý týden pro Britské listy neuvěřitelně zajímavé reportáže o tom, jaká je situace v Polsku, u severního souseda České republiky. A právě v těchto dnech napsal dvousté pokračování tohoto svého seriálu, který se jmenuje Mezitím v Absurdistánu. Pane Oryński, moc vám děkuji, že jste pro nás napsal tyto vynikající články. Dvě stě článků je poměrně velké číslo. Očividně je tonu skoro pět let, od té doby, co jste začal. Můžete se vyjádřit k Polsku, které se za tu dobu, co pro nás píšete, opravdu změnilo? Jak?


Tomasz Oryński:

No, to je ono. Změnilo se to daleko více, než jsem si to dokázal představit, když jsem začínal s tímto seriálem ze země, která byla prezentována jako úspěšný příběh transformace z autoritářského státu v demokratického člena Evropské unie a evropského partnera. Stali jsme se vyvrhelem Evropy. Nikdo už opravdu nechce mluvit s našimi politiky. Země je rozhádaná jako nikdy předtím, a myslím i ekonomika začíná mít potíže, jak můžeme vidět na nedávném nárůstu inflace. A také vidíme obrovské společenské změny.

Biden a Putin si během čtvrtečního telefonátu vyměnili varování na pozadí rostoucího napětí na Ukrajině

31. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


Joe Biden a jeho ruský protějšek Vladimir Putin si během padesátiminutového telefonátu, který podle jejich vlád příliš nepřispěl ke snížení politického napětí, vyměnili varování ohledně krize na Ukrajině.

Rusko znepokojilo USA a jejich spojence tím, že v posledních dvou měsících shromáždilo desítky tisíc vojáků u svých hranic s Ukrajinou. To následuje po jeho záboru ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 a podpoře separatistů na východě Ukrajiny.

Čtvrteční rozhovory, které si vyžádal Putin, byly druhým rozhovorem lídrů v tomto měsíci, ale podle Bílého domu spočívaly v tom, že oba muži zopakovali své postoje - včetně Bidenova varování před vážnými důsledky, pokud se Putin rozhodne k invazi.

 18195

Mezitím v Absurdistánu 204:

Polská vládnoucí strana drsně a protizákonně sledovala opozici prostřednictvím izraelského hackerského systému Pegasus

30. 12. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: propagandista z TVP Samuel Pereira

Ten okamžik v roce 1972, kdy byli lidé prezidenta Nixona přistiženi při pokusu o instalaci odposlouchávacího zařízení ve volebním štábu Demokratické strany v budově Watergate, byl klíčovým momentem, který vedl k Nixonovu pádu. Bude aféra Pegasus ekvivalentem Watergate v polské vládnoucí politické straně  PiS? Uvidíme.

 18203

Dva roky koronaviru: jak se pandemie vyvíjela po celém světě

31. 12. 2021

čas čtení 7 minut

 

Česká republika je co do počtu mrtvých sedmou nejhorší zemí na světě

Pozoruhodné je, jak špatně při boji proti pandemii dopadly bohaté demokracie

Zdroj v angličtině ZDE, kde jsou také grafy a vizuálně prezentovaná data  

Dnes před dvěma lety, když silvestrovský ohňostroj rozzářil oblohu po celém světě, dorazila do Světové zdravotnické organizace (WHO) zpráva o vypuknutí "zápalu plic" v čínském Wuchanu, jehož příčina nebyla známa.

V prosinci a možná již v listopadu se v regionu vyskytlo několik případů. Následné oznámení WHO však bylo prvním, kdy se o jeho existenci dozvěděl celý svět.

 17282

Jak se vyrovnat s Kremlem vytvořenou krizí v Evropě

31. 12. 2021

čas čtení 6 minut

Krátce poté, co prezidenti Biden a Putin dokončili čtvrteční večerní telefonát na žádost ruské strany, skupina 24 amerických expertů a bývalých vysokých úředníků vydala prohlášení, v němž vyzývá k rozhodné akci tváří v tvář hrozbě Kremlu, že eskaluje válku na Ukrajině. 

 16447

Koronavirus: O situaci v Anglii, kde šílená Johnsova vláda - jako Fialova vláda v ČR - zůstává v nečinnosti

31. 12. 2021

čas čtení 6 minut

Ve čtvrtek Británie zaznamenala 189 219 denních nákaz a 332 denních mrtvých. Zde je zhodnocení z Twitteru od Christiny Pagel, profesorky operačního výzkumu na londýnské University College. Je - právem - ostře kritická vůči Johnsonově vládě.

Pozor, to, co popisuje, čeká velmi brzo Českou republiku:


Situace je dost špatná a já jsem smutná a zmatená z nedostatku vládních opatření a z přehnaného optimismu ve společnosti.

Nejprve případy... hlášená míra nákaz v Anglii je nyní více než dvakrát vyšší než předchozí vrchol v lednu loňského roku a více než třikrát vyšší než na začátku prosince 2021.

Nejnovější čísla odrážejí infekce ještě *před* vánočním setkáváním se lidí.

Tato čísla jsou podhodnocená.

 18202

Monitor Jana Paula: Zemřel Vojtěch Petratur

31. 12. 2021 / Jan Paul

čas čtení 1 minuta

Člověk, který ušel neuvěřitelnou životní cestu od instalatéra a montéra na stavbách v době normalizace, až po milovníka umění, sběratele a nakonec galeristu Městské galerie Panský dvůr ve Veselí nad Moravou. Byl kamarádem mnoha českých umělců, namátkou V. Boštíka, O. Zoubka, K. Nepraše, I. Kafky, J. Sopka, J. Žáčka, V. Merty a mnoha dalších. Jak informovala malířka Barbora Lungová: „Vojta odešel náhle na Štěpána, na zástavu srdce doma ve Veselí. Neumřel v posteli, ale vstoje, jako chlap, jak to vždycky předpovídal“.

 16518

Třikrát s Ultras…

31. 12. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

Vlastíkovy varianty, scénáře a pokusy s omyly

Pan Válek přesvědčuje naivy v ČR o tom, že nás covidový Černobyl sice zasáhne, ale že mu stačí čelit čelem bez dramatických opatření, nařízení a náhlým uvědomělým dodržováním všech předpisů, na které jsme po celou dosavadní dobu kašlali. A pak kašlali.

 16518

Koronavirus: Počet mrtvých ve "východní Evropě", včetně ČR, přesáhl milion lidí

31. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Bude v Ústředním krizovém štábu Roman Šmucler? (Naštěstí pan Válek toto navrhl "dávno", ale...?)



- Jak už jsme informovali, antigenni testy na omikron nefungují:

- V Anglii bylo hospitalizováno na covid 92 dětí ve věku 0-5 let za jediný den:

- Francie už napodruhé zaznamenala více než 200 000 denních nákaz, přesně 206 243 infekcí.

- Británie ve čtvrtek registrovala 189 219 denních nákaz. Počet nákaz stoupl ve srovnání s dobou před čtrnácti dny o 116 procent. Ve čtvrtek zemřelo v Británii 332 denních mrtvých, je to nárůst o 147 procent ve srovnání s počtem mrtvých před dvěma dny, který byl 146 osob. Anglie trpí nedostatkem testů.

 18197

Oběť Ghislaine Maxwellové vypovídá

31. 12. 2021

čas čtení 10 minut

Britský rozhlas ve čtvrtek v poledne vysílal tento pozoruhodný rozhovor s jednou ze sexuálních obětí Ghislaine Maxwellové a Jeffreyho Epsteina, ženy, která nesvědčila u procesu s Ghislaine Maxwellovou v New Yorku. Když ji poprvé v devadesátých letech znásilnili, bylo jí jednadvacet.

Rozhovor je zajímavý jako svědectví neuvěřitelné manipulace nezkušených dívek mocnými a bohatými jedinci z tzv. mezinárodní společenské "smetánky". Lidí, vědomých si své obrovské moci. Pozoruhodné je, jak obtížné bylo pro oběti se ze spárů těchto lidí vymanit a jak obrovskou roli při tomto zotročení hrál strach...

Moderátor: Pád Ghislaine Maxwellové je dokonán. Kdysi okouzlující společenská celebrita, která se bavila ve vyšších kruzích newyorské společnosti, byla zvána na britské královské zámky do Sandringhamu a Balmoralu a soukromým tryskáčem pendlovala mezi nemovitostmi svého přítele sponzora a někdejšího boyfrienda Jeffreyho Epsteina, nyní čelí vyhlídce, že stráví zbytek života ve vězení. Byla odsouzena v pěti ze šesti bodů obžaloby za manipulaci nezletilých dívek k sexu. Muž, pro kterého tak usilovně pracovala, je mrtvý.  Epstein si vzal život v roce 2019 ve vězení. Maxwellová byl dopadena loni, uvězněna v Brooklynské metropolitní vazební věznici a poté souzena na základě svědectví jejích čtyř obětí, které svědčily u soudu, je podle jejich slov zmanipulovala,  připravila je na sex s Epsteinem. Dvěma z těch, které u soudu promluvily, bylo v době prvního zneužití pouhých 14 let. 

Bude Fialova vláda ještě horší než vláda Babišova?

31. 12. 2021

čas čtení 13 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám všechno nejlepší do nového roku, vážení televizní diváci. Mysleli jsme, že bychom se měli trochu podívat na to, co bude na vnitropolitické scéně České republiky. A k tomu jsme si znovu pozvali pana profesora Jiřího Peheho, ředitele pražské pobočky Newyorské univerzity, známého komentátora.

Pane profesore já vám dost dobře nevím, protože po těch volbách jsme měli takovou docela naději, že vznikne rozumná prozápadní vláda. Jenže máme takové tendence, já doufám, že mě přesvědčíte, že  to, co říkám, ty mé apokalyptické vize jsou chybné, ale dozvěděli jsme se, že pan Fiala jmenoval docela podivnou poradkyni,  šíleně euroskeptickou spolupracovnici Nigela Farage a pana Zahradila, potom se pan Fiala vyjádřil, že se nebude rušit výroba automobilů na benzín a naftu. Pak máme toho pana ministra zdravotnictví Válka, který, přestože se po celé Evropě šíří nová vlna pandemie, tentokráte omikronu, nebude zavádět žádná opatření, protože to by bylo komunistické. A pak se ozval pan Vondra, že by Česká republika měla snad vystoupit z Evropské unie, nebo odejít z pařížské dohody, pokud EU bude trvat na zrušení jaderných elektráren.

Tak já nevím, pane Pehe, čekám na váš optimismus. Protože to mně přijde, že to bude opravdu docela divná vláda. A víte, trošku mě tak mrzí, vždycky bych očekával, že se konečně v Čechách dostanou k moci nějací pragmatici, rozumní lidé, kteří budou dělat rozumné věci. Myslíte si, že jsem příliš velký pesimista?

Další výdobytek brexitu: Francie zakázala Britům přejíždět přes své území

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ve čtvrtek francouzská vláda oznámila, že dovolí Britům, kteří přijeli z EU do Británie na Vánoce nejpozději 28.12., přece jen návrat do svých domovů v evropských zemích přes francouzské území.  Předchozí zákaz přejezdu Francie vyvolal pro tisíce lidí chaos.

Britové, kteří vlastní nemovitost v EU, se do ní nedostanou přes Francii

Provozovatel Eurotunelu varoval britské občany, že cestování přes Francii je pro ně nyní zakázáno   


 
Společnost Eurotunnel varuje britské občany, kteří žijí v EU, že nemohou cestovat autem z Británie přes Francii kvůli novým omezením týkajícím se koronaviru, která zavedla francouzská vláda.

Společnost Getlink, provozovatel železničního spojení pod kanálem La Manche  (vlaky převážejí tunelem i automobily), vydala ve středu večer na svých internetových stránkách a na Twitteru naléhavé varování,   že francouzská vláda změnila pravidla pro cestování.

Prohlášení znělo takto:   "Na základě rozhodnutí francouzské vlády jsou nyní britští občané ode dne 28. 12. 2021, pokud nemají trvalý pobyt ve Francii, považováni za občany třetí země a nemohou již projíždět Francií, aby se dostali do země svého pobytu v EU."

Francouzská vláda zpřísnila omezení cestování z Británie 18. prosince v návaznosti na nárůst počtu případů onemocnění omikronem v Británii. Francie nyní povoluje cestování z Británie pouze v případě "závažných důvodů".

Na občany EU či na držitele dvojího, britského a zároveň i evropského občanství se zákaz nevztahuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

 18197

Ghislaine Maxwellová shledána vinnou, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Ghislaine Maxwell (Wikipedia Commons)
 

Rozsudek nad šedesátiletou Britkou českého původu představuje dramatický závěr nečekaně rychlého soudního procesu



Britská bývalá společenská celebrita Ghislaine Maxwellová byla ve středu odpoledne u federálního soudu na Manhattanu shledána vinnou z toho, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek.

Pro české čtenáře může být zajímavé, že Maxwellová je dcera britského tiskového oligarchy Roberta Maxwella, původem českého emigranta jménem Jan Hoch (1923-1991).  Robert Maxwell byl absolutní monstrum. Přišel do Británie jako člen československé armády v exilu, jako člen britské armády se zmocnil v Německu nakladatelství a vybudoval z něho v Británii Pergamon Press. Těsně před smrtí vykradl důchodové fondy zaměstnanců svých podniků a pak zřejmě spáchal sebevraždu, protože byl nalezen mrtvý v moři u své jachty.

Děti samozřejmě nejsou odpovědné za hříchy svých rodičů, list Independent ovšem líčí, jaký dopad mělo chování jejího příšerného otce na její život...:

Jak duch Roberta Maxwella byl přítomen u procesu s jeho oblíbenou dcerou - Ghislaine




 18186

Rusko-Ukrajina: kdo je agresor?

30. 12. 2021

čas čtení 21 minut

 Odpověď Andrew Murraymu z britské organizace Stop The War


Toto je pozoruhodná polemika britského levicového komentátora Paula Masona s Andrewem Murraym z protiválečné levicové organizace Stop the War, který obhajuje Putinovy agresivní postoje vůči Ukrajině. Podrobným rozborem faktů poukazuje Paul Mason na to, proč se Murray naprosto mýlí a argumentuje, co mezinárodní levice musí v případě ruské agrese vůči Ukrajině dělat: 

"Už nemáme kam ustupovat," řekl Vladimir Putin svým generálům. "Oni si opravdu si myslí, že budeme nečinně přihlížet tomu, jak proti nám vytvářejí hrozby?"

Vzhledem k tomu, že Rusko shromažďuje vojska na hranicích Ukrajiny a vyvolává obavy z rozsáhlé invaze, měl by být cíl mezinárodního dělnického hnutí jasný: zabránit válce mezi Ruskem a Ukrajinou.

Doufám, že toto bude prioritou hnutí Stop the War: upozornit na jeden z nejzřetelnějších příkladů vojenské agrese od invaze koalice vedené USA do Iráku v roce 2003.

 18198

Greta Thunberg se diví, že je Joe Biden považován za klimatického lídra

30. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Greta Thunberg kritizuje Joea Bidena za to, že nevede boj proti klimatické krizi. Osmnáctiletá švédská ekologická aktivistka v rozhovoru pro deník Washington Post odmítá, že by americký prezident byl lídrem v otázkách klimatu.

"Je zvláštní, že lidé považují Joea Bidena za lídra pro klima, když vidíte, co dělá jeho administrativa," řekla. "USA ve skutečnosti rozšiřují infrastrukturu pro fosilní paliva.

"Proč to USA dělají? Nemělo by to být je na nás aktivistech a teenagerech, kteří jen chtějí chodit do školy, abychom zvyšovali toto povědomí a informovali lidi, že skutečně čelíme mimořádné situaci."

30689

Povinné očkování proti covidu-19 a lidská práva

30. 12. 2021

čas čtení 7 minut

Dne 9. prosince 2021 předložila rakouská vláda parlamentu návrh zákona, který zavádí povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele země. Tento krok následoval po oznámení řeckého premiéra, že bude ukládat pokuty obyvatelům starším 60 let, kteří se nenechají proti covidu očkovat. O podobných povinnostech uvažuje řada dalších zemí, nebo už je zavedla na některých pracovištích, například Austrálie, Brazílie, Kanada, Francie, Indonésie, Itálie a Velká Británie, uvádí lékařský časopis Lancet


Jsem klimatolog. Film "K zemi hleď" zaznamenává šílenství, které vidím každý den

30. 12. 2021

čas čtení 6 minut

 
Film o kometě, která se řítí k Zemi, a nikdo proti tomu nic nedělá? To zní přesně jako klimatická krize

Zemský systém se nyní hroutí dechberoucí rychlostí

 




Film K zemi hleď! je satira. Ale když mluvím jako klimatolog, který dělá vše pro to, aby lidi probudil a zabránil zničení planety, je to také nejpřesnější film o děsivé nereakci společnosti na klimatický kolaps, jaký jsem viděl, píše Peter Kalmus.

Film režiséra Adama McKaye a scenáristy Davida Siroty vypráví příběh studentky astronomie Kate Dibiaskyové (Jennifer Lawrenceová) a jejího doktorandského poradce, doktora Randalla Mindyho (Leonardo DiCaprio), kteří objeví kometu - "zabijáka planet" -, která za necelých šest měsíců narazí do Země. Jistota dopadu je 99,7 %, což je z vědeckého hlediska stoprocentní jistota.

 18196

Bojkotujte brazilské hovězí!

30. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Šest evropských řetězců supermarketů, mezi nimi Carrefour a Lidl, se zavázalo, že v roce 2022 přestanou nakupovat hovězí maso z Brazílie, zejména od společnosti JBS. Toto rozhodnutí přišlo v důsledku odhalení systému, jehož cílem bylo zakrýt skutečný původ dobytka, který měl být nelegálně chován v Amazonii. Společnost JBS a další balírny masa nakupují dobytek z legálních farem, ale neodhalí, že krávy byly farmou pouze nakoupeny, nikoliv zde chovány. Díky tomuto triku byly miliony krav prodány společnosti JBS a poslány do Evropy a ostatního světa jako legální hovězí maso.

 16578

Podniky od ledna bez podpory

29. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

 17432

V Afghánistánu zemře hladem nyní milion dětí

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Gordon Brown: Západ spěje ke katastrofě v Afghánistánu

Bývalý britský premiér varuje, že kvůli chudobě a hladu hrozí této zemi největší humanitární krize na světě

Podle Výboru pro mimořádné situace při katastrofách je v Afghánistánu na pokraji hladomoru 8 milionů lidí, přičemž 95 % všech obyvatel nemá dostatek jídla


Západ se v Afghánistánu "náměsíčně řítí do největší humanitární krize naší doby", varoval bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. Vyzval k vytvoření podpůrného balíku na záchranu země před hospodářským a sociálním kolapsem po převzetí moci Talibanem.

 18194

Východoevropské země přijímají během pandemie autoritářská opatření

29. 12. 2021

čas čtení 5 minut

 

Analýza odhalila v reakci na pandemii rozsáhlé porušování mezinárodních demokratických svobod

Politický přístup Evropy k pandemii koronaviru se rozdělil podle ostrých linií mezi východem a západem.  


Podle výzkumu provedeného institutem Varieties of Democracy (V-Dem) zaznamenalo od března 2020 pět z 18 východoevropských zemí závažné porušování mezinárodních demokratických svobod,. V  žádné z dvanácti západoevropských zemích k tomu nedošlo.

Americký generálporučík: Nežijeme v 18. století, Rusko nemá právo diktovat státům, co mají dělat

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Ben Hodges, generálporučík americké armády (ve výslužbě), Centrum pro analýzu evropské politiky: Nevěřím, že Kreml chce skutečně vtrhnout na celou Ukrajinu. Nevidím velkou červenou šipku, která by vedla přes celou Ukrajinu. Nemyslím si, že by to síly Ruské federace skutečně dokázaly, ne proti současným ukrajinským silám a velmi odolnému obyvatelstvu, ale myslím si, že mají v úmyslu izolovat Ukrajinu od Černého moře a Azovského průlivu a ruské operační cíle by spočívaly v obsazení těchto pobřeží. A opravdu, myslím, že by to zničilo ukrajinskou ekonomiku a také by to pravděpodobně vedlo k pádu Zelenského vlády.



 16578

Rok 2021 – experiment s koalicemi a kocovina z kroužkování

29. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Nejdůležitější politickou událostí končícího roku byly nepochybně sněmovní volby. Menšinovou vládu Andreje Babiše a socialistů, kterou ve Sněmovně drželi nad hladinou většiny komunisté, a v záloze byla krajní pravice, vystřídal opoziční blok dvou středopravých koalic. Složení Sněmovny na konci letošního roku nemá obdobu v dějinách ČR: levice úplně vypadla, opozici představuje Babišovo Ano se největším klubem a krajní pravice, zatímco vládní většina je tvořena pěti kluby různých politických formací, jejichž mandáty co do svého počtu nemají žádnou jasnou vazbu na skutečný počet voličů těchto formací.

Stačí se podívat nahoru? Jsme toho ještě schopni?

29. 12. 2021

čas čtení 5 minut

 
Nebezpečí, která hrozí demokracii, jsou ještě horší než ta, která jsou zobrazena v satiře Netflixu


Kdo je pranýřován ve filmu Don't Look Up -  K zemi hleď! - komediálním trháku Netflixu? ptá se kritik Paul Mason.  Nejprve populistická americká prezidentka (Meryl Streepová), která je připravena manipulovat s krizí, jež hrozí zničit planetu, aby získala volební výhody, a vybičuje hnutí "Don't Look Up", "K zemi hleď!"  ve stylu Donalda Trumpa, i když se k Zemi viditelně řítí kometa.

 16637

V Británii bylo za poslední týden hospitalizováno s COVIDem 512 dětí

29. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Ve středu 30. prosince zaznamenala Česká republika 6415 denních nákaz (počet testů je ovšem problematický. Nová studie varuje, že antigenní testy řádně nezaznamenávají nákazu omikron, musíte si nechat dělat testy PCR.)   Hospitalizováno je 3363 osob. Celkem zemřelo v ČR 35 975 lidí, to je nárůst od včerejška o 86 mrtvých. Podle zpětné statistiky ministerstva zdravotnictví se nyní denní počet mrtvých v ČR pohybuje mezi 70 až 80 denními mrtvými. ZDE   

V úterý 29. prosince zaznamenala Česká republika 9809 denních nákaz.   Hospitalizováno je 3460 osob. Celkem zemřelo v ČR 35 975 lidí, to je nárůst od včerejška o 64 mrtvých. Podle zpětné statistiky ministerstva zdravotnictví se nyní denní počet mrtvých v ČR pohybuje mezi 70 až 80 denními mrtvými. ZDE 


. Francie zaznamenala 208 000 denních nákaz.

- Více než 90 procent komunitních nákaz v Anglii je nyní omikron.

- Počet denních nákaz na covid stoupl v Británii na rekordních 183 000, i když toto číslo zahrnuje data za několik vánočních dní ze Severního Irska. V Británii je nedostatek testů a množství zdravotníků a hasičů nemá k dispozici testy, aby mohli ověřit, zda mohou do práce. ZDE 

- Irsko zaznamenalo rekordní počet denních nákaz: 16 428.

- Turecko registruje 36 684 denních nákaz, je to nejvyšší denní počet od dubna 2021. Zaznamenalo také 142 denních úmrtí.
 

 18186

Rusko: Likvidace Memorialu je vyvrcholením strašlivého roku

29. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Analýza: Zdá se, že krátká doba, kdy Rusko tolerovalo nezávislé hodnocení své minulosti, se uzavřela

Pozn. red.
Kritiku neustále se zhoršující situace v autoritářských zemích světa, jako je Rusko, Čína či Myanmar, zde nepublikujeme proto, abychom tím jaksi "vyvyšovali Západ" - ale jako výraz smutku a znepokojení, že ve stále větším množství zemí tohoto světa se znovu nedá slušně a svobodně žít.

 
V roce, který je pro lidská práva v Rusku strašlivý a který začal uvězněním opozičního vůdce Alexeje Navalného, vyniká zlikvidováni  organizace Memorial International svou bezohledností, napsal moskevský zpravodaj deníku Guardian Andrew Roth.

 16786

Koronavirus se volně šíří vzduchem. Setrvává v něm dlouho, Větrejte a noste kvalitní roušky FFP2 a FFP3! Školy by měly používat filtry

29. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Omikron se vám v průdušnici rozmnožuje sedmdesátkrát rychleji než delta.



 18187

Kázání o homosexualitě

29. 12. 2021 / Marek Feigl

čas čtení 13 minut

(proslovené při bohoslužbách 3. října 2021 v Husově sboru ve Voticích)

(Zasláno Britským listům v reakci na tento článek)

Základ kázání: Ř 1,18-32 (Další liturgická čtení: Lv 20,9-16 a Mk 2,23-28 - vše v českém ekumenickém překladu)

  • Boží hněv se zjevuje z nebe proti každé bezbožnosti a nepravosti lidí, kteří svou nepravostí potlačují pravdu.

  • Vždyť to, co lze o Bohu poznat, je jim přístupné, Bůh jim to přece odhalil.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22311