Vrbětice: „propaganda zaobalená do špionážního hávu“

29. 4. 2021 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty


Češi jsou dnes celí natěšení, jak to „těm Rusákům nandali“, jak je odtud „vykopali“ a jak konečně dosáhli stavu „já pán, ty pán“. Stejně radostně ponížení Rusů, oslavují i židé s východními kořeny (předky).  Češi jako revanš za srpen 1968 a východní židé za pogromy, jež na jejich předcích dopouštěli Rusové. Jen bych "nechválil den před večerem", zvlášť byli-li jsme zařazeni na seznam deseti největších nepřátel Ruska!

 

Hlavní vyšetřovací verzí „Vrbětic“ byl státní terorismus, jehož se měli dopustit dva agenti GRU. Český premiér při svém prvním televizním vystoupení veřejně slíbil, žeusvědčující důkazy vůči nim odtajní. Neučinil tak a a mezi veřejností vznikl dojem, že zřejmě „plavou na vodě“. Případ se udál na českém území, a proto plně spadá pod českou jurisdikci. Podle našeho trestního zákoníku lze trestní řízení vést i proti nepřítomnému. Logická otázka zní: „proč Alexandr Petrov a Ruslan Boširov ještě nebyli obžalováni, nebo alespoň obviněni? Důvod je prostý: na základě NEPŘÍMÝCH důkazů zřejmě NENÍ MOŽNÉ proti nim zahájit trestní řízení. A bez soudu podezření zůstává zas jen podezřením. Jen pro doplnění: "výbuchy ve Vrběticích nejsou teroristickým útokem", říká vrchní státní žalobce Pavel Zeman (ZDE ). 

Pokusme si klubko nejasností okolo "Vrbětic" alespoň trochu rozmotat:

1/ proč se tam agenti GRU vůbec objevili? Tvrdá data: v Sýrii se v roce 2016 v rukou Al – Kajdy objevili české zbraně. Není divu, že jak Britové, tak i Rusové začali hledat, odkud pocházejí.

Spekulace: není vyloučené, že GRU jako jeden zdroj zbraní identifikovala právě Vrbětice a sama, nebo prostřednictvím najatých osob sklad zničila. "Rozhodně nešlo o teroristický čin, protože v dané věci nebyl porušen chráněný zájem spočívající v poškození ústavního zřízení nebo obranyschopnosti ČR ve smyslu paragrafu 311 odstavce 1 trestního zákoníku,” uvedl Pavel Zeman.

2/ proč byl případ Vrbětice oživen právě teď? Jaké cíle sledoval?

Spekulace: podle mého soudu to není případ špionážní, ale nástroj propagandy k ovlivnění veřejného mínění. Sledoval dva hlavní cíle:

  1. vnitrostátní, ukázat Rusko, jako zločinecký režim a úhlavního nepřítele, od něhož je lepší se držet co nejdál;

  2. mezinárodní, vyvolat  mezi zeměmi EU a NATO vlnu solidarity, obdobnou jako v Británii, v případě kauzy Skripalovi.   

Ad 1/ Vnitrostátního cíle bylo dosaženo. Většina Čechů Rusko, jako svého nepřítele akceptovala, Rosatom a Sputnik utřeli nos i počet pracovníků na obou misích se vyrovnal.

Ad 2/ Zpravodajci očekávali obdobný, solidární postup vyhošťování diplomatů, jak v případě Skripalových. Výsledek je tristní: USA a NATO Čechy jen poklepaly po zádech a ujistily je, že jsou s nimi, ale žádný relevantní stát západní Evropy se za ně skutečně nepostavil a už ani nepostaví. Je to velký důvod k zamyšlení.

0
Vytisknout
6950

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021