Odstranění ruské vlajky při šampionátu hraní dámy téměř vyvolalo diplomatický incident

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Mistrovství žen v hraní dámy nemá normálně pověst agresivních konfliktů a nepřátelství. Přesto však během něho téměř vznikl diplomatický incident mezi Varšavou a Moskvou poté, co polský činitel šampionátu ze stolku, kde se dáma hrála, odstranil ruskou vlajku.

Damian Rezska, předseda polské federace pro hraní dámy, se poté, co se na ruských sociálních sítích zvedla vlna zuřivosti, omluvil, ale zdůraznil, že organizátoři tu ruskou vlajku odstranit museli, protože museli dodržet mezinárodní sportovní předpisy, podle nichž je zakázáno, aby ruští sportovci soutěžili pod ruskou vlajkou. 

 
 
Ruska Tamara Tansykkužina, šestinásobná vítězka tohoto šampionátu, v úterý prohrála s Polkou Natalii Sadowskou.

Gazeta.ru píše:

Na videu odebrali vlajku Ruska přímo během zápasu světového šampionátu v hraní dámy. Ruska Tamara Tansykkužina se tomu podivila, ale pokračovala ve hře. Vyšlo na jevo, že to bylo podle mezinárodních sportovních předpisů. Kdyby to neudělali, Světová organizace hraní dámy by zřejmě byla vyloučena.

 


Předseda ruského olympijského výboru označil odstranění ruské vlajky za "hrubou chybu" a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se vyjádřil, že odstranění vlajky ruskou soutěžící znervóznilo, "a proto prohrála".

Světová organizace bojující proti dopingu (WADA) zakázala do prosince 2022 ruským sportovcům, aby na velkých mezinárodních akcích soutěžili pod ruskou národní vlajkou, protože bylo zjištěno, že Rusko nedodržuje její předpisy ohledně laboratorního testování soutěžících sportovců, aby se vyloučil doping.

V solidaritě se svou soupeřkou odstranila Sadowska i svou polskou vlajku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5874

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021