Většina Čechů v souvislosti s Vrběticemi prezidentu Zemanovi nedůvěřuje

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Přes tři pětiny Čechů v současné době nedůvěřují prezidentu Miloši Zemanovi. Polovina české populace nesouhlasí s jeho výrokem, že existuje více vyšetřovacích verzí výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a téměř polovina Čechů se pak také domnívá, že prezident v této kauze hájí spíše zájmy Ruské federace. 

Ukázal to nový průzkum agentury NMS Market Research:

Prezident Miloš Zeman v neděli 25. dubna označil účast agentů ruské rozvědky na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích za jednu z více vyšetřovacích verzí. Z průzkumu vyplývá, že s prezidentovým výrokem souhlasí pouze 28 procent Čechů, více než polovina s ním naopak nesouhlasí. Lidé do 34 let v této věci s Milošem Zemanem souhlasí nejméně, největší podporu má naopak ve skupině lidí starších 65 let.


Mladší lidé stejně tak častěji souzní s názorem, že prezident zastává ve vrbětické kauze spíše zájmy Ruska. Pouze 22 procent dotázaných uvedlo, že jsou to české zájmy, které v této situaci Miloš Zeman hájí.

“Ačkoliv se prezident dlouhodobě těší vyšší důvěře, než třeba vláda nebo parlament, jeho výroky v kauze Vrbětice mohly jeho důvěryhodnost u části obyvatelstva poškodit,” říká analytik NMS Market Research Vít Pavliš

Prezident Zeman má větší podporu mezi voliči ANO, SPD a KSČM, nižší důvěru i souhlas s jeho výroky naopak deklarují příznivci koalic Piráti a STAN a SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09).



Sběr dat probíhal 28. dubna v prostředí Českého národního panelu. Průzkumu se zúčastnilo 565 osob, reprezentativní vzorek online populace České republiky starší 18 let.

1
Vytisknout
5204

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2021