Studie: Rýma může chránit před COVIDem

24. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Běžné nachlazení může poskytovat určitou úroveň ochrany před koronavirovou infekcí, uvádí studie publikovaná v časopise Journal of Infectious Diseases.


Výzkum provedený vědci Centra pro virový výzkum Glasgowské univerzity zjistil, že lidský rhinovirus (způsobující rýmu) spouští imunitní reakci, která zřejmě blokuje replikaci koronaviru SARS-CoV-2 v buňkách respiračního traktu.

V následných matematických simulacích tým ukázal, že vzájemná interakce obou virů by mohla mít dopad na celou populaci a že výskyt rhinoviru může snížit počet případů COVIDu-19.

Lidské rhinoviry způsobují nachlazení a jde o nejrozšířenější respirační viry vyskytující se u člověka. Předchozí výzkumy ukázaly, že interakce mezi rhinoviry a dalšími respiračními viry mohou ovlivnit závažnost infekcí a způsob, jakým se šíří infekce ve skupinách.

Viry infikují jen malý počet typů buněk v těle a respirační viry typicky infikují buňky v respiračním traktu.

V rámci studie vědci nejprve v laboratorních podmínkách, kde vytvořili prostředí, v němž se normálně šíří infekce, infikovali lidské respirační buňky novým koronavirem. Pak studovali replikaci koronaviru v těchto buňkách v přítomnosti i nepřítomnosti rhinoviru.

Zjistili, že rhinovirus spouští imunitní reakci v buňkách lidského respiračního epitelu, která blokuje replikaci viru SARS-CoV-2. To znamená, že mírné nachlazení může poskytovat jistou úroveň přechodné ochrany před COVIDem, blokovat jeho přenos a snižovat závažnost onemocnění.

V dalším výzkumu se tým zaměří na molekulární úroveň popsaného procesu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021