Francie: Vlčí válečníci a "šílená hyena"

24. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Po diplomatickém incidentu odstartovaném na sociálních médiích si francouzské ministerstvo zahraničí povolalo čínského velvyslance v Paříži kvůli přívalu "nepřijatelných" urážek. Ty ambasáda prostřednictvím Twitteru adresovala francouzskému akademikovi, informuje Sébastian Seibt.


Specialista na Čínu Antoine Bondaz, který nešetřil kritikou Pekingu kvůli Tchaj-wanu, se dostal do hledáčku čínské ambasády. Ta ho označila za "lupiče na zkrácený úvazek", "ideologického trolla" a "šílenou hyenu".

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian použil umírněného jazyka poté, co požádal čínského velvyslance Lu Ša-jie, avšak smysl byl jasný. "Ve francouzsko-čínských vztazích není místo pro urážky a pokusy zastrašovat zvolené představitele a výzkumníky. Bráníme ty, kdo ztělesňují svobodu slova a demokracii. Vždy a všude," tvítoval Le Drian.

"Vyjádření čínského velvyslanectví ve Francii a jeho akce proti zvoleným představitelům, výzkumníkům a diplomatům EU jsou nepřijatelné. Požádal jsem, aby byl velvyslanec povolán, aby mu to bylo zřetelně připomenuto."

Ke sporu došlo v kontextu stížností Pekingu na nové západní sankce kvůli porušování lidských práv a potlačování ujgurské menšiny v Číně. Ta reagovala zákazem vstupu pro 10 Evropanů, včetně francouzského europoslance Raphaël Glucksmann. Francouzské ministerstvo zahraničí to označilo za "nepřijatelné".

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6047

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021