"Nouzový stav" končí. Stav nouze bude vystupňován. Politici, táhněte k čertu

12. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Poslanecká sněmovna včera neprodloužila nouzový stav. Ten proto skončí v neděli 14. února. Zrušení základního rámce protikoronavirových opatření vnese do již tak vážné situace v České republice další organizační chaos.


Premiér Andrej Babiš nešetřil před jednáním ve sněmovně silnými slovy o tom, nakolik na prodloužení nouzového stavu záleží. Jenže je pravda, že sám pro nalezení politické shody týden neudělal naprosto nic: Vyjednávání ponechal na ministru zdravotnictví Blatném, který jako nestraník nominovaný ANO neměl ani zdaleka politickou sílu cokoliv prosadit. Sám premiér se ve středu alibisticky vydal na návštěvu Srbska, aby svým voličům dal najevo, že se "snaží" a neúspěchy doma "nejsou jeho vina". Jenže jsou.

Až donedávna měl Babiš smlouvu s KSČ(M), která mu umožňovala ignorovat možnost jednání o podpoře s opozicí. Komunistům se však nelíbilo, že poté, co si vydíráním vymohli škrty v rozpočtu ministerstva obrany, premiér se snažil seškrtané prostředky alespoň zčásti armádě vrátit. Když tedy došlo na další prodlužování nouzového stavu, soudruzi Babišovi ukázali prostředníček.

Naprosto nevěrohodná jsou tvrzení opozičních Pirátů nebo TOP09, podle kterých se v zásadě nic vážného neděje, protože prý protipandemická opatření bez nouzového stavu "budou řídit hejtmani".

Předně, hejtmani sami situaci vůbec optimisticky nevidí. Za druhé, před zrušením nouzového stavu úpěnlivě varovaly zdravotnické odbory. Za třetí, sousedé v Bavorsku a Sasku, kteří situaci u nás sledují s napětím a marně nám opakovaně nabízeli pomoc, signalizovali, že zrušení nouzového stavu v ČR přinese uzavření hranic se selhávajícím českým státem.

Německo během první vlny pandemie vcelku úspěšně uplatňovalo decentralizovaný přístup s těžišti na úrovni jednotlivých spolkových zemí. Již asi dva měsíce však uznává nutnost centralizovanějšího přístupu během druhé vlny. Chcete snad Němce, u nichž je epidemiologická situace o řád lepší, ale přesto zavádějí do ochrany veřejného zdraví centralizaci, přesvědčovat, že Češi vystačí s protipandemickým úsilím vedeným pouze kraji - ostatně s nižšími pravomocemi, než jakými disponují německé spolkové země? Hodně zdaru. Odškrtnou si nás a přidají na mapu divokého Východu.

Česká politická třída jako celek v krizi fatálně selhala. A nevyžvaní se z toho.

Kolaps přetíženého zdravotnictví se přiblížil na dohled - a s ním masové triáže nemocnicích s vyřazováním "beznadějných" pacientů. V protipandemických opatřeních nastane takový zmatek, že nikdo nebude v následujících týdnech vědět, kde mu hlava stojí.

Je pravda, že za "Babišova" nouzového stavu se situace dlouhodobě nezlepšovala, protože vláda nebyla schopna vymyslet a realizovat účinnou strategii výstupu z pandemie.

Zrušením nouzového stavu se nicméně žádného zlepšení nedosáhne. Jedině dalšího zhoršení. Mířili jsme do zdi, stáli na brzdě a naráz šlápli na plyn.

Formální nouzový stav skončí. Skutečný stav nouze ale brzy bude mnohem, mnohem horší než dosud.

Bude ako nebolo. Pozdravujte Andreje.

2
Vytisknout
11091

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2021