Rusko: "My, kdo jsme prošli tábory..."

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Deset prominentních disidentů sovětské éry odsoudilo počínání Kremlu, které označují za nový nástup éry politického teroru.

br>

Lev Timofejev, Alexandr Podrabinek, Alexandr Skobov, Alexej Smirnov, Jelena a Sannikovová, Ilja Burmistrovič, Kirill Podrabinek, Nikolaj Ivljuškin, Pavel Procenko a Jurij Rybakov vydali společné prohlášení týkající se politického teroru Putinova režimu. Alexandr Podrabinek dodává, že "návrat státního politického teroru je zvlášť jasně patrný těm, kdo již dříve touto cestou prošli, od otevřených dopisů a pokojných protestů do šera věznic, zvláštních nemocnic a beznaděje zmrzlých táborových zón na Urale".

Signatáři prohlášení "vyjadřují solidaritu se současnými politickými vězni a vyjadřují jim sympatii a podporu. Protože jsme občany Ruské federace se všemi právy tak učinit, požadujeme od politického vedení země konec použití síly proti účastníkům pokojných protestů a osvobození všech zadržených a neprávem odsouzených".

Podrabinek dále poukazuje na fakt, že výzvy obětí a jejich příznivců nedokážou rychle dosáhnout toho, co jejich autoři očekávají, tak jako tomu bylo i v sovětských časech.

Takové výzvy jsou však důležité, protože rozbíjejí narativ, podle nějž oběti režimní perzekuce představují pouze bezvýznamnou menšinu, která musí žít ve strachu o své životy. V průběhu času si stále více Rusů bude uvědomovat, že to oni jsou většinou a režim zastupuje bezvýznamnou menšinu.

Žánr kolektivních výzev ožívá, protože bohužel dochází k obnově sovětských totalitárních opatření, i když se Kreml snaží tuto skutečnost skrýt. A to se odráží i v existenci nových politických vězňů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6676

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021