Trump jásá, že nebyl shledán vinným za vyvolání útoku proti Kapitolu

13. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty
Andrew Adonis: Šéf republikánského poslaneckého klubu Mitch McConnell říká, že Trump je vinen, ale hlasoval pro jeho osvobození. Co je to za slabého, nemožného, odporného, obojakého oportunistického zoufalce ve funkci šéfa poslaneckého klubu?


Americkým demokratům se nepodařilo získat dvoutřetinovou většinu v Senátu, která by v rámci impeachmentu shledala Donalda Trumpa vinným z vyvolání násilného útoku proti Kapitolu. Pro odsouzení Donalda Trumpa hlasovalo 57 senátorů, proti 43 senátorů. Dvoutřetinová většina by však byla 67 hlasů.

Překvapením bylo, že s Demokraty hlasovalo pro odsouzení Donalda Trumpa až 7 republikánských senátorů, zřejmě v důsledku velmi přesvědčivé prezentace demokratických manažerů impeachmentu. V sobotu odpoledne vznikl nenadálý dramatický okamžik, kdy republikánská senátorka Herrera Beutlerová svědčila o tom, že uprostřed útoku na Kapitol telefonoval předák republikánského senátorského klubnu Kevin McCarthy Trumpovi a žádal ho - marně - aby vystoupil v televizi a požadoval ukončení násilného útoku. Trump na to reagoval slovy "zjevně jsou ti lidé rozhněvanější ohledně výsledku voleb než vy" a neučinil nic. "McCarthy na to v telefonátu s Trumpem reagoval: "S kým si to doprdele myslíte, že mluvíte?"

Vyplynulo z toho, že nejenže Trump útok ponoukáním svých stoupenců vyvolal, ale že o jeho násilném průběhu věděl a neučinil proti němu nic.

Pozoruhodné je, že pro Trumpovo osvobození hlasovali republikánští senátoři přesto, že při útoku davu dne 6. ledna byli sami osobně ohroženi na životě.

Prezentace obžaloby byla nesmírně přesvědčivá a věcná. Jenže Republikánskou stranu nezajímá pravda ani fakta.

 
Ovšem 43 republikánských senátorů hlasovalo pro osvobození Donalda Trumpa, což znamená, že by mohl znovu kandidovat na prezidenta v roce 2024. Republikánská strana tím zjevně deklarovala, že Trumpa nadále podporuje - Trump totiž pozměnil volební základnu Republikánské strany a získal pro ni stoupence v řadách mnoha obyčejných lidí.

Komentátoři varují, že osvobození Donalda Trumpa je vážným ohrožením americké demokracie. Vyplývá z toho, že vyzývat k násilí proti americkým demokratickým institucím je beztrestné. Výsledek tohoto hlasování výrazně povzbudí americké extremisty i samotného Donalda Trumpa. Nic mu nebrání, aby výzvu k útoku opakoval kdykoliv znovu. Jak varovali demokratičtí manažeři impeachmentu, Trump ohrozí americkou demokracii, pokud mu bude dovoleno znovu kandidovat. Jiní se domnívají, že Trump skončil. V každém případě bude zajímavé sledovat další vývoj Republikánské strany. Demokraté jsou rádi, že věc mají za sebou, protože potřebují začít realizovat Bidenovu politickou agendu, předeším pomoc občanům ohledně covidu.

Trump vydal nadšené prohlášení, v němž konstatoval, že "naše historické, vlastenecké a nádherné hnutí Jak učinit Ameriku velkou právě začalo. Těším se, že budeme společně pokračovat v naší neuvěřitelné cestě jak dosáhnout pro všechny naše lidi americké velikosti."

V Americe je demokracie tak silně ohrožena lhaním, sobectvím a politikařením Republikánské strany, která se proměnila v odpornou ultrapravicovou sektu a nemá s demokracií už mnoho společného, jak je ohrožena v České republice, kde Poslanecká sněmovna zruší nouzový stav v situaci, kdy je Česká republika NEJHŮŘE NA CELÉM SVĚTĚ! postižena pandemií, umírá nejvíce lidí na světě a zdravotníci jsou na kolenou - a podléhají sami nákaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9083

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021