Rusko staví v Kaliningradu novou divizi, tlačí na pohlcení Běloruska

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Kreml posiluje svou schopnost použít síly vůči NATO i Bělorusku, upozorňují George Barros a Savannah Modesittová.


Kreml v prosinci 2020 oznámil rozhodnutí zřídit v Kaliningradské oblasti novou motostřeleckou divizi. Velitel Baltské floty admirál Alexandr Nosatov to zdůvodnil údajným hromaděním sil NATO v blízkosti Kaliningradu. Podle Nosatova divize sestává jednoho pěšího a jednoho dělostřeleckého pluku a separátního tankového pluku.

Tato divize je zřejmě stále v procesu vzniku. Ministerstvo obrany dosud renovuje kasárna pro nové prvky v rámci 11. armádního sboru.

Kreml se zřejmě rozhodl začít vytvářet novou divizi ještě před rokem 2019. Každá divize ruských pozemních sil má ve své sestavě nejméně tři jednotky brigádního nebo plukovního typu. 11. armádní sbor měl před rokem 2019 jen dvě bojové brigády. Kreml jej posílil tankovým plukem v lednu 2019.

Posilování ruských ozbrojených sil v Kaliningradské enklávě spolu se snahou získat možnost využívat běloruské základny představuje pro NATO významnou hrozbu. Kreml chce zřejmě ustavit v této zemi trvalou vojenskou přítomnost a od srpna 2020 své úsilí zintenzívnil. Nová divize v Kaliningradu spolu s naprostou ruskou svobodou pohybu v Bělorusku dále posílí schopnost ruských sil ohrozit Suwalskou průrvu a geograficky izolovat Lotyšsko, Litvu a Estonsko od zbytku aliance.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8263

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021