Podaří se zachránit eurozónu?

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf Evropské ústřední banky Mario Draghi naznačil v Evropském parlamentě, že pokud bude uzavřena nová, závaznější "finanční dohoda", mohou následovat "další opatření".

Analytikové to považují za příslib masivní fiskální intervence centrální banky ve Frankfurtu v krachujících zemích eurozóny, pokud bude zavedena přísná kontrola nad financemi těchto zemí.

Zároveň argumentoval Draghi, že Evropská ústřední banka má za úkol bojovat stejně agresivně proti inflaci jako proti deflaci - snižování cen v důsledku klesající poptávky.

Vzhledem k tomu, že, jak se očekává, dojde v eurozóně v nadcházejících měsících k drastickému hospodářskému poklesu, inflace by mohla klesnout pod cíl Evropské ústřední banky, jímž jsou 2 procenta ročně. Draghi zřejmě vyšle signál, že to nepřipustí, a je pravděpodobné, že ve čtvrtek příští týden znovu sníží úrokové míry.

Itálie i Řecko, které nyní mají nezvolené vlády "technokratů", mají tento týden oznámit další drastické škrty, což má naznačit, že plýtvání penězi ve středozemských zemích je u konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Opravdu pitomé gesto

4. 12. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Na Slovensku v rámci protestů podalo výpověď asi 2 400 lékařů. Po jednáních s vládou část (menší) výpověď stáhla. Situace slovenského zdravotnictví je poměrně komplikovaná. Stejně jako u nás nejde jenom o platy lékařů. Jde o vliv finanční skupiny Penta, o vzdělávání a o dostupnost prostředků na péči lege artis.

Za této situace vláda rozhodne o vyslání armády České republiky - takto 29 vojáků - do boje. Někdo je sekretářka, někdo lékař. Specielní smlouvou ošetří během několika hodin jejich působení v cizím právním prostředí, pravděpodobně i uznání kvalifikace. Počítá s vyhrazením milionů na tuto misi.

Ve stejnou dobu kdy se zvedá poplatek za pobyt na lůžku v nemocnicích našich.

Vojáci dostanou rozkaz a jeti musejí. Jejich partu nelze označit ani za stávkokaze. Ten nepoměr 29 : 2 400 je přílišný. Nelze je označit ani za pomoc. Vzhledem k nabízeným a požadovaným odbornostem, dovednostem a znalostem.

Náš pan premiér trochu podlehl vlastní roli. Zamiloval si gesta, rádoby silný slovník, válkou se ohání i při svých nejhloupějších projevech. Ale tohle gesto je opravdu úplně pitomé a zbytečné. Pro nás i pro Slováky!

Veletoče ministra Kalouska

3. 12. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

Lidská paměť je velmi krátká a pokud jde o výroky českých politiků, nefunguje snad paměť vůbec. Proto si politici mohou dovolit bez následků tlachat, co jim slina na jazyk přinese a nezatěžovat se příliš myšlením. Ještě před třemi roky uklidňoval Kalousek veřejnost tím, že nestojíme před žádnou krizí a nepotřebujeme žádná mimořádná opatření, neboť recese tuzemské ekonomice nehrozí. "Končí výjimečně dobré časy. Začínají časy nikoli krizové, ale normální," tak viděl tento jasnozřivý politik situaci v říjnu 2008. Již samotná představa, že by ekonomika malé země jako nějaký uzavřený samostatně existující systém byla ušetřena toho, co se děje kolem ve světě, svědčí o Kalouskových kvalitách. Ví takový člověk vůbec, o čem hovoří?

Merkelová plánuje reformu eurozóny

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová požaduje přísnější kontrolu nad utrácejícími partnery Německa v eurozóně. Uklidnila finanční trhy, když konstatovala, že je načase přestat hovořit o fiskální unii a začít ji vytvářet. Uvedla však, že jednání o větší a centralizované kontrole nad rozpočty 17 členů eurozóny se nedá uspěchat a bude zapotřebí riskantní nové vyjednání Lisabonské dohody.

Úrokové míry na italských a španělských vládních půjčkách ostře poklesly a akcie na burzách vzrostly na základě nadějí, že politikové začínají eurokrizi brát vážně. Avšak Merkelová uvedla, že proces změn možná bude trvat roky a mohou jej ohrozit poliitkové, kteří budou chtít si uchovat kontrolu na rozpočtem své země.

Bude kolaps eurozóny katastrofou i pro Českou republiku?

2. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Dobrý den, stále nás straší světovou krizí. Ale já jsem nabyl dojmu, že jde jen o boj vlivu dolaru a eura. K čemuž napomáhají i americké ratingové agentury, píše Václav Šindelář. Může se k tomu někdo vyjádřit tak aby to vešlo ve všeobecnou známost? Nějak nemám dobrý pocit z toho jak to řeší/neřeší zrovna Merkelová a Sarkozy.

Poznamenává Jan Čulík: Podstatou problému je, že do eurozóny byly poněkud neodpovědně přijaty ekonomiky na velmi různých úrovních stavu hospodářského rozvoje a sjednoceny pevnou měnou. Každá vláda si potřebuje k svému fungování vypůjčovat velké finanční částky od soukromého sektoru, vydává k tomu státní obligace.

Měli bychom ale jednat všichni, ne?

2. 12. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení 1 minuta

Krátký komentář k článku v Novinkách.cz ze dne 2.12.2011 "Padne-li euro, půjde i nám o přežití, varuje Kalousek":

"Boj o přežití. To podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) čeká Česko v případě, že by došlo k pádu eura. Krach eurozóny, který si zásadně nepřeje, ale který podle něj není "vůbec nereálný", by měl osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu -- ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu".

Zdroj: ZDE

Pane Kalousku, nezdvihám prostředníček, ani nevyužívám výrazové prostředky pana Bátoryho. Jen připomínám, že v této malé zemičce uprostřed Evropy je nemálo lidí, kteří s vašimi slovy do určité míry souhlasí.O nutných změnách v daňové oblasti i v řešení problematiky sociálního státu hovoří už dávno.

Jen si nejsem jistý, zda ono odstranění tabu nechápete jen jako další prohlubování vážné situace pro velkou část občanů, kteří se na současném neutěšeném stavu vašeho vládnutí dosud podíleli svou pasivitou a očekáváním vašich nápadů v jejich prospěch. Dovolím si o tom pochybovat minimálně do té doby, než pozvete při  přípravě nadčasových opatření k jednacímu stolu celou opozici i zástupce neparlamentních stran a občanských iniciativ a projevíte spolu s celou vládou, částí parlamentu i panem prezidentem konečně po létech chlapskou odvahu a státnickou moudrost bez ideologické předpojatosti. Moc času už na to rozhodně nemáte. Občané jsou zatím neobyčejně trpěliví a slušní, byť začínají dost BRBLAT.

Vykupitelé, aneb Transformace zkrachovalé nelegitimní politiky v krizový management

3. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Je mi líto, ale dlouho jsem se tak hořce nenasmál jako při četbě posledního článku pana Vladimíra Hejnice. Hejnic bere vážně proslov, který ministr financí Miroslav Kalousek přednesl na čtvrtečním setkání se středočeskými starosty, kde hovořil o českých vyhlídkách v případě pádu eura. A Hejnic se obrací na Kalouska s výzvou, aby tedy do debaty o vhodných opatřeních zapojil brblající občany. Jenže projev ke starostům je samozřejmě součástí Kalouskovy strategie politického přežití - a v jejím rámci postupné proměny tradiční demokratické politiky v elitní krizový management, jak ji zahájila už kauza "složenka". Když se blýská na horší časy, lidé závislí na moci zapřou třeba vlastní babičku a přistoupí i na ty nejdalekosáhlejší změny ve slovníku a ideologii - za podmínky ovšem, že zůstanou nadále bezpečně sedět u volantu a "ulice" nebude mít na skutečně důležitá rozhodnutí sebemenší vliv.

V Rusku se konají parlamentní volby

4. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Rusové v neděli hlasují ve volbách, které rozhodnou o rozložení moci v ruském parlamentu na příštích pět let.

Přicházejí obvinění, že dochází k porušování volebního zákona. Nezávislá monitorovací organizace Golos, financovaná z EU a z USA, zaznamenala 5300 stížností. Ředitelka asociace Golos Lilija Šibanova byla zadržena na dvanáct hodin na moskevském letišti, protože odmítla policii předat svůj laptop. Policie tvrdila, že má na laptopu ilegální software. "To je provokace, zaměřená proti mně," řekla Šibanova a dodala, že se jí ruské úřady snaží zabránit, aby příští týden cestovala do Evropského parlamentu.

Republikánský kandidát Herman Cain se vzdal své kandidatury na prezidenta

4. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý magnát, prodávající pizzu, republikánský prezidentský kandidát Herman Cain v sobotu "pozastavil" svou kandidaturu na amerického prezidenta. Cain je obviňován, že byl po 13 let nevěrný manželce. Tvrdí, že obvinění jsou lživá a že ranila jeho manželku a rodinu.

Cain byl velmi atraktivním kandidátem pro konzervativní křídlo v Republikánské straně, která se snaží nemuset nominovat jiného republikánského kandidáta, Mitta Romneyho, kterého konzervativci podezřívají, že tajně zastává levicové názory. Pravici se zejména líbil Cainův plán, že zavede v Americe rovnou daň. Svým smyslem pro načasování a smyslem pro humor byl Cain schopen využít silného hněvu v Republikánské straně pociťovanému proti prezidentu Obamovi.

Většina Čechů může studovat na Harvardu zadarmo

3. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Od příštího školního roku budou moci žadatelé o studium, jejichž rodiče vydělávají méně než 65 000 dolarů ročně (tj. méně než 80 000 Kč měsíčně) studovat na Harvardské univerzitě zadarmo. Uvedla to společnost BBC v článku, v němž informuje, že v důsledku vysokého školného v Anglii se připravují angličtí vysokoškoláci na studium na amerických namísto britských univerzit ve velkém počtu. Ukazuje se totiž, že v nynější situaci jsou náklady na studium v Anglii a v USA v podstatě stejné, nebo jsou v USA nižší, protože americké univerzity poskytují množství nejrůznějších stipendií, a americké univerzitní programy jsou často daleko odbornější a kvalitnější než obdobné programy na britských univerzitách, kde dochází k snižování počtu kontaktních hodin se studenty a k zvyšování školného.

Odborníci poukazují na to, že je v současné globalizované době nezbytně nutné, aby studenti měli zkušenost ze života a studia v jiných společnostech, než je jejich vlastní. Získávají tím obrovské výhody v mezinárodní konkurenci o zaměstnání.

Společnost BBC také na svých stránkách informuje, že univerzitní výuka v mnoha předmětech, prováděná v angličtině na německých univerzitách, je často o hodně kvalitnější než obdobná výuka na univerzitách britských, a v Německu většinou neplatí studenti z EU žádné školné.

V důsledku zavedení vysokého univerzitního školného na anglických vysokých školách nabízejí nyní četné evropské univerzity anglickým studentům studium v angličtině buď zadarmo, anebo za daleko nižší než anglické školné.

Četné evropské univerzity provádějí marketingové kampaně na britských středních školách, kde jejich pracovníci informují středoškoláky před maturitou o možnostech studia v angličtině na univerzitách v různých zemích Evropy.

Neměly by podobné marketingové kampaně provádět na anglických středních školách i české vysoké školy?

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Sarkozy požaduje novou smlouvu EU

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Prezident Nicolas Sarkozy požaduje vytvoření nové smlouvy Evropské unie na záchranu eura. Cílem má být také zachránit rozčlenění Evorpské unie v době její největší krize.

Sarkozy přiznal v hodinovém projevu v Toulonu, že evropská dluhová krize a rozklad důvěry v euro znamenají, že se musí Francie vzdát za nového režimu přísné finanční disciplíny určité části své suverenity, požadoval vytvoření nové dohody, která by umožňovala, aby 17 vedoucích politiků eurozóny mohlo mezi sebou uzavírat politické dohody.

Petiční výbor skotského parlamentu vyjádřil podporu českým a středoevropským studiím v Glasgow

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 29. listopadu se petiční výbor skotského parlamentu znovu zabýval peticí více než 3300 osob, požadujících zavedení cíleného financování pro středoevropská kulturní a jazyková studia (včetně studií českých) na University of Glasgow, které manažerské vedení univerzity ruší. Poslanci - členové petičního výboru zdůrazňovali podstatný strategický význam glasgowského centra "Slavonic Studies" pro studium střední a východní Evropy. Poukazovali na to, že je nesmírně důležité šířit informace nejen o ekonomických indikátorech, ale i o kulturním diskursu daných zemí - a je nutno vyučovat i jejich jazyky.

Petiční výbor skotského parlamentu zamýšlí mj. požádat skotského ministra školství, aby svědčil při zasedání výboru v této věci a k výslechu si pozve i rektora University of Glasgow.

Poslanci si byli dobře vědomi, že skotský ministr školství v této věci dostává podstatné množství podpůrných dopisů od členů veřejnosti, včetně od čtenářů Britských listů.

Vaše podpora centru středoevropských studií v Glasgow má tedy velmi pozitivní dopady. Kdo ještě nenapsal a byl by ochoten tuto kauzu podpořit, informace jak to udělat jsou ZDE

Prosíme, napište, pomůžete zachránit vysokoškolský institut, který je velkým přínosem pro mezinárodní styky mezi střední Evropou a světem.

Videozáznam úterního slyšení ve skotském parlamentě týkajícího se petice požadující cílené financování českých, polských a ruských studií v Glasgow je ZDE (od 1 hodiny 12. minuty)

BRITÁNIE:

Politická korektnost zešílela...?

3. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Výrok známé britské celebrity, moderátora automobilistických programů Jeremyho Clarksona, že by středeční účastníci celostátní stávky měli být "zastřeleni" před svými rodinami, vyvolal více než 21 000 stížností.

Clarkson i BBC se (mírně) omluvili s tím, že to byl vtip. Kritikové však zuřivě reagují na něco, co bylo skutečně sice možná provokativní, ale nevinné.

V pořadu televizního okruhu BBC 1 One Show byl ve středu večer Clarkson interviewován o právě probíhající stávce, a nejprve v rozhovoru stávkující chválil, zejména se mu líbilo, z hlediska milovníka automobilů, jak prázdné jsou silnice. Pak Clarkson dodal:

"Ale jsme tady na BBC, a ta má povinnost vždycky prezentovat i opačný názor. A proto říkám, že by měli být stávkující popraveni v přítomnosti svých rodinných příslušníků."

Většina britských médií tento kontext vůbec nezaznamenala, citovala jen Clarksonův výrok o popravách bez kontextu.

Channel Four News přehrály ve svém vysílání celou epizodu a apelovaly na veřejnost: "Proboha, lidi! Už jsme úplně ztratili smysl pro humor?"

Konec Euro?!!

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Konečně, pár dní před summitem v Bruselu začínají sílit hlasy, které mluví o tom, jak bude potom! Po čem? Jak bude v okamžiku, kdyby se zhroutila monetární čili měnová unie v Evropě a Euro by šlo ke dnu, míní Michal Horák. Nejedná se jenom o technický problém. Takové hlasy, že nebudou fungovat bankomaty atd. jsou směšnou třešničkou na dortu problémů.

Pád tohoto systému jednotné měny je totéž jako pokus vrátit se v čase nazpět. Naprosto souhlasím s paní Merkelovou. Není cesty zpět, ale za cenu obětí pouze cesty kupředu. Jestli chceme vidět Evropu a sami sebe v troskách, tak do toho!

Především kdo by na to doplatil jsou banky a nastalý chaos, kdy každá ze zúčastněných zemí provede měnovou reformu si už vůbec nikdo nedovede představit. Jedno je jisté. Každý, kdo má jen trochu rozumu by se utíkal ke měně, která je nejvíce podložena národním bohatstvím a produkční schopností. Tedy k nové německé marce, takže vlastně staré Euro by se stalo markou o kterou by každý usiloval jako o rezervní měně v rámci Evropy. To by totiž bylo výhodné pro obchod v Evropě.

Současně místo přísných ekonomických opatření při zachování Euro by musela začít platit i celní opatření v případě pádu této měny a celý historický projekt EÚ by se rozložil.

Takže přátelé, pragmatická paní Merkelová má více pravdy než všichni ostatní dohromady. Nechceme-li zkončit v kotli z celosvětového hlediska "mrňavých" státečků, kde si každý hraje na svém písečku a každý na každého vystrkuje růžky, pak držme palce kancléřce!!

Management vyhrožuje pilotům

3. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA

Praha 2. prosince 2011 -- Management Českých aerolinií vyhrožuje pilotům. Všichni piloti Českých aerolinií obdrželi dnes od vedení podniku informaci, že kdokoli si dnes vezme zákonné volno z důvodu indispozice, nebo je v pracovní neschopnosti okamžitě obdrží tzv. překážku v práci na straně zaměstnavatele, podobně jako ji již včera obdrželi zástupci zaměstnanců -- členové vedení odborové organizace CZALPA.

Perly v bažině

2. 12. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Rozlítit panského panáka v zahradě utrpení bývá nebezpečné. V demokratickém lesíku můžeš, bratře, padnout na lapky nevídaných rozměrů a různých kategorií. Kam se hrabou mafiánské filmy či detektivky. Bičování kapitalismu v porevolučních časech přináší rozčarování mas; chvastounství odumře, a vida, bořit je mnohem lehčí než budovat! Sehnat pro lidi práci je zatím marnost... Vzít jim peníze, toť jednoduché pravidlo: má dáti, dal! Potažmo vzal!

Právníci bojují po celé Americe na obranu hnutí Occupy

2. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Poukazují na to, že městské úřady použivají obskurní předpisy jako záminky k raziím a porušují tak první dodatek americké ústavy

Američtí právníci za lidská práva zintenzivňují svůj boj proti likvidaci táborů hnutí Occupy po celých Spojených státech. Městské úřady citují předpisy na ochranu bezpečnosti v ulicích nebo obskurní městské vyhlášky jako záminku pro policejní zásahy proti demonstrantům, konstatoval Národní americký svaz právníků. V polovině listopadu byl násilně vyklizen tábor demonstrantů v New Yorku, tento týden policie napadla tábory v Los Angeles a ve Philadelphii.

Právníkům se alespoň dočasně podařilo zabránit policejním zásahům proti demonstrantům v Bostonu, v Augustě, v Maine and v Nashville, Tennessee. Odvolávali se na první dodatek k americké ústavě, který zaručuje právo na protest.

V mnoha amerických městech fungují stále ještě desítky protestních táborů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Druhý dech světového hnutí za sociální spravedlnost

2. 12. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Za protestních shromáždění na náměstí Tahrír v listopadu 2011 odpověděl dvacetiletý Mohamed Ali na otázku novináře, proč je tady: "Chceme sociální spravedlnost. Nic víc. To je to minimum, které si zasloužíme."

První kolo těchto hnutí na sebe vzalo v různých částech světa různé podoby -- takzvané arabské jaro, hnutí Occupy, jež začalo ve Spojených státech a pak se rozšířilo do mnoha dalších zemí, Oxi v Řecku a indignados ve Španělsku, studentské protesty v Chile a mnoho dalších.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Demokratická revoluce v Egyptě bude muset teprve začít

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

"Vládnoucí egyptští generálové vůbec nerozumějí ekonomice," směje se Wael Gamal, editor egyptského časopisu Úsvit. "Volba nového premiéra Kamala Ganzouriho byla velmi špatná?" dodává Gamal. "Chce ve vládě nechat třetinu členů staré vlády a dva její členové byli Mubarakovi ministři. Myslím, že se lidé vrátí na náměstí Tahrir, jakmile budou vyhlášeny první výsledky voleb."

"Avšak to, k čemu v Egyptě došlo, je velký pokrok. Samozřejmě, volby byly občas porušovány, ale ve srovnání s tím, co se dělo předtím, je to velký pokrok. Jsem optimista," dodává.

Apel na čtenáře Britských listů

21. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Prosím napište skotskému ministru školství na podporu centra českých a středoevropských studií v Glasgow

Vážení čtenáři,

Už čtyři sta let se rozhoduje o vnitropolitických poměrech v Čechách a na Moravě v zahraničí. K hlubinným změnám dochází v Česku vždycky - bohužel - nikoliv v důsledku domácího vývoje, ale v důsledku podstatných geopolitických změn na světové scéně. O situaci v Česku pak rozhodují politici, stratégové, ekonomové a podnikatelé v zahraničí, v poslední době převážně na Západě.

Z toho, zdá se, logicky vyplývá, že je pro české občany strategicky nesmírně významné, aby bylo o kulturních hodnotách českého společenství, o vlastnostech českého kulturně-politického diskursu i o tom, co jsou Češi vlastně zač, v čem spočívá jejich nemalý přínos Evropě a světu informováno co největší množství dnešních mezinárodních studentů, budoucích vlivných mezinárodních osobností.

Sýrie ve svírajících se kleštích

2. 12. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 15 minut

Sýrie a Írán jsou de facto dvě země na Blízkém a Středním Východě, které dlouhodobě vzdorují dominanci Spojených států, Izraele a Saúdské Arábie. Zatímco je syrská vláda po pás ponořena v krvavém civilním konfliktu a čelí sankcím Ligy arabských států a západních zemí a možné intervenci, íránský režim se ocitá tváří v tvář nejen mezinárodním sankcím, ale i akutnímu vojenskému útoku ze strany Izraele a Spojených států. Přestože jde o dvě suverénní země, jejich osud se ne zcela nachází v jejich vlastních rukou. Informace o dění okolo Íránu lze vyhledat poměrně snadno, avšak dění v Sýrii zůstává spíše v jakési informační izolaci a obestření polopravd a lží. Co je ale skutečně zajímavé, osud těchto dvou zemí je vzájemně propojený.

Víra tvá tě utratila

2. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Každá doba a kultura má vlastní mentální stereotypy, které rámují její přístup k životu s neotřesitelnou samozřejmostí. Římané žili fascinováni minulostí, obráceni ke kultu předků; středověk se odehrával v očekávání brzkého příchodu konce světa; a život v průmyslové epoše zase stál ve znamení dějinného optimismu. Jestli jsme schopni se z dějin vůbec něčemu naučit, pak by to mohl být poznatek, že ani římský kult předků, ani "maniodepresivita" často podvyživeného a psychicky labilního středověkého člověka nedokázaly nijak zakonzervovat status quo. A totéž, samozřejmě, platí i o neomezeném optimismu průmyslové éry, jehož údajně trestuhodný nedostatek je pokaždé všeobecně napadán a kritizován.

Jsou z jednoho vrhu

2. 12. 2011 / Ladislav Hinner

čas čtení 5 minut

Popírat vliv médií na formování veřejného mínění, na to, co je považováno za "in", by bylo popíráním současnosti, která se sama domýšlivě nazvala " informační společnosti". Co na tom, že jen málo skutečně důležitých informací z politického dění a jeho zákulisí se dostane k veřejnosti přes mnohé filtry, i když vím, že valná část občanů by byla k těmto informacím zřejmě indiferentní, neschopná či líná rozpoznat souvislosti a spokojí se nahlížením do výstřihů v bulvárním tisku a večerním podřimováním u televize. Zákonitým výsledkem je naivní, barvotiskový pohled na svět, snadno hnětený dle aktuálních potřeb.

O nekonečnosti industriální kreativity aneb Černá, jakou jste si vždycky přáli

2. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

"Každý zákazník si může vybrat jakoukoliv barvu auta, jestliže to bude černá. "
Henry Ford

Takřka neuvěřitelné se stalo skutečností: Klimaskeptici na základě vlastního výzkumu uznali existenci globálních změn klimatu. Je ovšem pravda, že se jednalo o seriózní vědce mezi klimaskeptiky, nikoliv o exponenty křižáckého tažení proti klimatologům a průmyslem placené lobbyisty. - Současně se objevila i prognóza, že do pěti let ztratíme možnost tyto změny zafixovat v rámci přijatelných parametrů, tj. stanou se nezastavitelnými a nevratnými. - K tomu může dojít celkem snadno, protože navzdory řečem o snižování emisí skleníkových plynů závislost průmyslové civilizace na nejšpinavějším z fosilních zdrojů, uhlí, stále narůstá. - A to bude zřejmě pokračovat tím spíše, že Mezinárodní agentura pro energii při zachování současných trendů prognózuje cenu ropy do roku 2015 na úrovni 150 dolarů za barel a v roce 2035 už na úrovni 212 dolarů za barel (letošní průměrná cena činí 102 dolarů za barel; v lednu 2003 se pohybovala kolem 30 dolarů). - Současně s tím globální spotřeba energie nehledě na krizi neustále roste. Naše civilizace zkrátka zabředá stále hlouběji do problémů, které neumí řešit a neřeší.

Monitor Jana Paula:

Mediální bludy o umírání v nemocnici

2. 12. 2011 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Server Vitalia.cz publikoval 5. října 2011 text Radka Johna (nejde o našeho politika) pod názvem Proč umírajícím proletí před očima celý jejich život nebo vidí světlo v tunelu?. Odpověď na tuto otázku mě vcelku nezajímá, klinická smrt není smrt definitivní, z které se dosud nikdo nevrátil, aby podal své svědectví, spíše by mě zajímala odpověď pana Johna na to, proč si myslí, cituji : "Za našich časů se umírá v nemocnicích pod lékařským dohledem. Je to daleko efektivnější než v minulosti, kdy lidé umírali neodborně, jen tak."

Afghánistánu údajně chybí čtyři miliardy dolarů na obranu

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Afghánské bezpečnostní síly by měly koncem příštího roku dosáhnout plných personálních stavů, tj. 352 000 osob. Je ale možné, že se Kábul bude muset nakonec obejít s mnohem menší armádou, protože na tu dosud plánovanou nedostane ze zahraničí dost peněz.

Britská imigrační politika:

"Ostatní se vrátili k rodinám, já jsem se vrátil k hrobům"

1. 12. 2011 / Amy Mackinnon

čas čtení 6 minut

(článek původně napsaný pro studentský časopis Glasgow Guardian)

John by měl sedět tam, kde teď sedíte vy. Měl by si číst Glasgow Guardian, nebo by měl pracovat v knihovně, nebo jít na kávu v přestávce při práci na své diplomce.

Namísto toho je tento student, který letos v Glasgow zahájil poslední ročník svého studia, v současnosti v Lagosu, v Nigérii, bez domova, bez léků a bez peněz. "Ostatní se vrátili k rodinám," řekl. "Já jsem se vrátil k hrobům."

John Oguchuckwu uprchl ze své rodné Nigérie před deseti lety, poté, co byl mučen a poté, co jeho matka, otec a dvě sestry byli zavražděni při etnickém násilí, které zuří v Nigérii. Pak požádal v Británii o azyl na základě toho, že byl v Nigérii pronásledován a mučen. Avšak dne 20. července 2011 byl John britskými úřady z Británie násilně deportován poté, co bylo odmítnuto jeho odvolání u skotského soudu.

Proč opět nevyšel Obrys-Kmen

2. 12. 2011 / Daniel Strož

čas čtení 1 minuta

Již podruhé v krátkém čase nenaleznou čtenáři v Haló novinách literární přílohu Obrys-Kmen, která je jinak jejich vyjímatelnou týdenní součástí. Redakce deníku to oznamuje den dopředu kratičkou (a snadno přehlédnutelnou) notickou, podle níž se jedná o "technické důvody". Za tím by se však mohlo skrývat opravdu mnohé, dokonce i to, že čeští, levicově zaměření umělci sdružující se v Unii českých spisovatelů, jejichž je Obrys-Kmen tiskovým orgánem, nemají veřejnosti už co nabídnout. Opak je ovšem pravdou; jako důkaz může posloužit pravidelný zvýšený zájem o noviny v den, kdy příloha vychází.

Anketa Romano hangos: Dá se v praxi v dohledné době zavést společné vzdělávání neromských a většiny romských dětí?

2. 12. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 22 minut

Nina Pavelčíková
Vedoucí katedry historie Filozofické fakulty Ostravské univerzity.
Do budoucna vidím společnou výuku jako jediné přijatelné řešení, které může pomoci vzájemnému přímému poznávání romských a neromských dětí a tím i integraci všech v naší "společné společnosti". Podmínkou ovšem je, aby se majoritní škola stala mnohem přívětivějším, multikulturním prostředím s učiteli, kteří si se svými žáky budou rozumět a získají si přirozenou autoritu. Dnešní škola taková ještě zdaleka není, necítí se v ní dobře ani velká část dětí majority, ale ani jejich učitelé, pokud je nedokáží svým výkladem a přístupem zaujmout.

"Jednou se ty stromy stejně budou muset vykácet", říká pan starosta

2. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Politikum je politikum, na tom se asi nedá nic změnit. Jinými slovy, když si politici, něco umanou, tak za tím jdou i přes, kulantně řečeno, přes odpor či nesouhlas občanů. Taková je dnešní demokracie. Je tomu tak i v případě záměru představitelů města Holešova, když si umanuli, že v přírodním parku se stoletou minulostí, zvaném Americký, vybudují v následujících letech krytou halu s ledovou plochou, tedy kluziště. Jen pro představu: objekt o rozměrech 63,35 m x 42,45 m x výška 10,5 m, rovnající se leteckému hangáru.

POZVÁNKA:

Cesty z krize

2. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Dovolujeme si Vás pozvat na panelovou diskusi "Cesty z krize" u příležitosti vydání stejnojmenné knihy sociologa Martina Potůčka. Bude se konat 8. prosince 2011 v Malé aule Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1) od 16:30 hod.

Účast v panelu přislíbili kromě autora knihy Vladimíra Dvořáková, Marek Hrubec, Lubomír Mlčoch; diskusi bude moderovat Jana Šmídová (Český rozhlas). Více naleznete na www.centrum-cesta.cz.

Dopravní piloti nesouhlasí s vyváděním flotily z ČSA

2. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva CZALPA

České sdružení dopravních pilotů trvá na kritice kroků managementu vyvádějící podstatnou část flotily ČSA mimo vlajkového dopravce ČR. Jsme si vědomi přetrvávajícího a dlouhodobě stupňujícího se tlaku na jednotlivé zaměstnance, kteří se i v návaznosti na obdobnou situaci začátkem tohoto roku, ocitli v mimořádně stresující situaci.

Václav Klaus je opět o tah napřed

1. 12. 2011 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Mnoho pozornosti se věnuje ekonomickým reformám, či sporům ve vládnoucí koalici, ale příliš málo politickým tahům prezidenta Klause. A jestli je v něčem Václav Klaus skutečně mistr, tak to rozhodně není ekonomie, ale schopnost uvažovat v několika tazích dopředu (nikoliv nadarmo jsou jeho oblíbenou hrou šachy).

Stejně tak je jasné, že nelze očekávat, že by se Václav Klaus po vypršení svého druhého funkčního období prezidentování stáhl z politiky a začal se věnovat pěstování dýní.

Politická gramotnost české veřejnosti: Případ Klaus

1. 12. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jestliže byla na stůl položena teze, že česká veřejnost byla počátkem 90. let v porevoluční euforii, vítala jakékoliv změny, ale mediální diskuse byly omezeny na lidi v podstatě shodných názorů - s inferencí, že se tedy jednalo o historicky mimořádnou situaci a za neúspěch oponentů vládní reformy mohla zaujatá média - nezbývá, než se na celou věc podívat podrobněji.

Jak se dostala americká demokracie do nynější situace?

1. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

Pro mnoho lidí je naprosto nepochopitelné, že se světová supervelmoc USA dostala do bezvýchodné hospodářské i politické situace. Jiní lidé se dohadují, co je toho příčinou. Konzultant James Kollen pracoval za prezidenta Richarda Nixona v Bílém domě, vystudoval Michiganskou univerzitu a dnes žije v kanadském Montrealu. Své soukromé názory na tuto záležitost shrnul v novinách The Ottawa Citizen pod titulkem "Jak se dostala americká demokracie do nynější situace?"

POLSKO ZASAHUJE NA GLOBÁLNÍ SCÉNĚ:

Evropská unie zaujala tvrdý postoj při jednání o klimatických změnách v OSN

1. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Evropská unie zaujala na nynějším jednání OSN o klimatických změnách, které se koná v Durbanu, nesmírně tvrdý postoj. Požaduje, aby přísné podmínky pro snižování emisí skleníkových plynů dodržovala i Čína a rozvojové země, pokud má být dohodnuta globální dohoda.

Nový tvrdý postoj Evropské unie vyvolal konsternaci rozvojových zemí. Neshody ohrožují budoucnost kjótských protokolů. Ale Evropská unie je rozhodnuta neustoupit a činitelé EU jsou rozhořčeni, že se brala dobrá vůle Evropské unie jako něco automatického.

Peake: Bojovníků s korupcí je příliš. Na nikoho už nezbývá, aby korupčníkem byl aneb Kouzlo nechtěného nezhynulo

1. 12. 2011 / Karel Hoff

čas čtení 5 minut

Vicepremiérka pro boj s korupcí a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake v rozhovoru pro Parlamentní Listy.cz si zažertovala hned několikrát.

O svých úspěších: "Z poslední doby bych jmenovala domluvu, která padla na vládním výboru pro koordinaci boje s korupcí, který vedu, kdy jsme s ostatními ministry odhlasovali, že bude zaveden do trestního řádu institut účinné lítosti."

V Británii se ve středu konala největší celonárodní stávka od třicátých let

Moderátor automobilistických programů se vyjádřil, že by měli být stávkující popraveni

1. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Společnost BBC se omluvila za to, že Jeremy Clarkson (51), známý moderátor automobilistických televizních pořadů, se ve středu večer, po ukončení největší odborové celonárodní stávky v britské historii, vyjádřil v živém televizním vysílání v podvečerním chat show, že by "měli být stávkující popraveni před svými rodinami". Clarkson dodal: "Chci říct, že je to nesmírná drzost, že si dovolují stávkovat, když mají ty luxusní penze, zatímco my ostatní se musíme živit prací."

Protestujeme proti skandálnímu odvolání šéfa Národního filmového archivu

1. 12. 2011

čas čtení 8 minut


Vážený pan
MUDr. Jiří Besser
Ministr kultury ČR
Maltézské náměstí 1
118 11 Praha 1

Praha 30. 11. 2011
Věc: Otevřený dopis akademických pracovníků v oblasti filmu a v příbuzných oborech ke kauze odvolání ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly

Národní filmový archiv (NFA) patří mezi nejvýznamnější instituce svého druhu na světě a jeho bývalý ředitel Vladimír Opěla k mezinárodně nejváženějším expertům ve svém oboru. Přesto byl ministrem kultury odvolán nečekaným, netransparentním a nedůstojným způsobem, který vzbudil vlnu rozhořčení v řadách domácích i zahraničních odborníků a širší veřejnosti. Postupně vycházejí najevo další závažné okolnosti, které naznačují, že skutečné důvody odvolání byly patrně jiné, než ministerstvo s téměř dvoutýdenním zpožděním deklarovalo. Jako členové akademické obce protestujeme proti tomuto skandálnímu zásahu do chodu jedné z nejdůležitějších kulturních institucí země a důrazně žádáme nápravu.

EGYPT:

Muslimské bratrstvo vítězí v parlamentních volbách

1. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

V prvním egyptském parlamentě po Mubarakovi budou zřejmě mít největší vliv političtí islamisté. Zaznamenali totiž v prvním kole egyptských parlamentních voleb drtivé vítězství.

Z Káhiry, z Alexandrie a ze sedmi dalších regionů začínají přicházet první volební výsledky. Strana svobody a spravedlnosti Muslimského bratrstva bude zřejmě vítězem volem. Někteří analytikové odhadují, že získá v novém parlamentě až 40 procent křesel. Al-Nour, konzervativnější salafistická strana, se zřejmě umístí na druhém místě.

66288