Václav Klaus je opět o tah napřed

1. 12. 2011 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

Mnoho pozornosti se věnuje ekonomickým reformám, či sporům ve vládnoucí koalici, ale příliš málo politickým tahům prezidenta Klause. A jestli je v něčem Václav Klaus skutečně mistr, tak to rozhodně není ekonomie, ale schopnost uvažovat v několika tazích dopředu (nikoliv nadarmo jsou jeho oblíbenou hrou šachy).

Stejně tak je jasné, že nelze očekávat, že by se Václav Klaus po vypršení svého druhého funkčního období prezidentování stáhl z politiky a začal se věnovat pěstování dýní.

Hypotéza: Václav Klaus si velmi dobře uvědomuje rostoucí vztek i strach ve společnosti a  chystá se založit novou politickou stranu, která by "přesměrovala" tyto emoce konzervativně-nacionalistickým směrem.  

  • v případě Bátory, který posloužil jako testovací balonek co česká společnost (ne)snese, si udělal slušný přehled, kdo a jak intenzivně je schopen protestovat.  
  • Joch a chlapci z Občanského institutu byly za pomoci Nečase integrováni do "normální pravice" -- mají vliv na veřejný diskurz, na nastolování témat a média jim v tom jdou skvěle na ruku (viz např. velmi oblíbené diskuse na Novinkách apod., že nezaměstnání by neměli mít volební právo).
  • podpora katolické církve. Dukovy výroky o tom, že reformy jsou nutné a že fašismus  a nacismus jsou  extrémně levicové ideologie a Klausovo vystoupení "svatováclavské" svědčí o navázání silného spojení, ba přímo "posvěcení". V tradičně ateistickém českém národě to nemusí mít tak silný vliv, je to možná inspirace putinovskou politikou. 

Do budoucna: 

  • Klaus se nebude paktovat s něčím takovým jako je DSSS (přesněji řečeno, nebude si od nich špinit ruce). Rozhodně se ale nebude proti nim zásadněji vymezovat. Jak už říkal můj učitel politologie -- konzervativní pravice si fašisty z DSSS pěstuje jako vzácnou květinku.
  • převezme struktury Bobošíkové, která pro něj v současné době (a možná to ani sama neví), dělá špinavou práci. 

Václav Klaus očekává neúspěch stále slabší, skandály prolezlé ODS, kdy by její část integroval spolu se strukturou Bobošíkové a případně dalšími hnědnoucími politickými představiteli. Ekonomické problémy většiny obyvatelstva by měly být překryty heslem "nic než český národ" -- tj. národní identita by měla přebít třídní rozdělení společnosti. Václav Klaus navíc k založení strany využije autoritu, kterou u české společnosti (přes úřad "tatíčka") nadále zastává.  Určitá část tzv. levice navíc "hnědne" a Klaus je pro ně rozhodně méně neakceptovatelný než např. Bobošíková. Klausovi by se dokonce mohlo podařit vytvořit vládu "národního konsensu" za omezení značných sociálních a politických práv v letargické české společnosti. 

0
Vytisknout
19264

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011