Čína se snaží stimulovat ekonomiku, snižuje míru povinných bankovních rezerv

1. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Čínské úřady poprvé za tři roky snížily míru povinných bankovních rezerv. Analytici to považují za začátek kampaně monetárního uvolňování zaměřené na podporu ekonomiky v době, kdy její obchodní sektor a sektor realit jsou postiženy poklesem.

Snížení předepsané míry likvidity v bankách signalizuje, že Čína staví ekonomický růst do čela své politické agendy a dosavadní obavy z inflace a realitní bubliny, proti níž se úřady snažily v posledních měsících bojovat, jsou až na druhém místě. 

Čínská lidová banka (People's Bank of China, PBC) snížila míru povinných rezerv o půl procentního bodu, takže hlavní banky musejí od 5. prosince držet rezervy ve výši 21% svých aktiv. Poslední pokles povinných rezerv proběhl v prosinci 2008, od té doby tento ukazatel neustále rostl. Nynější opatření uvolní do ekonomiky zhruba 390 miliard (asi 61 miliard dolarů). Podle společnosti Standard Chartered lze očekávat, že další snížení povinných rezerv bude následovat v lednu - s cílem předejít nedostatku likvidity před oslavami čínského Nového roku. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6057

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011