Německo: Hrozí uprchlická krize "horší než v roce 2015"

7. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Německý ministr vnitra Horst Seehofer vyzval EU, aby udělala více pro podporu Turecka a vyhnula se tak další uprchlické krizi. Pokud se nic nestane, uvedl, krize se může stát "ještě větší než před čtyřmi lety".


Ministr během oficiální návštěvy Řecka varoval před větším přílivem uprchlíků, než jaký Evropa zažila v roce 2015.

Na společné cestě s příští předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou Seehofer také prohlásil, že EU musí udělat více pro podporu Turecka, aby se uprchlíci nepokoušeli o často nebezpečnou plavbu do Řecka.

Musíme pomoci našim evropským partnerům ještě více při hlídání vnějších hranic EU; příliš dlouho jsme je v tom nechali samotné," sdělil Seehofer listu Bild am Sonntag. Měl na mysli nejen Řecko, ale také Španělsko a Itálii. "Pokud to neuděláme, opět se dočkáme uprchlické vlny jako v roce 2015 - možná ještě větší, než před čtyřmi lety."

Seehofer řekl, že se Evropa musí vyhnout krizi, na niž není připravena, jako v roce 2015. Vysvětlil, že má "plnou podporu" kancléřky Angely Merkelové, s níž se v minulosti v otázkách uprchlické politiky často veřejně neshodoval.

Seehofer dále řekl, že "Turecko dělá hodně pro vítání uprchlíků... Je to také v našem zájmu, ale je jasné, že nemůžeme zvládnout minulost se zdroji minulosti."

V roce 2016 se EU dohodla s Tureckem, že vydá 6 miliard eur na pomoc projektům pro syrské uprchlíky. Nicméně Ankara je od té doby obviňována, že nedodržuje svou část dohody ohledně přijímání žadatelů o azyl.

Seehofer již dříve prohlásil, že Německo přijme čtvrtinu žadatelů o azyl zachráněných při nebezpečných cestách přes Středozemní moře.

Toto vyjádření vyvolalo ostrou kritiku některých německých křesťanských demokratů a liberálů (FDP), kteří tvrdí, že návrh může do Evropy přivést další migranty.

Avšak eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopoulos kritiku odmítl. "Nesouhlasím," vyjádřil se pro mediální skupinu Funke. Seehoferův návrh podle něj nelze vnímat izolovaně od dalších opatření v EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7036

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2019