Rusko se k Pařížské klimatické dohodě "pouze připojilo", ale neratifikovalo ji

9. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruské prohlášení o připojení se k Pařížské klimatické dohodě zastínil projev aktivistky Grety Thunbergové v New Yorku během klimatického summitu OSN, píše Oleg Nikiforov.


Více než 60 států na newyorském summitu slíbilo přijmout dodatečná opatření v boji "s nebezpečně rychle sílícím oteplováním planety". Ekonomické mocnosti jako Německo, Francie a Čína představily na summitu své plány, podobně jako nevelké ostrovní státy, které oteplování ohrožuje v první řadě: Tonga, Seychelly aj.

Agentura RIA Novosti rozšířila materiály věnované ruskému rozhodnutí. V nich se uvádí, že "připojení proběhlo" podpisem dokumentu ve vládě a "to je legitimní procedura".

Rusko má federální zákon o mezinárodních smlouvách, který říká, že pokud mezinárodní smlouva nepřináší finanční závazky a nepožaduje změnu legislativy, nepotřebuje ratifikaci parlamentem.

Otázka nepředložení dohody k ratifikaci Státní dumě je možno vyložit i tak, že v dumě existuje dost silná opozice a úspěch ratifikace by nebyl plně zřejmý. Na druhé straně forma připojení se místo ratifikace dovoluje Rusku snadněji reagovat následná rozhodnutí mezinárodních konferencí, které se již několik let snaží interpretovat smlouvu a dát jí přísně závazný charakter.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
5702

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019