V Pásmu Gazy může být hladověním ohroženo více než milion lidí

4. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) uvedl, že pokud mezinárodní dárci nevyplní díru v rozpočtu vytvořenou finančními škrty Trumpovy administrativy, v Gaze bude příští měsíc ohroženo hladem víc než milion lidí. Jedná se o částku 60 milionů dolarů.

UNRWA, která poskytuje jídlo více než jednomu milionu Palestinců, apeluje na Evropskou unii, arabské monarchie a velké rozvíjející se ekonomiky, jako jsou Čína a Rusko, aby zabránily nesnázím při distribuci potravin.

Podle ředitele operací UNRWA v Gaze Matthiase Schmaleho jsou za těmito obtížemi právě škrty Trumpova kabinetu. USA ještě v roce 2017 financovaly třetinu rozpočtu UNRWA, tedy 360 milionů dolarů. Schmale zdůraznil, že situaci by nebyla tak zoufalá, kdyby Bílý dům veškeré financování úřadu nezrušil najednou.

Evropská unie se mezitím stala největším dárcem UNRWA, nicméně stávající politická role EU na Blízkém východě není příliš signifikantní. Jde o závod s časem, neboť beznaděj může palestinské děti žijící v Gaze přivést k extrémismu, míní Schmale.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6448

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019