Zvolí v neděli Zhořelec prvního ultrapravicového starostu v Německu?

24. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Východoněmecké pohraniční město Zhořelec (Görlitz) je známo jako okouzlující filmařské centrum - a nyní také populárním kandidátem ultrapravicové strany AfD na starostu. Mnozí očekávají, že zvítězí v nedělních volbách starosty.


Görlitz an der Neiße je rozděleným městem. Nejen proto, že polská část - Zgorzelec - leží na druhém břehu. Také obyvatelstvo je rozpolceno. V německé části s 56 000 obyvateli je zvlášť silná strana Alternativa pro Německo (AfD).

Ultrapravicoví populisté zde získali 32,9 % v parlamentních volbách v roce 2017 - a o šest procentních bodů předběhli vládní křesťanské demokraty (CDU).

V nedělních volbách starosty má kandidát AfD Sebastian Wippel dobrou šanci převzít radnici. Pokud zvítězí, šlo by o první úřad strosty pro ultrapravicovou AfD.

Fakt že se Wippel v posledních průzkumech umisťuje jasně na druhém místě za kandidátem CDU Octavianem Ursuem s 51 % nutně neznamená, že počty skutečně odevzdaných hlasů budou odpovídat zjištěním výzkumníků. Zhruba třetina voličů dosud zůstává nerozhodnuta.

Stephan Meyer, úřadující ředitel parlamentního zastoupení CDU v Sasku, hovoří o "volbě směru pro celé Německo". Otázkou je, zda Zhořelec bude dál ovlivňován "proevropskými lidmi", nebo vyšle "protievropský signál".

Nicméně šestatřicetiletý kandidát Wippel, policejní důstojník, vystupuje jako Evropan a považuje Zhořelec za bránu Východní Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5515

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2019