Papež František: Rozrůzněnost kultur není nebezpečím, ale obohacením

25. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
"Opravdu potřebuju všechny ty hmotné předměty a složité recepty pro život? Nemohu se obejít bez těchto zbytečných přídavků a žít životem větší jednoduchosti?"

Ve svém vánočním požehnání Urbi et Orbi prosil v úterý papež František o mír ve válečných zónách v Jemenu a v Sýrii. Chtěl by také, aby došlo ke smíření mezi Izraelci a Palestinci.  "Mým přáním pro šťastné Vánoce je touha po bratrství. Bratrství mezi jednotlivci ze všech národů a kultur. Rozrůzněnost lidstva není nebezpečím, ale obohacením," zdůraznil František. ZDE 

Papež František požadoval ve svém štědrovečerním kázání, aby lidé v rozvinutých zemích žili prostším a méně hmotařským životem. Odsoudil také obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými lidmi v tomto světě. Poukázal na to, že Ježíšovo narození v chudobě ve chlévě by mělo vést lidi k zamyšlení o smyslu života.

Kristovo narození nám podle Františka ukazuje nový způsob, jak žit, a to ne "konzumací a shromažďováním majetku, ale sdílením a dáváním".


 

František pokračoval: "Zeptejme se sami sebe: Opravdu potřebuju všechny ty hmotné předměty a složité recepty pro život? Nemohu se obejít bez těchto zbytečných přídavků a žít životem větší jednoduchosti? Mnoho lidí nalézá smysl života ve vlastnění, v tom, že mají přebytek hmotných věcí. Neomezená chtivost po věcech charakterizuje celou lidskou historii, i dnes, kdy, paradoxně, hrstka lidí večeří v luxusu zatímco příliš mnoho lidí se musí obejít bez svého každodenníhop chleba, který potřebují k přežití."

Zatímco František zůstal v Římě, vatikánský státní tajemník Pietro Parolin odcestoval do Iráku, kde oslavuje Vánoce s tamějšími chaldejskými katolíky, na znamení papežovy solidarity. Katolíci patří k náboženským menšinám katastrofálně trpícím útlakem od Islámského státu.

Papež František letos odsoudil "vražedný nezájem" světových mocností nad násilím a utrpením na Blízkém východě.

Britští církevní činitelé poukázali na nejistotu ve společnosti, způsobenou hádkami o brexitu, a na chudobu. Arcibiskup canterburský promluvil o děsivém osudu uprchlíků a o bezdomovcích, které "skoro všichni chodci ignorují", o lidech "na okraji společnosti, které společnost ignoruje".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
 
 

0
Vytisknout
10613

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2018