Způsobí Trump diskreditaci americké armády?

28. 12. 2018

čas čtení 1 minuta


Trumpova návštěva u amerických vojáků v Iráku vyvolala u mnoha pozorovatelů znepokojení, že svým vystupováním zatahuje Trump americkou armádu, která je historicky zásadně nepolitická, do svých zaujatých politických hrátek. To by mohlo vést k její diskreditaci u americké veřejnosti

Během své krátké návštěvy v Iráku Trump útočil na americké Demokraty a podepisoval vojákům červené čepice s nápisy "Make America Great Again". Totéž dělal během své zastávky u amerických vojáků v Německu.

 

Toto Trumpovo chování bylo v rozporu s chováním předchozích amerických prezidentů v přítomnosti armády.

V reakci na kritiku se Trump snažil hájit na Twitteru, že nemohl těmto "chrabrým vojákům" jejich čepice nepodepsat.

Kritikové se také soustředili na Trumpovy výroky před vojáky. Tím, že v jejich přítomnosti pronášel otevřeně stranickopolitické výroky, riskoval, že americká veřejnost bude armádu vnímat jako jeho fanoušky, což by ohrozilo důvěru Američanů v jejich armádu.

"Pokud pan prezident říká, jak vynikajícím způsobem armáda slouží zemi, to je v pořádku," řekl Charles Blanchard, bývalý poradce armády a letectva za Clintonovy a Obamovy vlády. "Pokud se to ale promění v politické shromáždění, co lidi uvidí? Jak vojáci nadšeně tleskají a podporují stranickopolitické výroky."

"Ty červené čáry máme proto, abychom se neproměnili v banánovou republiku," varovala  Rosa Brooks, právnička a odbornice na bezpečnost na Georgetown University.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8992

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2018