Smrt Johna McCaina znamená více moci pro Donalda Trumpa

27. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


 

V sobotu večer Bílý dům dal své vlajky na půl žerdi jako výraz úcty nad úmrtím Johna McCaina, někdejšího prezidentského kandidáta, senátora a vyznamenaného válečného hrdiny. V pondělí ráno se vlajky, nakrátko vrátily do normálního postavení - výmluvná analogie pro nové svět americké politiky po smrti Johna McCaina, píše Financial Times.



Během posledních dvou let svého života byl McCain jedním z nejostřejších kritiků Donalda Trumpa, často v kritických okamžicích. Po McCainově smrti bude nyní poslanecký klub  Republikánské strany poslušnější. Republikáni se jasně distancovali od McCaina po většinu svých kampaní. Je to signál, jak radikálně se Republikánská strana a celé USA změnily.

Podle protokolu měly v Bílém domě být vlajky na půl žerdi po McCainově smrti po 48 hodin po úmrtí poslance amerického Kongresu. Tuto tradici Trump nedodržel. Poté, co se v pondělí stal terčem kritiky, že vlajky zase nechal vztyčit na celou žerď, Bílý dům je posléze zase stáhl a oznámil, že zůstanou na půl žerdi až do McCainova pohřbu. Je to známkou, jak silně se Trumpa osobně dotkla McCainova kritika.

Pod tlakem kritiky, že Trump odmítl pochválit zemřelého senátora, vyznamenaného válečného hrdiny, Bilý dům v pondělí odpoledne konečně vydal prezidentovo prohlášení:

"Navzdory našim neshodám ohledně politické strategie a politiky, respektuji službu senátora Johna McCaine naší zemi," uvedl Trump.

V Kongresu se málokdo nyní pokusí tak otevřeně vystupovat proti Bílému domu - tak, jak to učinil McCain v létě 2017, když zabránil likvidaci Obamova systému zdravotní péče.

"McCain se otevřeně postavil proti prezidentovi a zřejmě to bylo naposledy, kdy to učinil nějaký republikánský poslanec," konstatoval Jim Manley, bývalý poradce Teda Kennedyho."McCain byl vždycky silně zásadový konzervativec. Skutečností je, že jeho strana se posunula daleko více doprava, než byl ochoten tolerovat." 

0
Vytisknout
7429

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2018