Bývalý šéf CIA Brennan: Trump spolupracoval s Rusy a nyní je zoufalý

17. 8. 2018

čas čtení 4 minuty
Bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan včera prohlásil, že prezident Donald Trump zrušil jeho bezpečnostní prověrku, poněvadž jeho kampaň se spikla s Rusy, aby změnila výsledek voleb v roce 2016, a Trump se nyní zoufale snaží zastavit zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.


V komentáři pro list New York Times se Brennan odvolává na zprávy v médiích a vlastní Trumpovo vyjádření během kampaně. Trump vyzval Rusko, aby našlo chybějící emaily Hillary Clintonové.

Trump sám přímo propojil zrušení Brennanovy prověrky a vyšetřování ruského vlivu, když sdělil listu Wall Street Journal, že vyšetřování je "podvod" a "tihle lidé ho vedli!"

Podrobnosti v angličtině: ZDE


William H. McRaven, americký  americký námořní admirál ve výslužbě a velitel mimořádného velitelství amerických společných mimořádných operací v letech 2011 - 2014, který řídil v roce 2011 útok v Pákistánu, který usmrtil Usámu bin Ladina, poslal Trumpovi otevřený dopis, v němž žádá, aby odebral bezpečnostní prověrku i jemu.

McRaven v dopise, zveřejněném v deníku Washington Post, napsal: 

"Bývalý ředitel CIA John Brennan, jehož bezpečnostní prověrku jste ve středu zrušil, je jedním s nejlepších státních úředníků, jaké jsem kdy poznal. Málokteří Američané učinili víc na ochranu této země než John. Je to muž bezprecedentní integrity, jehož poctivost a charakter nikdo nikdy nezpochybňoval, leda lidé, kteří ho neznají. Proto bych považoval za čest, kdybyste odebral bezpečnostní prověrku i mně, abych mohl přidat své jméno na seznam mužů a žen, kteří promluvili proti vašemu prezidentství."


K Mc Ravenovi se pozdě ve čtvrtek večer přidalo 12 bývalých vysokých pracovníků amerických výzvědných služeb,  kteří označili Trumpovo rozhodnutí odebrat Brennanovi bezpečnostní prověrku za "špatné a bezprecedentní". Zdůraznili, že to "nemá nic společného s tím, kdo by měl či neměl mít bezpečnostní prověrku, ale že to má všechno společné s pokusem potlačit svobodu projevu". Mezi signatáři bylo šest bývalých ředitelů CIA, pět bývalých náměstků ředitelů CIA a bývalý šéf celostátních výzvědných služeb James Clapper.
Američtí komentátoři usuzují, že odebrání bezpečnostní prověrky Brennanovi byl Trumpův zoufalý pokus odvrátit pozornost od mediálního skandálu, který mu působí bývalá vysoká černošská poradkyně v Bílém domě Omarosa Manigault Newman, která v minulých dnech vydala svou knihu o Trumpovi pod názvem Unhinged (Zešílel), kde ho obviňuje z rasismu, z mizogynie a z toho, že rychle propadá senilitě.

Komentátoři poukazují na to, že Omarosa je v médiích proti Trumpovi nesmírně efektivní a americké televize jsou skandálem posedlé už týden. Omarosa pečlivě dávkuje své informace - před několika dny zveřejnila nahrávku ze situační místnosti v Bílém domě, kde jí propuštěl šéf štábu Bílého domu generál Kelly a vyhrožoval ji, ať mlčí, nebo to pro ni bude mít následky. Pak v televizi odehrála další nahrávku, na níž pracovnice Bílého domu uvažuje, zda existuje nahrávka, na niž Trump sprostě nadává Afričanům, a co proti tomu dělat. (Mluvčí Bílého domu na tiskové konferenci nevyloučila, že taková nahrávka může existovat. Američtí televizní komici se v té souvislosti ptají, zda mohou vůbec neexistovat nahrávky, na nichž Trump dělá všechno to nejhroznější, co si lidé mohou představit..) Ve čtvrtek pak Omarosa zveřejnila nahrávku s Trumpovou sestřenicí, která ji nabídla roční plat 180 000 dolarů, pokud bude o Trumpovi mlčet.


0
Vytisknout
10490

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018