Bomba, která v Jemenu usmrtila 40 dětí, byla vyrobena v USA

18. 8. 2018

čas čtení 2 minuty
Bomba, jíž usmrtila Saúdská Arábie čtyřicet dětí mladších deseti let v Jemenu v autobusu, když se vraceli z pikniku, byla vyrobena v USA, informuje CNN.


Byla to laserem naváděná 227 kilogramová bomba MK 82, kterou vyrábí zbrojovka Lockheed Martin.

Bomba byla velmi podobná bombě, která zaútočila na pohřební síň v Jemenu v říjnu 2016, kdy bylo usmrceno 155 lidí a stovky byly zraněny.

Náš spojenec.
Naše raketa.
Náš zločin.

(ČR také dodává zbraně Saúdské Arábii. Tím, co ty zbraně v Jemenu způsobují, se česká média nezabývají. )



V březnu letošního roku usmrtila další laserem naváděná americká bomba MK 84 97 na trhu v Jemenu 97 lidí. Po skandálu, vyvolaném útokem na pohřební síň v Jemenu zakázal bývalý americký prezident Barack Obama prodej naváděné vojenské technologie Saúdské Arábii v důsledku "lidskoprávního znepokojení". V březnu 2017 Trumpův ministr zahraničí Tillerson tento zákaz zrušil.


 

Kritikové začínají poukazovat na to, že USA nese za saúdské útoky proti civilistům morální odpovědnost. USA tvrdí, že nečiní rozhodnutí ohledně konkrétních útoků, avšak podporují saúdské vojenské operace miliardami dolarů.

Z 51 lidí, kteří zahynuli při leteckém úderu na autobus, bylo 40 dětí. Dalších 79 osob bylo zraněno, z nich 56 dětí.

"Viděl jsem, jak bomba ten autobus zasáhla," řekl jeden svědek. "Vybuchla směrem do obchodů a rozházela mrtvoly na druhou stranu tamtěch budov. Nalezli jsme všude rozházené mrtvoly, v kráteru po bombě byla uříznutá hlava."

Některé mrtvoly byly tak zohavené, že identifikace byla nemožná. Na místě zůstaly školní učebnice, zkroucený plech a jedna školní taška. Televize CNN okamžitě po útoku natočila fragmenty bomby a identifikovala je jako laserem naváděnou bombu MK 82 společnosti Lockheed Martin.

0
Vytisknout
11730

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2018