Konec německé SPD?

21. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Je tohle skutečně konec slavné německé sociální demokracie?, ptá se Felix Steiner. Poprvé je strana ještě méně oblíbená než ultrapravicová AfD. Německý stranický systém se dramaticky mění.


Novináři a členové strany o SPD léta zaujatě hovoří jako o "staré tetě". Přezdívka nebyla nikdy tak trefná jako dnes. Staré tety jsou sladké a dočkáte se od nich spousty příhod z minulosti. Ale kromě toho? Nikdo je ve skutečnosti nebere vážně, protože nevypadají, že by držely krok s dobou. A pak jsou najednou pryč.

Tradice a staré úspěchy jsou v drsném politickém prostředí jen k malému užitku. Strany a kandidáti jsou voleni, protože voliči očekávají, že budou řešit nové výzvy. Protože nabízejí jasné cíle a vedení. A protože chápou starosti voličů. SPD však tohle už léta nesplňuje.

Jen jeden příklad: Průzkumy nás nenechávají na pochybách, že téma přistěhovalectví a uprchlíků jasně dominuje voličským náladám v Německu. Kromě toho hlavní klientela SPD nepatří k nejbohatším a je také znepokojena dostupností bydlení, s níž to vypadá špatně zejména ve velkých městech.

Ale místo toho se SPD v koaličních jednáních zabývá především sjednocováním rodin imigrantů a uprchlíků. Nemělo by překvapovat, že úpadek SPD probíhá současně se vzestupem ultrapravicové AfD - často ve volebních obvodech, kde byla SPD tradičně velmi silná.

Tento trend samozřejmě podléhá další změně. Nikdo nechápe nespolehlivost týdenních průzkumů lépe než SPD, jejíž odstupující předseda podle průzkumů měl právě před rokem stranu zachránit.

Nové volby by byly pro SPD absolutní katastrofou. To by mělo být jasné těm, kdo právě shánějí podporu pro odmítnutí koalice s CDU/CSU a kteří tvrdí, že obnova je možná jen z pozice nejsilnější opoziční strany.

Nové volby by prospěly jedině AfD, jejíž vedení tvrdí, že netouží vládnout. Jaká ironie: Země s masivním bohatstvím a rostoucí ekonomikou nedokáže dát dohromady vládní většinu, aby mohla vytvořit vládu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9423

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018