První moderní Britové měli tmavou kůži

7. 2. 2018

čas čtení 1 minuta


Z genomu tzv. "cheddarského muže", který žil před 10 000 lety, vyplývá, že měl modré oči, tmavou kůži a tmavé vlnité vlasy

Vědci analyzovali DNA, obsaženou v kostře tzv. "muže z Cheddaru", která byla objevena v anglickém hrabství Somerset před více než sto lety. Muž z Cheddaru žil v Británii krátce poté, co se první osadníci přestěhovali z Evropy do Británie. Dnešní britští běloši jsou potomky této populace.

Z analýzy vyplývá, že geny světlejší kůže vznikly v evropských populacích daleko později a že barva kůže nebyla vázána na určité zeměpisné oblasti, jak se to usuzuje dnes. 



Tom Booth, archeolog v Natural History Museum, který na tomto projektu pracoval, konstatoval: "Opravdu to dokazuje, že dnešní imaginární rasové kategorie jsou nesmírně moderními konstrukcemi, nebo velmi nedávnými konstrukcemi, které se vůbec nedají použít na analýzu minulosti."

Z výsledků vyplývá, že muž z Cheddaru měl blízkovýchodní původ. Jeho předkové odešli z  Afriky, přestěhovali se na Blízký východ a později do západní Evropy. Nakonec přešli přes starobylou pozemskou kosu jménem Doggerland, která spojovala Evropu s Británií. Dnes má genetické vazby na tuto starobylou populaci asi 10 procent bělošských Britů. 

Vědci se domnívají, že lidem žijícím v Evropě postupně zbělela kůže, protože bledá kůže absorbuje více slunečního světla, které je zapotřebí k vzniku dostatečného množství vitamínu D. Z nejnovějšího výzkumu vyplývá, že bledá kůže u lidí vznikla až pozdě, zřejmě poté, co obyvatelstvo přešlo k zemědělství, takže mělo méně vitamínu D, který byl předtím k dispozici z olejnatých ryb.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
11574

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2018