Rusko zasahuje velmi úspěšně do politické situace v USA prostřednictvím sociálních sítí

14. 10. 2017

čas čtení 3 minuty


V Americe fungují stovky falešných facebookových stránek, spravovaných z Ruska, které prohlubují americké sociální konflikty. Kolik takových stránek asi funguje i v ČR? 

Jsou zveřejňovány další a další znepokující zprávy, dokladující, nejenže Rusko hackersky zasáhlo do amerických prezidentských voleb r. 2016, ale že ruští hackeři v obrovském měřítku systematicky vyvolávají v USA prostřednictvím sociálních sítí rozbroje.

Znepokojení je nyní tak intenzivní, že vyšetřovatelé v americkém Kongresu se velkých technologických firem dotazují stále agresivněji, jak je možné, že jejich platformy se staly nástrojem pro útok proti americké demokracií. Příští měsíc budou v této věci muset svědčit v Kongresu ředitelé Facebooku, Googlu a Twitteru.

Širokou ruskou strategií, během amerických voleb i nyní, je prohlubovat politické konflikty a zneužívat jich. Útočit na strukturu americké společnosti tam, kde je nejzranitelnější, na konfliktních liniích rasy, pohlaví, tříd a náboženského přesvědčení.


Ruskou strategií je destabilizovat USA tím, že se hackeři soustřeďují na prohlubování existujících konfliktů. Nepodporují žádnou konkrétní politickou stranu. 

Často ruští hackeři podporují obě strany konfliktu, například černošské aktivisty z hnutí Black Lives Matter, a zároveň bělošské supremacisty.

Během amerických prezidentských voleb publikovala například podvodná facebooková stránka, řízená z Ruska, jménem "Being Patriotic" (Být vlastencem) výroky se signálními slovy jako "ilegální" "vlast" "americký", "ilegální cizinci" 'zákon šaria" "sociální stát". Stránka od poloviny roku 2016 do začátku roku 2017 zaznamenala 4,4 miliony interakcí.


Facebook minulý měsíc přiznal, že si na něm ruští agenti zakoupili pro USA tisíce reklam. Podobnou reklamní aktivitu zaznamenal Google na YouTube, na Gmailu a na svém vyhledávači. Ruští podvodníci jsou také aktivní na Instagramu, na Twitteru a na Pokémon Go.

Zajímavé je, že ruští hackeři často vycházejí z kontroverzních výroků Donalda Trumpa na Twitteru a prohlubují je, či souhlasí s nimi a rozšiřují je. 

V minulých týdnech se ruští hackeři snažili přilévat oleje do ohně v konfliktu mezi Trumpem a americkými černošskými fotbalisty, kteří klečí při hraní americké hymny na protest proti rasismu. Ruští hackeři přitom podporovali obě strany konfliktu, oba hashtagy, jak  #TakeaKnee i #BoycottNFL.

K podvodným stránkám, provozovaných z Ruska, patřily stránky Secured Borders (Zajištěné hranice), protiimigrační stránky, které měly 133 000 "přátel", Texaští Rebelové (proti Clintonové), Being Patriotic (útočící proti uprchlíkům a šířící zakázanou vlajku Konfederace), LGBT United (šířící "tradiční rodinné hodnoty") a Blacktivists, falešná stránka podporující hnutí Black Lives Matter.

"Američané by se měli bát americké policejní brutality víc než Islámského státu" - to je typický výrok na stránkách Blackactivists, který dostal více než 1000 likeů.

"Proč toho dostávají uprchlické děti tolik, zatímco naše americké děti hladoví?" ptala se stránka Being Patriotic. "Myslí si stále levičáci, že je lepší přijímat tisíce syrských uprchlíků než pomáhat našim vojenským veteránům?" 

Prostřednictví reakcí americké veřejnosti získávali správci těchto ruských stránek informace o svých uživatelích. Výzkumníci v USA zjistili, že šest provázaných falešných ruských facebookových stránek generovalo více než 18 milionů interakcí. Facebook je už mezitím zlikvidoval.

Bylo to ale jen šest facebookových stránek mezi desítkami, ne-li stovkami obdobně provozovaných ruských stránek v USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE









0
Vytisknout
10639

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017