Volební účast výrazně ovlivní výsledky voleb

Více nevoličů u voleb může do sněmovny dostat více malých stran, největší část z nich zároveň preferuje Ano

12. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Agentura Median zveřejnila svůj poslední volební model vztahující se k září 2017. Ukazuje relativně stabilní vývoj preferencí. Ano si udržuje významný náskok na politické konkurenty, vzrůstající tlak a zpochybnění důvěry v Andreje Babiše, čelícího trestnímu obvinění z dotačního podvodu, se na preferencích významně neprojevuje. Stabilní jsou i preference dalších stran s vyrovnaným podílem nacionálně levicových stran KSČM a ČSSD, nacionálně pravicové ODS jako nejsilnější mezi pravicovými stranami, s KDU-ČSL, krajně "fakticky alternativní" SPD a vnitřně inkonzistentním uskupením Piráti ve sněmovně. Na rozdíl od volebního modelu CVVM ukazuje Median na poměrně slušnou jistotu TOP09 udržet se v dolní komoře parlamentu. Zatím nejblíže k pětiprocentní klauzuli se přiblížili Starostové a nezávislí, jimž Median v září přisuzuje 4 %.

Median v rámci volebního modelu zveřejnil i velmi zajímavou infografiku, která ukazuje přesuny voličů mezi lety 2013 a 2017 a mezi jednotlivými stranami, případně mezi voliči a nevoliči.

Nejvíce mezi čtyřmi lety získalo hnutí Ano, nejvíce ztratila ČSSD. Právě mezi těmito dvěma stranami došlo k nejsilnějšímu přesunu voličů, kdy Ano v rámci koalice velmi dobře "kanibalizovalo" vedoucí sociální demokraty, kteří fakticky nesli vládní odpovědnost. Ano čerpá jednak z relativně silné loajality voličů z roku 2013, z velkého přesunu právě od ČSSD a také z největší poměrné aktivizace dřívějších nevoličů.

Zisk z nevoličů má vůči celkové predikci podpory zejména populistická SPD, která jako jádro převzala drtivou většinu předchozího politického projektu nejmladšího Okamury, strany Úsvit.

Nevoliči stojí také za nárůstem preferencí ODS oproti roku 2013. K ODS také přecházejí někteří voliči TOP09, což přispívá k opětné změně na pravé straně politického spektra.

Nevoliči jsou zásadní také pro úspěch Pirátů. U této strany vzrůstá nejistota konečného výsledku s ohledem na výrazně mladý, nestabilní elektorát.

Podobně je na tom SPD (největší podpora mezi 18 a 24 lety), jejíž voliči patří k výrazně méně vzdělaným, z velké části dříve nevolícím. Jejich motivace se ale zdá být poměrně jasná, spojená s iluzí nacionalistického "zabezpečení" ČR před hrozbou muslimské imigrace, což je nejvýznamnější marketingový stimul.

Právě to, jestli se podaří aktivovat nevoliče, bude zásadní i pro úspěch STAN. Jde však o typově odlišné voliče (více vzdělané a bohatší).

Zajímavým dílčím výsledkem je model odpovídající volbě lidí mezi 45 a 54 rokem života. Právě ten se nejvíce, takřka přesně, blíží celkovému modelu (obsahuje nejmenší odchylky).

Volební model Medianu ukazuje, že letošních sněmovních voleb, pokud by byly v září, by se účastnilo významně více voličů než voleb před 4 lety. Právě to, nakolik se podaří aktivizovat nevoliče, bude stát za výsledky voleb a také za ziskem jednotlivých stran. Na propadu malých stran by v rámci rozdělování podle D'Hondtovy metody by nejvíce získal Andrej Babiš díky přerozdělení hlasů těch stran, které pětiprocentní klauzuli nepřekonaly.

Naopak, čím větší bude podíl malých stran ve sněmovně, tím menší bude mít Babiš jistotu, že složí koalici či vládu s tichou podporou. Zároveň se tím zvyšuje pravděpodobnost složení "nebabišovské" koalice, ale také dlouhého hledání konsenzu a předčasných voleb.

0
Vytisknout
12393

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017