Trump odsoudil jadernou dohodu s Íránem a riskuje učinit z USA gaunerský stát

14. 10. 2017

čas čtení 4 minuty
Reportérka Lindsay Hilsum: Mimořádně britská vláda protestuje proti americké zahraniční politice. Zřejmě se teď opravdu bojí, že Trump vyvolal opravdovou krizi:

Britské ministerstvo zahraničí: "Dohoda s Íránem neutralizuje jeho jaderný program".




Obsah, tón a styl pátečního projevu Donalda Trumpa o Íránu byly připomenutím, jak silně má Trump v oblibě konflikty.

Zatímco jeho domácí legislativní agenda se octla v USA zcela ve slepé uličce a pokračuje federální vyšetřování Trumpových financí a jeho vazeb na Moskvu, Trump se soustřeďuje na vyhledávání nepřátel, vůči nimž veřejně zuří, včetně médií a černošských fotbalistů, kteří si klekají při hraní americké státní hymny.


Tato taktika galvanizuje jeho stoupence. Avšak instinktivní touha Donalda Trumpa vyvolávat konflikty nyní po krizi se Severní Koreou riskuje vyvolat už druhý globální jaderný konflikt.

Cílem jaderné dohody s Íránem z roku 2015 bylo zajistit, aby se téměř čtyřicet let trvající konflikt mezi USA a revolučním Íránem neproměnil v konfrontaci mezi dvěma jadernými státy.

Oplátkou za zrušení sankcí od šesti světových mocností a mezinárodního společenství souhlasil Írán se zásadním omezením svého jaderného programu.

Ve svém pátečním projevu však Trump tuto skutečnost zcela ignoroval. Učinil různá lživá tvrzení, včetně toho, že "Írán dohodu opakovaně porušuje". Trumpova litanie "zločinů Íránu z minulosti" byla také vysoce sporná.

Americké ministerstvo zahraničí nesouhlasilo s požadavkem Bílého domu, aby byly íránské Revoluční gardy prohlášeny za teroristickou organizaci, učinilo to však americké ministerstvo financí.

Trump požaduje na Kongresu, aby zpřísnil podmínky už uzavřené dohody s Íránem. Pokud by to americký Kongres učinil, Teherán by označil USA na globálním jevišti za "gaunerský stát" - a evropské státy by s tím těžko mohly nesouhlasit. Trump pohrozil, že pokud Kongres dohodu nepozmění, on sám ji zruší exekutivním příkazem.



Trump nemá žádný vlastní politický program, tak se aspoň snaží zničit všechno, čeho dosáhl Barack Obama, píše v deníku Guardian Jonathan Freedland. Minulý týden se Trump například rozhodl zničit americký systém zdravotnické podpory Obamacare a odebral milionům Američanů zdravotní péči, kterou si mohou dovolit. Snaží se také zlikvidovat pařížskou dohodu o akcích proti globálnímu oteplování.

V americké vládě nyní proti Trumpovi stojí poradce pro národní bezpečnost H.R. McMaster, ministr obrany James Mattis, ministr zahraničí Rex Tillerson a šéf štábu John Kelly.

Republikánský senátor Bob Corker, předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy, charakterizoval Kellyho, Mattise a Tillersona jako "lidi, kteří zachraňují naši zemi před chaosem". "Vím přesně, že každý jednotlivý den v Bílém domě je situace, kdy se tito tři muži snaží Trumpa neutralizovat".

V létě Tillerson označil Trumpa za "zasraného debila", když chtěl Trump desetkrát zvýšit dosavadní obrovský americký jaderný arzenál.

Tento týden se jiný senátor dotázal Trumpa, zda ustupuje od své prezidentské přísahy, v jejímž rámci přislíbil, že "bude chránit a bránit" ústavu. Těsně předtím totiž Trump zaútočil na první dodatek americké ústavy, která zaručuje svobodu projevu, když se vyjádřil: "Upřímně řečeno, je odporné, že má tisk právo psát, co chce." Požadoval, aby televizi  NBC byla odebrána "vysílací licence". Nic takového ovšem v USA neexistuje.

Časopis Vanity Fair líčí tento týden Trumpa jako "rozkládající se osobnost", osamoceného, "stále více nesoustředěného člověka", který v Bílém domě zuří, že nenávidí všechny. Tony Schwartz, Trumpův ghostwriter pro jeho knihu The Art of the Deal, napsal tento týden na Twitteru: "Já toho člověka znám. Vymkl se z kontroly a stále se to zhoršuje. Trumpův vztah k realitě mizí a je nahrazován paranoiou a falešnými představami".

Problém, je, že současná americká vláda se skládá z podlézavých figur a ješitných idiotských miliardářů. Ti Trumpa neodvolají, ani Republikány ovládaný Kongres. K jeho odvolání pro nekompetentnost podle 25. dodatku americké ústavy nedojde, pokud Američané nezvolí do Kongresu drtivou většinu Demokratů, uzavírá Freedland.



Podrobnosti v angličtině ZDE  ZDE
 




 

0
Vytisknout
9379

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2017