Sexuální obtěžování žen je i v dnešních společnostech všudypřítomné

17. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Desetitisíce žen zveřejnily  na sociálních sítích  svá svědectví ohledně sexuálních útoků a erotického obtěžování


Děje se to od neděle na Twitteru, na Facebooku a na Instagramu od chvíle, kdy herečka Alyssa Milano zveřejnila text, v němž vysvětluje tento nápad, a napsala: "Pokud jste kdy utrpěla sexuální obtěžování či útok, napište v reakci na tento tweet 'me too'(já taky):



Na tuto výzvu reagovaly desetitisíce lidí. Někteří napsali jen "me too", mnoho jiných popsalo své osobní zkušenosti se sexuálním obtěžováním a útoky

Autorka a básnířka Najwa Zebian napsala: "Mně řekli, že to byla moje vina. Nakázali mi, abych o tom nemluvila. Řekli mi, že to zas tak strašné nebylo. Řekli mi, aby se ovládala."



Vlny hněvu se účastnily četné americké celebrity. Podporu vyjádřili i muži. Komik a aktivista Nick Jack Pappas napsal: "Muži, neříkejte, že máte matku, sestru, dceru. Říkejte, že máte otce, bratra a syna, kteří se dokáží chovat lépe. Všichni to dokážeme."


Od té doby, co 5. října prolomil deník New York Times tabu ohledně dlouhých desetiletích sexuálního násilí, které páchal na stovkách žen hollywoodský producent Harvey Weinstein, sociální sítě se staly galvanizující platformou pro ženy diskutující o svých zkušenostech.

Ženy poukazují na to, že v západních společnostech vládne pokrytectví, že prý vládne feminismus a k sexuálnímu obtěžování a k násilným sexuálním útokům tam prý nedochází. Ve skutečnosti se ukazuje, že jde o závažný problém, který existuje ve všech vrstvách společnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

0
Vytisknout
9633

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2017