Strategický provincialismus Střední a Východní Evropy

18. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Důvodem intelektuálního a politického selhání východoevropských elit je "strategický provincialismus" (až donedávna také patologie německého politického myšlení), napsal Andreas Umland.


Strategický provincialismus znamená, že východoevropské elity vidí hlavní město své země jako příjemce spíše než jako centrum vlivného uvažování o zahraničních záležitostech uvnitř společenství západních států.

Když hledají geopolitické vodítko, většina východoevropských intelektuálů, politiků a diplomatů se obrací k Washingtonu, Bruselu, Londýnu, Paříži nebo Berlínu. Ať už z těchto měst a dalších západních hlavních měst přicházejí jakékoliv zahraničněpolitické koncepce a návrhy, budou také diskutovány ve Varšavě, Bratislavě, Budapešti a Bukurešti. Jakákoliv témata která nejsou na Západě prominentně debatována budou mít ve Východní Evropě problém získat pozornost.

Ze zřejmých geografických důvodů stabilita, bezpečnost a přežití zemí východoevropské a jihokavkazské "šedé zóny" v debatách o mezinárodních vztazích v Spojených státech, Británii nebo Francii nejsou považovány za existenční hrozby.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9658

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2017